Somaliere: Derfor er vi hårdt ramt af corona

I sidste uge kom det frem, at over halvdelen af de smittede i Aarhus under den store smitteopblusning i sidste uge havde somalisk baggrund. Nu det somaliske miljø i Aarhus deres bud på, hvorfor netop de er blevet hårdt ramt af coronaviraen.

Næstekærlighed, eid-højtidsfester, en bilulykke og et drab.

Således lyder nogle af forklaringer fra det somaliske miljø på, hvorfor det indvandrere med somalisk baggrund, der er i særlig høj grad er blevet smittet med covid-19. Det skriver Berlingske.

- Det ligger til den somaliske kultur og tradition, at man kommer med mad og yder hjælp i den slags situationer, og der har næstekærligheden nok fyldt lidt mere end corona. 

- Jeg har ikke hørt, at der er blevet holdt store fester, men eid er en højtid, hvor familier samles, så det kan også have eskaleret smitten,  siger Sagal, der er en ung somalisk kvinde fra Aarhus, som Berlingske har talt med.

Faduma på 43 fra Brabrand ved Aarhus medgiver, at sociale arrangementer kan have spillet en rolle i smittespredning i det somaliske miljø i Aarhus.

- Vi er meget sociale og åbne. Sådan er det bare i den kultur, vi kommer fra. Selv om folk er smittet, er vi jo ude at gå tur sammen. Desuden er det jo sommer, så folk har måske glemt reglerne, siger hun.

I Statens Serum Instituts ugentlige covid-19-rapport fra sidste uge, fortalte instituttet, at 70 procent af de smittede i Danmark havde en anden etnisk baggrund end dansk, mens at lidt over halvdelen af sidste uges nye smittetilfælde i Aarhus - 179 ud af 341 smittetilfælde - havde somalisk ophav.

Bilulykke og drab 

Et notat fra Styrelsen for Patientsikkerhed fra mandag den 10. august viste, hvordan smitteudbruddet tog form efter en række private arrangementer i Aarhus. Her havde en stor del af deltagerne somalisk baggrund.

- Der har været nogle større eid-fester i blandt andet Aarhus og Skanderborg og en begravelse for en somalisk mand. Fra flere kilder har det forlydt, at der har været mange med til to, eller alle tre arrangementer. Politiet har skønnet, at der var cirka 500 med til begravelsen. Disse begivenheder kan dog tidsmæssigt ikke forklare den første stigning, skrev styrelsen i notatet til Folketingets sundhedsordførere.

De arrangementer og begivenheder, udover eid-fester, som Styrelsen for Patientsikkerhed henviser til, det er begravelsen af den somaliske rapper, Abukar Hassan Ali - med kunsternavnet - Shmur - der blev skudt og dræbt ved Jydsk Væddeløbsbane i Aarhus den 22. juli, samt et arrangement til fordel for 19-årig somalisk mand fra Aarhus, der omkom i en bilulykke for nylig.

 

 

 

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 19.09.20 Sundhed
  23 millioner kroner til klimavenlig plantekost

  Virksomheder og forskere samarbejder i tre nye, store projekter om at skabe plantebaserede proteinprodukter af danske råvarer til fremtidens klimavenlige kost. Miljø- og Fødevareministeriets grønne udviklings- og demonstrationsprogram, GUDP, støtter med sammenlagt 23 millioner kroner.

 • 19.09.20 Sundhed
  Kommune roser borgerne: Her holdes smittetallet i ro

  Smittetallet i Vejle Kommune ligger nogenlunde stabilt omkring de 30, efter at tallet den sidste uges tid har været helt oppe på 38. Det viser, at borgerne har taget smitten alvorligt, ladet sig teste og passer på med afstand og hygiejne.

 • 16.09.20 Sundhed
  Naturen kan lindre og give psykisk sårbare ro

  Flere psykisk sårbare skal hjælpes ud og få glæde af naturen, mener regeringen, Radikale Venstre, SF, Enhedslisten og Alternativet. Det skal ske gennem et nyt partnerskab mellem Miljøstyrelsen og Landsforeningen SIND, som lanceres i dag.

 • 15.09.20 Sundhed
  Magnus Heunicke indkalder til pressemøde om nye coronatiltag

  Magnus Heunicke og Sundheds- og Ældreministeriet inviterer til pressemøde. På mødet skal der snakkes om, hvad der skal gøres for at håndtere udbruddene af COVID-19 i Storkøbenhavn.

 • 15.09.20 Sundhed
  Stort boom i telemedicin

  Coronapandemien har skabt et boom i antallet af digitale konsultationer i sundhedsvæsenet. Nu skal Region Syddanmark tage erfaringerne fra foråret med i det videre arbejde med at udbrede brugen af blandt andet videokonsultationer, mener formanden for Region Syddanmarks digitaliseringsudvalg, Mette Bossen Linnet (V).