Solberg genvinder magten og tager regeringsdannelse roligt

Iagttagere spår svære forhandlinger for Norges genvalgte statsminister, når ny regering skal sættes sammen. Arbeiderpartiet freder sin formand trods nederlag.

Der er ikke noget, der tyder på, at statsminister Erna Solberg har en ny norsk regering på plads lige foreløbig.

Høyre-lederen siger i forbindelse med sit første pressemøde efter mandagens stortingsvalg, at der er behov for et lille pusterum efter en lang og hård valgkamp.

- Alle trænger til nogle dage, hvor de slapper lidt af, løfter hovedet og begynder at se frem mod de næste fire år, siger Solberg til NRK's journalist.


Solberg er afhængig af støtte fra både Venstre og Kristelig Folkeparti (KrF) for at få flertal i Stortinget.

Men ingen af de to midterpartier ønsker at se det indvandringskritiske Fremskrittspartiet fortsætte parløbet med Høyre i regeringen.

- Alle partier har behov for at tale med sine styrende organer for at afklare, hvor de står efter valget, siger Erna Solberg.

- Men vi kommer så hurtigt som muligt til at tale sammen.

- Jeg har tænkt mig at holde min dør åben, siger Solberg.

Over for nyhedsbureauet NTB råder statsministeren de øvrige partier i den borgerlige blok til at vise samarbejdsvillighed.

- De har lyst til både at få politisk indflydelse og magt. Vejen til at få det er faktisk at samarbejde med os, siger Solberg til NTB.

Statsministerens parti fik omkring 25 procent af stemmerne. Hun mener selv, at nordmændene er godt tilfredse med hendes regerings politik.

- Den politik, vi har stået for, har vist sig at virke. Vælgerne har sagt, at de ønsker mere af det. Vi har været igennem fire år med omdiskuterede reformer og vanskelige udfordringer. De reformer, vi har gennemført, er både lykkedes og har givet resultater, mener Solberg.

 

Topfolk i Arbeiderpartiet freder formand trods valgnederlag

Trods et stærkt skuffende valgresultat for Arbeiderpartiet i Norge er der fortsat opbakning til partileder Jonas Gahr Støre.

Det siger Arbeiderpartiets partisekretær, Kjersti Stenseng, samt partiets næstformand, Trond Giske, til NRK tirsdag morgen - dagen efter valget til Stortinget.

Giske afviser, at der er behov for ændringer i partiledelsen.

- Det sidste, Arbeiderpartiet har brug for nu, er personstridigheder. Jeg tror ikke, det er noget, der vil bidrage til et løft for Arbeiderpartiet, siger han.

Han afviser desuden, at han skulle være ude efter formandsposten i partiet. Det blev der skabt tvivl om, da han mandag aften ikke tydeligt ville afvise, at der skulle skiftes ud i ledelsen.

Avisen VG har efter valget, hvor Arbeiderpartiet fik omkring 27 procent af stemmerne og måtte lade de borgerlige blive ved magten, vurderet, at det kan komme til en magtkamp om formandsposten i partiet.

Også politiske kommentatorer har i deres analyser skrevet, at Støre ville få svært ved at blive som formand efter valgskuffelsen.

Partisekretær Kjersti Stenseng afviser dog blankt, at der er forsøg på at få afsat Jonas Gahr Støre.

- Nej, og det er det, der gør mig optimistisk og motiveret i forhold til at smøge ærmerne op og gå i gang med dette arbejde allerede i dag. Der er en meget samlet partiorganisation, siger Stenseng til NRK.

Jonas Gahr Støre selv sagde sent mandag aften, at han havde i sinde at fortsætte som partileder.

- Arbeiderpartiet har valgt mig og står bag mig, og det ansvar tager jeg på mig, lød det.

 

FAKTA: Sådan fordeler mandaterne sig efter det norske valg
Med 95 procent af stemmerne optalt tirsdag beholder de borgerlige flertallet i Stortinget med 90 ud af 169 mandater.

Med 95 procent af stemmerne fra mandagens valg i Norge talt op tidligt tirsdag morgen står blå blok til at få 90 ud af de i alt 169 pladser i Stortinget.

Det viser landsoversigten fra Valgdirektoratet, der er en offentlig myndighed i Norge.

* Arbeiderpartiet (AP): 27,4 procent (49 mandater). -3,4 procent fra 2013.

* Sosialistisk Venstreparti (SV): 6,0 procent (11 mandater). +1,9 procent fra 2013.

* Rødt: 2,4 procent (1 mandat). +1,3 procent fra 2013.

* Senterpartiet (SP): 10,3 procent (18 mandater). +4,8 procent fra 2013.

* Kristelig Folkeparti (KrF): 4,2 procent (8 mandater). -1,4 procent fra 2013.

* Miljøpartiet De Grønne (MDG): 3,2 procent (1 mandat). +0,4 procent fra 2013.

* Venstre: 4,3 (8 mandater). -0,9 procent fra 2013.

* Høyre: 25,1 procent (45 mandater). -1,7 procent fra 2013.

* Fremskrittspartiet (FrP): 15,3 procent (28 mandater). -1,1 procent fra 2013.

* Partierne i den borgerlige blok tæller Høyre, den nuværende regeringspartner, Fremskrittspartiet, og de to støttepartier KrF og Venstre.

Kilde: NTB

/ritzau/

 

Emneord: Norge, Erna Solberg, Parlamentsvalg
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 25.06.21 Politik
  Her er de nye rejsevejledninger

  Udenrigsministeriet opdaterer ugentligt rejsevejledningerne for EU og Schengenlandene på baggrund af de seneste smittetal fra Statens Serum Institut. Nedenfor er et overblik over, hvad der er gældende fra lørdag den 26. juni kl. 16.

 • 18.06.21 Politik
  Ny politisk aftale: 850 millioner til udvikling af grønne brændstoffer

  CO2-neutrale løsninger inden for blandt andet den tunge transport er afgørende for at komme i mål med den grønne omstilling. Derfor afsætter regeringen og et bredt flertal i Folketinget nu 850 mio. kroner til udviklingen af Power-to-X-teknologier, der skal gøre det muligt i stor skala at omdanne grøn strøm til brint og andre bæredygtige brændstoffer, der kan bruges i skibe, fly, lastbiler og den tunge industri.

 • 15.06.21 Politik
  Regeringen sender 45 mio. kr. til det nordlige Syrien

  Som et led i arbejdet i Task Force Evakuering giver Danmark et humanitært bidrag på 45 mio. kr. til det nordlige Syrien.

 • 15.06.21 Politik
  Nyt fra Veganerpartiet: Vælger ny ledelse

  I weekenden afholdte Veganerpartiet landsmøde i Nyborg. Her blev den nye landsledelse valgt, og processen om at finde ny frontfigur for partiet sat i gang.

 • 11.06.21 Politik
  Skatteministerium lader svindelsager forælde

  Borgere og virksomheder kan med forsæt eller ved grov uagtsomhed afgive urigtige eller vildledende oplysninger til brug for skattekontrollen for at unddrage at betale skat eller afgifter. I så fald kan de straffes med bøde eller fængsel. Skatteministeriet har opgjort, at ca. hver 10. virksomhed bevidst angiver skat og moms forkert.