Socialkrisen: SF-formand anklager kommuner for kassetænkning

"Mig bekendt tolker de andre kommuner ikke lovgivningen ulovligt," siger S-medlem af KBH Borgerrepræsentation mens SF-formand Olsen Dyhr direkte anklager kommuner for kassetænkning.

Vejen til at få en førtidspension er alt for lang og snørklet. Og det hænger i høj grad sammen med kommunernes sagsbehandling, hvor hensynet til økonomi opvejer alt andet. Det mener Pia Olsen Dyhr, der er formand for Socialistisk Folkeparti (SF), skriver Avisen.dk.


- Der er mange kommuner, der tænker bevidst i, at de kommer til at betale en større del af gildet, hvis de putter folk på førtidspension. Men det skulle helst ikke kun være det, der styrer, og bestemmer en vurdering af en arbejdsevne, siger partiformanden til Avisen.dk.

Nye tal fra Ankestyrelsen viser også, at der er store kommunale forskelle i tildeling af førtidspension. I 2016 var der otte borgere per 10.000 københavnere, der fik en førtidspension.

Det betyder, at København sammen med Vejen Kommune sidste år var den kommune, hvor det var sværrest at få tilkendt en førtidspension. I den helt anden ende af skalaen ligger Norddjurs, hvor 61 per 10.000 indbyggere sidste år fik tilkendt førtidspension.

Iben Nørup fra Aalborg Universitet, forsker i arbejdsmarked og førtidspension. Hun siger, at praksis svinger meget fra kommune til kommune.

- Der er enormt stor forskel i praksis i kommunerne i, hvordan de tilkender førtidspension. Det kan vi se også se på, hvor mange førtidspensioner de tilkender. Generelt er der meget rig mulighed for at fortolke loven ganske forskelligt. Vi har jo kommunalt selvstyre, så der ligger en oversættelsesproces hos kommunal politikerne og den kommunale administration, siger hun til Avisen.


Andreas Keil (S), der er medlem af hovedstadens beskæftigelses- og Integrationsudvalg, udelukker ikke, at der måske bliver tænkt lige lovlig meget på budgetter.

- Man kunne få mistanke om, at det har noget med økonomi at gøre, siger han og peger på, at det er den radikale beskæftigelsesborgmester Anna Mee Allerslevs ansvar.

- Det er meget mærkeligt, at selvom vi er den by i Danmark, som har langt de fleste udsatte borgere og potentielt flest førtidspensionister, er vi dem, der uddeler aller, aller færrest førtidspensioner. Og mig bekendt tolker de andre kommuner ikke lovgivningen ulovligt, siger Andreas Keil (S).

Anna Mee Allerslev har ikke ønsket at deltage i denne artikel.

Hele historien hos avisen.dk

Emneord: Fleksjob-reform, Førtidspensionsreform, Beskæftigelsesområdet, Fagbevægelsen, Fagbevægelse, Socialkrisen, Socialkrise, 210817, Pia Olsen Dyhr, Ankestyrelsen, Sagsbehandling, Afslag på førtidspension, Førtidspension
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE
Kommentarer
 • 22.08.17 M.S. Carstens
  @ Søren Sandberg - Hedelund

  Jeg kan kun være enig!
  Og dertil kommer, at man er sig selv total overladt til systemet, hvis ikke lige man har en god økonomisk ballast til, at sikre sig juridisk assistance undervejs, i junglen af de mange, der nu vil have indflydelse/selvpromovering/offentlig løn på din/vore liv og skæbne.

 • 21.08.17 Søren Sandberg - Hedelund
  Reelt har arbejdsskade dansker ikke mulighed for overlevelse uden massiv gæld

  Med udsigten til små 6-7000kr total udbetalt til ALT har danskere reelt ikke flig af mulighed fir overlevelse når de kommer pludselig til skade på arbejdet der gør den sygemeldte på længere tid eller permanent .

  Samtidig afkræves de deltagelse i jobforsøg og kurser uanset om det er muligt eller ikke - tillige om det har den fjerneste relevans for reel fremtidig ansættelse , mere blot sombillug kommunalt sætter arbejdskraft til virksomheder . Men transport osv koster og bringer de arbejdsskade til Kvickly lån og dermed på konkurs træning hvis de ikke finder selv hjælp i et reelt muligt job ...... konkurrencen massiv og derfor håbløsheden enorm .

  Det haster med at sikre førtidspension for de opslidte og evigt skadede før vi ser massive problemer

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også