Bliver du fanget i spindet? Foto: Anders Dinsen

Socialrådgiveren er tidens prügelknabe

Det er åbenlyst at Privatraadgiver.com manglede et etisk værdigrundlag og det samme mangler i kommuner, hvor de lokale politikere kun er optaget af at styre økonomi. Det er ikke fair at skyde på budbringeren: socialrådgiveren.

En socialrådgiver nedsætter sig som privatrådgiver og ender med skuffede kunder. Er det samfundets skyld fordi borgerne ikke længere kan have tillid til systemet og derfor bliver sendt i armene på tvivlsomme personer? Eller er det, som Nick Allentoft peger på i sit blogindlæg, socialrådgiverne selv, der ikke har været gode nok til at genopfinde deres fag?

Velfærdssystemerne i Danmark er under pres. Mange borgere fortæller historier om, hvordan de oplever at systemet presser igen: folk ender på kanten i stedet for at få hjælp i forbindelse med sygdom, handicap eller udsathed af andre årsager.

Der sker fejl

I marts offentliggjorde Hjørring kommune en rapport, der dokumenterede alvorlige sagsbehandlingsfejl i børnesager. Rapporten er skræmmende læsning og peger på ledelsesproblemer som årsagen. Man kunne tænke sig at alle kommuner burde lave sådan en rapport så vi kunne få syn for sagerne og få ryddet op.

Det er tillokkende, men vil ikke hjælpe.

Vi har brug for kvalitet i sagsbehandlingen, men det får man ikke ved at true med at fyre ledelsen eller udpege enkeltpersoner som problematiske.

Jeg har selv oplevet fejlbehæftet sagsbehandling, som jeg i en blanding af frustration og behov for at aftabuisere følelser skrev ud på en Wordpress-blog. Men selv ikke midt i min frustration mente jeg at det største problem var om der skete fejl i sagsbehandlingen.

Det afgørende var sådan set ikke engang om min søn fik det skoletilbud, som jeg mente var det rigtige.

Det afgørende er at blive mødt i øjenhøjde

Det største problem var at jeg oplevede at vi ikke blev mødt i øjenhøjde og med anerkendelse, men at systemet lukkede sig om sig selv og undlod at tage vores tiltagende frustrerede invitationer til dialog op.

Vi var alvorligt bekymrede for vores søns fremtidige trivsel, men vi oplevede at blive tilsidesat. Det var som om nogen vidste bedre end vi, og ikke ønskede at spilde tiden på os. Det drev os til vanviddets rand.

Det er åbenlyst at der sker mange fejl og nogle kommuner har rigtig store problemer med at få styr på tingene. Men der er også kommuner, der gør et meget fint stykke arbejde overfor deres borgere.

Ricky Magnussen og etikken

Ricky Magnussen har diagnosticeret sig selv som en dårlig leder. Det er nok lidt af en underdrivelse, men lad nu det være. Hans lykkeridt er sket på en bølge af nedskæringer i kommunernes serviceniveauer og begyndende paranoia hos borgere med brug for hjælp: De dårlige eksempler er populær læsning på facebookgrupper, hvor jeg færdes.

Endelig har mange svært ved at forstå kommunikationen fra kommunerne og andre offentlige instanser, og så bliver det ekstra trættende at samarbejde med systemerne.

Socialrådgiverne er i yderste frontlinje, men for det meste er de kun budbringeren, der virkeliggør politikernes værdisæt manifesteret gennem diverse visitationsudvalg.

Og det er et politisk problem at mennesker med behov for Servicelovens hjælp og støtte politisk og i offentligheden bliver omtalt som om de er snyltere, og som skal behandles hårdt-mod-hårdt når de møder op med advokater og private rådgivere.

Problemet er ikke socialrådgiverne, men manglen på etiske holdepunkter ude i praksis. Det er åbenlyst at Privatraadgiver.com manglede et etisk værdigrundlag og det samme mangler i kommuner, hvor de lokale politikere kun er optaget af at styre økonomi, og ikke diskuterer etik og menneskesyn i sagsbehandlingen overfor udsatte borgere.

Anders Dinsen på DenOffentlige.dk Mange af mine bedste venner er mennesker på kanten: Handicappede, udsatte og sårbare, der har brug for velfærdssamfundets hjælp og støtte for at tage det afgørende medansvar for samfundet, sin...
Aktivitet: Artikler: 44 | Kompetenceområder: 1

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE
Kommentarer
 • 09.07.14 Michael tetsche sørensen
  Privatraadgiver.com

  hvad med at fremhæve alle de mennesker som ricky har hjulpet igennem systemet ? der er hvis ingen tvivl om hvorfor i er efter ham da han jo er en torn i øjet på kommunen.

 • 03.04.14 Nick Allentoft, chefredaktør & stifter
  Ricky Magnussen og videoproducer har alene leveret påstande

  Kære Anette Rudbeck,
  Vi er som medie sat i verden for at bringe historier og bidrage konstruktivt til videndeling, herunder afdække udfordringer og problemområder.
  Derfor afslørede vi en række uheldige forhold i Ricky Magnussens virksomhed i sensommeren 2013 og skrev efterfølgende en række artikler om hele området med private rådgivere.
  Siden har vi intet skrevet om Ricky Magnussen før vi konstaterer, at han er involveret i indsamling af 250.000 kroner, hvor almindelige mennesker opfordres til at give tilskud uden videre dokumentation for projektets budget, eller klar tilkendegivelse af, hvem der står bag. Ricky Magnussen fremstår som hovedaktør i projektet.
  Stig Gerdes fra Klemt bevægelsen er ligeledes involveret ifølge præsentationen, men han afviser i telefoninterview, at have givet tilladelse til at blive brugt til indsamlingen. Gerdes er meget overrasket som det også fremgår af artiklen.
  Vi videregiver Stig Gerdes overraskelse og forklaring, men får ikke kontakt med Ricky Magnussen før artiklen udkommer. Da artiklen er udgivet sende Ricky en sms med teksten "du har ringet?" hvorefter en dialog begynder. Han og produceren, der åbenbart skulle stå for videodokumentaren, skriver til os fredag sen eftermiddag og meddeler at projektet er opgivet. Den artikel skriver vi hurtigt fredag for at være loyale overfor den første artikel, men jeg må understrege, at vi INGEN dokumentation har fået for deres forklaring på sagens sammenhæng. Vi har alene konstateret, at de har opgivet projektet straks vi skrev om det.
  Hvordan du får det til at blive "gang på gang" og "altid de samme historier" er mig komplet ubegribeligt.
  Bh Nick

 • 03.04.14 Anette Rudbeck
  Hvem holder den gode tone??

  Jeg undrer mig... I skriver nederst at i "..opfordrer alle til tage del i debatten. Men hold den gode tone, hold dig til temaet, og undgå irrelevante links, personlige angreb og....". Og gang på gang har DenOffentlige.dk artikler med personlige angreb mod privatraadgiver.com!
  ligeledes kommer i altid med de samme historier om folk der er blevet påstået svigtet, men alle os der har og har haft overvældende god faglig hjælp af firmaet, har i endnu ikke haft lyst til at viderebringe til offentligheden. Det er en meget ulækker form for journalistisk i holder jer.
  PS. En meget tilfreds kunde ved privatraadgiver.com. Firmaet fik tilbageskudt de igangsatte ulovligheder, og hjulpet mig over til en ny sagsbehandler, der havde både sin etik og faglighed i orden. Hun løj ikke, og jeg er overgået til førtidspension efter den nye reform.
  Med venlig hilsen Anette Rudbeck

 • 03.10.13 Jette Andersen
  ABSOLUT FAIR!

  Jeg blev for år tilbage - på Facebook - kontaktet af indehaver af Privatraadgiver.com... Dette er i sig selv DYBT uetisk! At denne mand stadig via Facebook får lov til at opsøge klienter til sin virksomhed er DYBT DYBT uforståeligt! Denne mand er skyld i at jeg har tabt en sygdomssag i Ankestyrelsen!!! Denne mand er skyld i at jeg mangler 1½ måneds indtægt!!!

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 23.06.21 Ledelse
  Ny regionsrådsformand i hovedstaden

  Et enigt regionsråd udpegede tirsdag aften den socialdemokratiske gruppeformand til at afløse Sophie Hæstorp Andersen, der fortsætter som menigt medlem – og skal fokusere mere på valget til overborgmesterposten i København

 • 21.06.21 Ledelse
  Redningsmænd får Forsvarsministerens Medalje

  Forsvarsministerens Medalje uddeles én gang om året og tildeles personer, der har ydet en anerkendelsesværdig eller frygtløs indsats. I dag overrækker forsvarsminister Trine Bramsen Forsvarsministerens Medalje til fem redningsmænd fra kystredningstjenesten.

 • 17.06.21 Ledelse
  Dansk Ældreråd får ny formand

  På Danske Ældreråds repræsentantskabsmøde den 16. juni er Inger Møller Nielsen uden modkandidat valgt som ny formand for ældrerådenes landsorganisation. Hun afløser Mogens Rasmussen, der efter to år på posten, har valgt ikke at genopstille.

 • 01.06.21 Ledelse
  Direktør for Landbrugsstyrelsen fratræder

  Stillingen som direktør vil snarest muligt blive slået op efter gældende regler.

 • 28.05.21 Ledelse
  Søren Brostrøm indtræder i WHO’s globale bestyrelse

  Sundhedsstyrelsens direktør har i den forløbne uge været i Geneve for at deltage i WHO’s årlige Verdenssundhedsforsamling. Ligesom i 2020 finder den sted virtuelt, men fordi Søren Brostrøm har ledet møder i en af de to hovedkomitéer, har han deltaget i Geneve.