Somaliere: Derfor er vi hårdt ramt af corona

I sidste uge kom det frem, at over halvdelen af de smittede i Aarhus under den store smitteopblusning i sidste uge havde somalisk baggrund. Nu det somaliske miljø i Aarhus deres bud på, hvorfor netop de er blevet hårdt ramt af coronaviraen.

Næstekærlighed, eid-højtidsfester, en bilulykke og et drab.

Således lyder nogle af forklaringer fra det somaliske miljø på, hvorfor det indvandrere med somalisk baggrund, der er i særlig høj grad er blevet smittet med covid-19. Det skriver Berlingske.

- Det ligger til den somaliske kultur og tradition, at man kommer med mad og yder hjælp i den slags situationer, og der har næstekærligheden nok fyldt lidt mere end corona. 

- Jeg har ikke hørt, at der er blevet holdt store fester, men eid er en højtid, hvor familier samles, så det kan også have eskaleret smitten,  siger Sagal, der er en ung somalisk kvinde fra Aarhus, som Berlingske har talt med.

Faduma på 43 fra Brabrand ved Aarhus medgiver, at sociale arrangementer kan have spillet en rolle i smittespredning i det somaliske miljø i Aarhus.

- Vi er meget sociale og åbne. Sådan er det bare i den kultur, vi kommer fra. Selv om folk er smittet, er vi jo ude at gå tur sammen. Desuden er det jo sommer, så folk har måske glemt reglerne, siger hun.

I Statens Serum Instituts ugentlige covid-19-rapport fra sidste uge, fortalte instituttet, at 70 procent af de smittede i Danmark havde en anden etnisk baggrund end dansk, mens at lidt over halvdelen af sidste uges nye smittetilfælde i Aarhus - 179 ud af 341 smittetilfælde - havde somalisk ophav.

Bilulykke og drab 

Et notat fra Styrelsen for Patientsikkerhed fra mandag den 10. august viste, hvordan smitteudbruddet tog form efter en række private arrangementer i Aarhus. Her havde en stor del af deltagerne somalisk baggrund.

- Der har været nogle større eid-fester i blandt andet Aarhus og Skanderborg og en begravelse for en somalisk mand. Fra flere kilder har det forlydt, at der har været mange med til to, eller alle tre arrangementer. Politiet har skønnet, at der var cirka 500 med til begravelsen. Disse begivenheder kan dog tidsmæssigt ikke forklare den første stigning, skrev styrelsen i notatet til Folketingets sundhedsordførere.

De arrangementer og begivenheder, udover eid-fester, som Styrelsen for Patientsikkerhed henviser til, det er begravelsen af den somaliske rapper, Abukar Hassan Ali - med kunsternavnet - Shmur - der blev skudt og dræbt ved Jydsk Væddeløbsbane i Aarhus den 22. juli, samt et arrangement til fordel for 19-årig somalisk mand fra Aarhus, der omkom i en bilulykke for nylig.

 

 

 

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 25.02.21 Sundhed
  Patientrettigheder til hurtig udredning og behandling bliver genindført

  Antallet af COVID-19 patienter på sygehusene er nu faldet så meget, at patientrettighederne til hurtig udredning og behandling genindføres den 1. marts 2021. I dag er ca. 12 pct. af de medicinske sengepladser og ca. 15 pct. af de intensive sengepladser planlagt til COVID-19 i brug.

 • 25.02.21 Sundhed
  Kræftens Bekæmpelse: Sådan får vi tidligere og bedre diagnoser af kræft

  Halvdelen af alle kræftpatienter kommer ikke direkte i kræftpakkeforløb. Men ingen ved præcist, hvad der sker med dem. Og derfor kan sundhedsvæsenet heller ikke for alvor forbedre den tidlige opsporing af kræft. Og det er fatalt for patienterne. Kræftens Bekæmpelse udsender i dag en ny rapport, der skal bane vejen for forbedringer.

 • 23.02.21 Sundhed
  2.500 sårbare og ældre borgere får fremskudte vaccinationstilbud

  Borgere i 17 kommuner bliver visiteret til og kontaktet om et særligt vaccinationstilbud i uge otte. Vaccinationen kan ikke bookes online eller via telefon.

 • 23.02.21 Sundhed
  Pioner i blodkræftforskning modtager Hagedorn Prisen 2021

  10.000 danskere går uvidende rundt med kroniske blodkræftsygdomme og dermed risiko for bl.a. livstruende blodpropper. Det er et område, professor Hans Hasselbalch har viet sit professionelle liv til at forske i. Et arbejde, han betegner som en hjertesag. For sin imponerende og skelsættende indsats modtager han Hagedorn Prisen 2021 på 1,5 mio. kr.

 • 22.02.21 Sundhed
  Godt nyt: Flere lægemidler til sjældne sygdomme

  Flere patienter med sjældne sygdomme får mulighed for behandling, når der løbende godkendes flere lægemidler til sjældne sygdomme. Det er et stort plus for de mange patienter, siger Lægemiddelindustriforeningens koncernchef Ida Sofie Jensen.