Sønderjyske kirkeklokker ringer for Første Verdenskrig

11.11.18 er 100 året for afslutningen på Første Verdenskrig. Sønderjyske kirker vil samstemmigt minde tiden.

KAN DU SVARE PÅ 10 SPØRGSMÅL OM 1. VERDENSKRIG?

Tæt på klokken halv seks om morgenen den 11. november 1918 blev krigens parter enige om en våbenhvile. Og allerede klokken 11 trådte våbenhvilen, der blev afslutningen på Første Verdenskrig, i kraft.

Søndag er det 100 år siden. Dagen vil blive markeret i hele Europa, og i Danmark vil især sønderjyderne fejre krigens afslutning, når kirkeklokker ringer i Haderslev og Ribe Stift klokken 11.

Markeringen i de kirkelige distrikter sker efter opfordring fra blandt andre Marianne Christiansen, biskop i Haderslev Stift.

- I resten af Danmark kan man godt tit glemme, hvad den store krig betyder.

Prøv DenOffentlige

100.000 mennesker læser med hver måned. Skal du være den næste? 

Prøv os! Bestil vores nyhedsbrev - og få automatisk artikler, debat og konstruktiv viden om velfærdssamfundet.

Det er gratis 

- Men i Sønderjylland er det minde rigtig levende, fordi mange familier stadig har minder om, hvad det vil sige at være i krig, fortæller hun.

Mens danskerne flest nød godt af landets neutralitet under Første Verdenskrig, var sønderjyderne indtil 1920 underlagt det tyske rige.

Det betød, at de i lighed med det øvrige tyske samfund måtte stille med stort set alle våbenføre mænd mellem 18 og 45 år, da krigen brød ud i 1914.

Flere end 30.000 mænd blev sendt i kamp på tysk side. Det svarede dengang til 40 procent af alle sønderjyske mænd og drenge.

Heraf mistede mere 5000 sønderjyder livet på slagmarkerne eller som følge af krigen.

Derfor mener Marianne Christiansen, at Første Verdenskrig har haft enorm betydning for Danmark - også selv om den til tider bliver glemt.

- For os som sønderjyder er det selvfølgelig vigtigt, fordi det er noget, der har betydning i de enkelte familier.

- Men for os alle som mennesker, europæere og verdensborgere er det vigtigt at huske den krig, fordi mange af de konflikter, vi ser i dag, har rødder i Første Verdenskrig, siger Marianne Christiansen.

Arrangementerne i forbindelse med fejringen af Første Verdenskrigs afslutning begynder allerede fra morgenstunden over hele Sønderjylland.

Emneord: Første Verdenskrig
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Læs også

 • 08.06.20 Politik
  Lønkompensationsordningen skal udfases

  Regeringen og arbejdsmarkedets parter er enige om en udfasning af den midlertidige lønkompensationsordning for lønmodtagere frem til og med 29. august. Herefter ophører ordningen.

 • 02.06.20 Politik
  Så meget har regeringen sparet på konsulenter

  Regeringen, KL og Danske Regioner er som en del af økonomiaftalerne for 2021 blevet enige om, at forbruget af eksterne konsulenter i kommuner og regioner er for højt og skal nedbringes. Dermed er der nu under et år efter regeringens tiltrædelse aftalt eksterne konsulentbesparelser i den offentlige sektor på i alt 2 mia. kr. årligt. To tredjedele af regeringens ambition om årlige konsulentbesparelser på 3 mia. kr. er således nået.

 • 29.05.20 Politik
  Beskæftigelsesministeren: Vi må forvente, at flere vil miste jobbet, når hjælpepakkerne udløber

  De officielle ledighedstal fra Danmarks Statistik viser en stigning i ledigheden på 35.500 fuldtidspersoner i april 2020. Ledigheden er på 152.800 fuldtidspersoner svarende til 5,4 procent af arbejdsstyrken. Stigningen i ledigheden overstiger langt de stigninger, vi så i begyndelsen af 2009, hvor ledigheden steg allermest som følge af finanskrisen. Ledigheden er i alt steget med 49.400 i marts og april.

 • 26.05.20 Politik
  Danmark sender 150 millioner kroner ekstra i klimabistand til verdens fattigste

  Regeringen er sammen med Radikale Venstre, SF, Enhedslisten og Alternativet blevet enige om at give 150 mio. kr. ekstra klimabistand til verdens fattigste. Pengene stammer fra finansloven 2020, hvor aftalepartierne blev enige om at afsætte 150 mio. kr. i tillæg til den generelle udviklingsbistand på 0,7 pct. af BNI.

 • 13.05.20 Politik
  COVID-19: Så mange selvstændige har fået hjælp

  Nye tal viser, at der er sendt cirka 45.000 udbetalinger afsted under ordningen til selvstændige og freelancere. I alt er over 3 mia. kr. udbetalt under ordningen.