Sønderjyske kirkeklokker ringer for Første Verdenskrig

11.11.18 er 100 året for afslutningen på Første Verdenskrig. Sønderjyske kirker vil samstemmigt minde tiden.

KAN DU SVARE PÅ 10 SPØRGSMÅL OM 1. VERDENSKRIG?

Tæt på klokken halv seks om morgenen den 11. november 1918 blev krigens parter enige om en våbenhvile. Og allerede klokken 11 trådte våbenhvilen, der blev afslutningen på Første Verdenskrig, i kraft.

Søndag er det 100 år siden. Dagen vil blive markeret i hele Europa, og i Danmark vil især sønderjyderne fejre krigens afslutning, når kirkeklokker ringer i Haderslev og Ribe Stift klokken 11.

Markeringen i de kirkelige distrikter sker efter opfordring fra blandt andre Marianne Christiansen, biskop i Haderslev Stift.

- I resten af Danmark kan man godt tit glemme, hvad den store krig betyder.

Prøv DenOffentlige

100.000 mennesker læser med hver måned. Skal du være den næste? 

Prøv os! Bestil vores nyhedsbrev - og få automatisk artikler, debat og konstruktiv viden om velfærdssamfundet.

Det er gratis 

- Men i Sønderjylland er det minde rigtig levende, fordi mange familier stadig har minder om, hvad det vil sige at være i krig, fortæller hun.

Mens danskerne flest nød godt af landets neutralitet under Første Verdenskrig, var sønderjyderne indtil 1920 underlagt det tyske rige.

Det betød, at de i lighed med det øvrige tyske samfund måtte stille med stort set alle våbenføre mænd mellem 18 og 45 år, da krigen brød ud i 1914.

Flere end 30.000 mænd blev sendt i kamp på tysk side. Det svarede dengang til 40 procent af alle sønderjyske mænd og drenge.

Heraf mistede mere 5000 sønderjyder livet på slagmarkerne eller som følge af krigen.

Derfor mener Marianne Christiansen, at Første Verdenskrig har haft enorm betydning for Danmark - også selv om den til tider bliver glemt.

- For os som sønderjyder er det selvfølgelig vigtigt, fordi det er noget, der har betydning i de enkelte familier.

- Men for os alle som mennesker, europæere og verdensborgere er det vigtigt at huske den krig, fordi mange af de konflikter, vi ser i dag, har rødder i Første Verdenskrig, siger Marianne Christiansen.

Arrangementerne i forbindelse med fejringen af Første Verdenskrigs afslutning begynder allerede fra morgenstunden over hele Sønderjylland.

Emneord: Første Verdenskrig
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 27.01.21 Politik
  Danmark skal lede ny global IEA-kommission for social retfærdig grøn energiomstilling

  Klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen er udnævnt som formand for Det Internationale Energiagenturs nye globale energikommission. Statsminister Mette Frederiksen er protektor for kommissionen, der skal være med til at sikre en social retfærdig omstilling til ren energi i verden.

 • 26.01.21 Politik
  Ny politisk aftale om social kontrol

  Regeringen, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten og Alternativet udmønter 40 millioner kroner afsat på finansloven til indsats mod social kontrol i etniske minoritetsmiljøer. Pengene skal blandt andet gå til etablering af nye exit-boliger til personer, der bryder med deres familie som følge af social kontrol.

 • 22.01.21 Politik
  Danmark får ledende rolle frem mod FN`s topmøde om energi

  Danmark har fået en helt central rolle ved FNs generalforsamling til september. For første gang i 40 år har et FN-topmøde ’energi’ som hovedtema, og Danmark er blevet valgt som ’Global Theme Champion’ for netop energiområdet, når stats- og regeringsledere samles til et topmøde i New York om verdensmål 7 – bæredygtig energi til alle.

 • 15.01.21 Politik
  Skatteministeren skærper indsatsen mod organiseret svindel

  Skatteminister Morten Bødskov har netop fremsat et lovforslag, der skal give Skattestyrelsen stærkere værktøjer til at bekæmpe organiseret svindel.

 • 12.01.21 Politik
  Udviklingsministeren ude med ny udviklingspolitisk strategi

  Arbejdet med ny udviklingspolitisk strategi bliver nu igangsat. Den nye strategi skal efterfølge den nuværende ”Verden 2030”, som udløber i 2021.