Sønderjyske kirkeklokker ringer for Første Verdenskrig

11.11.18 er 100 året for afslutningen på Første Verdenskrig. Sønderjyske kirker vil samstemmigt minde tiden.

KAN DU SVARE PÅ 10 SPØRGSMÅL OM 1. VERDENSKRIG?

Tæt på klokken halv seks om morgenen den 11. november 1918 blev krigens parter enige om en våbenhvile. Og allerede klokken 11 trådte våbenhvilen, der blev afslutningen på Første Verdenskrig, i kraft.

Søndag er det 100 år siden. Dagen vil blive markeret i hele Europa, og i Danmark vil især sønderjyderne fejre krigens afslutning, når kirkeklokker ringer i Haderslev og Ribe Stift klokken 11.

Markeringen i de kirkelige distrikter sker efter opfordring fra blandt andre Marianne Christiansen, biskop i Haderslev Stift.

- I resten af Danmark kan man godt tit glemme, hvad den store krig betyder.

Prøv DenOffentlige

100.000 mennesker læser med hver måned. Skal du være den næste? 

Prøv os! Bestil vores nyhedsbrev - og få automatisk artikler, debat og konstruktiv viden om velfærdssamfundet.

Det er gratis 

- Men i Sønderjylland er det minde rigtig levende, fordi mange familier stadig har minder om, hvad det vil sige at være i krig, fortæller hun.

Mens danskerne flest nød godt af landets neutralitet under Første Verdenskrig, var sønderjyderne indtil 1920 underlagt det tyske rige.

Det betød, at de i lighed med det øvrige tyske samfund måtte stille med stort set alle våbenføre mænd mellem 18 og 45 år, da krigen brød ud i 1914.

Flere end 30.000 mænd blev sendt i kamp på tysk side. Det svarede dengang til 40 procent af alle sønderjyske mænd og drenge.

Heraf mistede mere 5000 sønderjyder livet på slagmarkerne eller som følge af krigen.

Derfor mener Marianne Christiansen, at Første Verdenskrig har haft enorm betydning for Danmark - også selv om den til tider bliver glemt.

- For os som sønderjyder er det selvfølgelig vigtigt, fordi det er noget, der har betydning i de enkelte familier.

- Men for os alle som mennesker, europæere og verdensborgere er det vigtigt at huske den krig, fordi mange af de konflikter, vi ser i dag, har rødder i Første Verdenskrig, siger Marianne Christiansen.

Arrangementerne i forbindelse med fejringen af Første Verdenskrigs afslutning begynder allerede fra morgenstunden over hele Sønderjylland.

Emneord: Første Verdenskrig
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 25.06.21 Politik
  Her er de nye rejsevejledninger

  Udenrigsministeriet opdaterer ugentligt rejsevejledningerne for EU og Schengenlandene på baggrund af de seneste smittetal fra Statens Serum Institut. Nedenfor er et overblik over, hvad der er gældende fra lørdag den 26. juni kl. 16.

 • 18.06.21 Politik
  Ny politisk aftale: 850 millioner til udvikling af grønne brændstoffer

  CO2-neutrale løsninger inden for blandt andet den tunge transport er afgørende for at komme i mål med den grønne omstilling. Derfor afsætter regeringen og et bredt flertal i Folketinget nu 850 mio. kroner til udviklingen af Power-to-X-teknologier, der skal gøre det muligt i stor skala at omdanne grøn strøm til brint og andre bæredygtige brændstoffer, der kan bruges i skibe, fly, lastbiler og den tunge industri.

 • 15.06.21 Politik
  Regeringen sender 45 mio. kr. til det nordlige Syrien

  Som et led i arbejdet i Task Force Evakuering giver Danmark et humanitært bidrag på 45 mio. kr. til det nordlige Syrien.

 • 15.06.21 Politik
  Nyt fra Veganerpartiet: Vælger ny ledelse

  I weekenden afholdte Veganerpartiet landsmøde i Nyborg. Her blev den nye landsledelse valgt, og processen om at finde ny frontfigur for partiet sat i gang.

 • 11.06.21 Politik
  Skatteministerium lader svindelsager forælde

  Borgere og virksomheder kan med forsæt eller ved grov uagtsomhed afgive urigtige eller vildledende oplysninger til brug for skattekontrollen for at unddrage at betale skat eller afgifter. I så fald kan de straffes med bøde eller fængsel. Skatteministeriet har opgjort, at ca. hver 10. virksomhed bevidst angiver skat og moms forkert.