Skatteplan er gambling på højt niveau

På ganske få år gik det danske skattevæsen fra at vade i succes for sin dygtighed, til at blive kvalt i skandaler. Ny plan er gambling på højt niveau.

Den vel nok væsentligste myndighed for danskerne var for ganske få år siden en international succes. Det kongelige danske skattevæsen havde digitaliseret danskernes årsopgørelse på en måde, som hele verden så på med misundelse. Serviceniveauet var i top. Effektiviteten imponerende.

Ordstyrer eller inspirerende foredrag?

Nick Allentoft kan bookes som ordstyrer eller foredragsholder. Skriv til Nick.
Læs også hans bog Velfærdsillusionen. Findes som lydbog her, og som alm. bog her.  Hør uddrag og podcasts her.

Danskerne gav Skat høje karakterer, ja, det effektive danske skattevæsen fungerede, så målinger pegede på, at danskerne betalte deres skat med større glæde end nogensinde før. En imponerende bedrift, som da også smittede af på stoltheden i Skattevæsenet.

Det gamle ordsprog om, at man kan blive kvalt i sin egen succes, tegner en rammende beskrivelse af udviklingen i Skat.

I løbet af få år blev den måbende offentlighed vidne til et totalt sammenbrud. I en kombination af politiske ambitioner, besynderlig ledelse og umulig digitalisering brød skattesystemet stort set sammen. Ingen lyttede. Ingen handlede. Alle hvilede tilsyneladende i troen på succes.

Alene i det perspektiv er der brug for forandringer. Derfor er den kommende kommission historisk vigtig, og Regeringens omfattende plan fra “en til syv” bliver direkte afgørende for fremtidens offentlige sektor.

 

Du skal sige sandheden

Skandalerne i statens enheder har det med at fylde den offentlige debat. Fra Amanda over jernbanerne til nye begreber som nødløgne i forbindelse med politiets arbejde.

I hovedparten af skandalerne går forholdet mellem politikere og embedsværk igen.

De senere år er debatten om netop politikernes magt over embedsværket - eller omvendt - gået igen. For snart to år siden forsøgte det såkaldte Bo Smith-udvalg, nedsat og finansieret af Djøf, at komme med anbefalinger, og Finansministeriet forlovede sig med enkelte ideer.

Således blev centraladministrationens embedsværk introduceret for syv nye pligter, som siden vandrede til kommuner og regioner.

Bud nummer et og to i dette halvhjertede forsøg på at skabe forandringer hedder “lovlighed” og “sandhed.”

I sig selv forunderligt, at embedsværket skal mindes om den slags, når enhver, der har gået i en dansk grundskole er fuldt ud oplyst om at følge loven og sige sandheden.

 

Medierne gjorde hvad politikere og embedsværk ikke kunne

Parallelt med debatten og gentagne forsøg på at finde svar, voksede skandalerne med Skat. Ikke i kraft af Skat selv, eller sågar politisk opmærksomhed. Skandalerne blev afsløret af medierne.

Således kunne hverken debatten, forsøgene på at forebygge nye skandaler eller helt almindelig sund fornuft stoppe udviklingen i Skat.

Det store spørgsmål i dag er, om regeringens store plan vil lykkes. Bekymringerne for sådanne tanker er berettigede, for det er svært at se nogen egentlig læring af de mange skandaler.

Bare kig på listen over de anstrøg, der pipper frem her og der. IC4-tog, signalsystemer til Banedanmark, HPV-vaccine, Rigsrevisorernes gentagne kritik af Socialministeriet eller historierne om DONG-salget.

Der er rigeligt, der peger på, at de næste skandaler er ved køre til startboksen, og endnu mangler vi at se kommissoriet for den kommission, der skal undersøge Skat.

 

Brændende platform

Samtidig er danskernes tillid til politikere og system lodret nedadgående, og en demokratikrise er ved at slå dybe rødder. Christiansborgs politikere og Slotsholmens embedsværk står med andre ord på en brændende platform, hvor der er brug for kølende væsker.

Derfor er det bekymrende, at den nye plan for Skat i sin retorik og struktur alene skiller sig ud i sin størrelse. Indholdsmæssigt er det meget af det, vi altid ser. Et eksempel fra regeringens plan:

“Skal tilliden til skattevæsenet genoprettes, er nye organisatoriske rammer, der kan understøtte opbygningen af en ny og stærkere skatteforvaltning, helt afgørende. Det samme er målrettede investeringer og tilstrækkelige ressourcer. Hverken organisatoriske eller økonomiske rammer kan dog i sig selv løse skatteforvaltningens mange udfordringer. Reorganisering, nye ressourcer og investeringer skal følges op af øget specialisering og styrket faglighed, klart ansvar og ledelse samt en styrket skattekontrol og en målrettet indsats mod skattesvindel.”

Indtil videre har afsløringerne i skandalerne om Skat peget på ansvarsforflygtigelse, dårlig ledelse og forhastede effektiviseringer. Alligevel fokuserer regeringens plan på organisatoriske og økonomiske rammer. Og vi venter stadig på, at den kommende Skattekommission skal fortælle os, hvorfor det gik galt med fagligheden, ansvaret og ledelsen i Skat.

Tanken om, at regeringen har for travlt, er nærliggende.

 
Emneord: Skat, Chefredaktør Nick Allentoft, Tillidskrise, Demokratikrise, 130617-1
Den Offentlige på DenOffentlige.dk Du er DenOffentlige!...
Aktivitet: Artikler: 233 | Events: 5

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE
Kommentarer
 • 29.06.17 Tage Andersen, eks. skattemedarbejder
  Skat

  Med den planlagte specialisering af skat med opdeling i 7 forslellige styrelser fordelt over hele landet, styrelser der dog på mange områder kommer til at arbejde sammen er der en stor risiko for at fagligheden bliver udvandet og splittet på en måde at den forventede effektivering ikke vil finde sted.
  Planen lugter af at næsten alle politiske partier er involveret i "slagtningen" af det tidligere effektive Skat, for selv om planen var udtænkt af Anders Fogh Rasmussen, Lars Lykke Rasmussen og udført af Kristian Jensen, så blev nedskæringerne ført videre igennem af de 6 efterfølgende skatteministre.
  Jeg tror at såfremt der blev tilført Skat de nødvendige midler og medarbejdere vil de i løbet af nogle år have mulighed for at blive en effektiv organisation igen.
  Med den opsplitning der er planlagt vil der ikke være den samme ekspertise til rådighed for at lære nye medarbejdere op. Man skal huske på at mange nuværende medarbejdere har en stor spredt viden om skattearbejdet.

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 22.03.19 Velfærd
  Neergaard og Kristensen advarer mod velfærdsstatens dominans

  “Vi er kommet i en situation, hvor velfærdsstaten fylder lovlig meget, hvorimod velfærdssamfundet forsømmes," siger tidligere beskæftigelsesminister. "Vi er begyndt at rulle velfærdssamfundet tilbage," siger Dennis Kristensen. Hør dem i Velfærdsdebatten med Nick Allentoft.

 • 15.03.19 Politik
  Dennis K og Jørn Neergaard om et liv i magtens cirkler

  Den ene har været udskældt DA-direktør og beskæftigelsesminister og den anden stærkt kritiseret fagforeningsformand. Hør Dennis Kristensen og Jørn Neergaard i samtale med Nick Allentoft.

 • 01.03.19 Politik
  Professorer: Politikere er låst i hensyn til middelklassen

  PODCAST: Jørn Henrik Petersen og Ove Kaj Pedersen påtaler en situation, hvor politikerne er låst mellem hensyn til det store flertal af vælgere, som har det godt, og hensynet til den sociale kontrakt, hvor udsatte får den nødvendige hjælp og støtte. Her bliver den kommende valgkamp central, mener de.

 • 22.02.19 Velfærd
  Bliv klar til valgdebat: Ove Kaj P og Jørn Henrik P i samtale om velfærd

  PODCAST: "Mennesket er ikke så rationelt som økonomer gerne vil gøre det til. Vi er kortsynede," siger Jørn Henrik Petersen. "Politikerne vil fortsætte centraliseringen, for det er en forudsætning for fremtidens velfærdsstat," siger Ove Kaj Pedersen. Hør tredje del af Nick Allentofts velfærdsdebat med de to professorer.

 • 19.02.19 Velfærd
  De fede tressere og statens enevældige magt

  PODCAST - Velfærdsdebatten del 2: Anden del af samtalen mellem de to professorer Ove Kaj Pedersen og Jørn Henrik Petersen om velfærdsmodellens historie. Nick Allentoft er vært.