Somaliere: Derfor er vi hårdt ramt af corona

I sidste uge kom det frem, at over halvdelen af de smittede i Aarhus under den store smitteopblusning i sidste uge havde somalisk baggrund. Nu det somaliske miljø i Aarhus deres bud på, hvorfor netop de er blevet hårdt ramt af coronaviraen.

Næstekærlighed, eid-højtidsfester, en bilulykke og et drab.

Således lyder nogle af forklaringer fra det somaliske miljø på, hvorfor det indvandrere med somalisk baggrund, der er i særlig høj grad er blevet smittet med covid-19. Det skriver Berlingske.

- Det ligger til den somaliske kultur og tradition, at man kommer med mad og yder hjælp i den slags situationer, og der har næstekærligheden nok fyldt lidt mere end corona. 

- Jeg har ikke hørt, at der er blevet holdt store fester, men eid er en højtid, hvor familier samles, så det kan også have eskaleret smitten,  siger Sagal, der er en ung somalisk kvinde fra Aarhus, som Berlingske har talt med.

Faduma på 43 fra Brabrand ved Aarhus medgiver, at sociale arrangementer kan have spillet en rolle i smittespredning i det somaliske miljø i Aarhus.

- Vi er meget sociale og åbne. Sådan er det bare i den kultur, vi kommer fra. Selv om folk er smittet, er vi jo ude at gå tur sammen. Desuden er det jo sommer, så folk har måske glemt reglerne, siger hun.

I Statens Serum Instituts ugentlige covid-19-rapport fra sidste uge, fortalte instituttet, at 70 procent af de smittede i Danmark havde en anden etnisk baggrund end dansk, mens at lidt over halvdelen af sidste uges nye smittetilfælde i Aarhus - 179 ud af 341 smittetilfælde - havde somalisk ophav.

Bilulykke og drab 

Et notat fra Styrelsen for Patientsikkerhed fra mandag den 10. august viste, hvordan smitteudbruddet tog form efter en række private arrangementer i Aarhus. Her havde en stor del af deltagerne somalisk baggrund.

- Der har været nogle større eid-fester i blandt andet Aarhus og Skanderborg og en begravelse for en somalisk mand. Fra flere kilder har det forlydt, at der har været mange med til to, eller alle tre arrangementer. Politiet har skønnet, at der var cirka 500 med til begravelsen. Disse begivenheder kan dog tidsmæssigt ikke forklare den første stigning, skrev styrelsen i notatet til Folketingets sundhedsordførere.

De arrangementer og begivenheder, udover eid-fester, som Styrelsen for Patientsikkerhed henviser til, det er begravelsen af den somaliske rapper, Abukar Hassan Ali - med kunsternavnet - Shmur - der blev skudt og dræbt ved Jydsk Væddeløbsbane i Aarhus den 22. juli, samt et arrangement til fordel for 19-årig somalisk mand fra Aarhus, der omkom i en bilulykke for nylig.

 

 

 

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 12.05.21 Sundhed
  Nu hjemtages sygdomsbehandling til Danmark

  Sundhedsstyrelsen udgiver i dag en faglig retningslinje, der beskriver henvisningen af patienter med Essentiel Tremor, også kaldet rystesyge. Det sker i forbindelse med, at det nu er besluttet, at patienter skal kunne behandles med fokuseret ultralyd i Danmark, i stedet for kun i udlandet.

 • 06.05.21 Sundhed
  Nyt studie offentliggjort om bivirkninger efter AstraZeneca-vaccination

  I et dansk-norsk samarbejde har forskere vist en let øget forekomst af sjældne, men alvorlige typer af blodpropper i hjernen samt en generelt øget forekomst af venøse blodpropper (blodpropper i venerne) efter vaccination med AstraZeneca-vaccinen. Risikoen for den enkelte vaccinemodtager vurderes fortsat at være meget lav.

 • 04.05.21 Sundhed
  Sundhedsstyrelsen løfter sløret: Ny vaccine-melding

  Da der er god kontrol med COVID-19 epidemien i Danmark og god fremdrift i vaccinationsudrulningen med andre tilgængelige vacciner, har Sundhedsstyrelsen besluttet at fortsætte det nationale vaccinationsprogram uden at bruge COVID-19 vaccinen fra Johnson & Johnson.

 • 29.04.21 Sundhed
  Regeringen med nyt udspil: Vil tiltrække vaccineproduktion til Danmark

  Vacciner er helt centrale, når det handler om at håndtere COVID-19, og for at vi kan holde samfundet så åbent som muligt.

 • 27.04.21 Sundhed
  Børn mangler viden om vacciner

  Danske skolebørn føler sig ikke godt nok klædt på, når det gælder viden om vacciner. Samtidig har størstedelen af eleverne svært ved at skelne rigtige nyheder fra fake news. Det viser en ny undersøgelse foretaget af analyseinstituttet YouGov.