Spaniens regeringsparti får smæk ved lokalvalg

Podemos stormer frem. - Nu kan vi vinde parlamentsvalget senere i år, siger protestpartiets leder.

Spaniens konservative regeringsparti Partido Popular (PP) fik flest stemmer ved søndagens lokalvalg til by- og regionsråd, men opbakningen til partiet er så udhulet, at det mister sit absolutte flertal i adskillige byer. 

I hovedstaden Madrid har PP i over 20 år siddet på borgmesterposten, men det kan være slut nu, hvis partierne på venstrefløjen kan blive enige om at danne en koalition. 


I så fald bliver den 71-årige Manuela Carmena fra en af de mange nye politiske bevægelser, der støttes af venstrefløjspartiet Podemos, ny borgmester.

I andre store byområder som Sevilla og Valencia kan PP heller ikke længere mønstre et flertal på egen hånd.

Med næsten samtlige stemmer talt op står PP til 27 procent af stemmerne eller en tilbagegang på over to procentpoint i forhold til lokalvalgene i 2011.

Partiets formand, premierminister Mariano Rajoy, har mandag indkaldt partitoppen til et møde for at analysere udfaldet af valget, skriver det spanske nyhedsbureau EFE. 

I november er der valg til parlamentet, hvor PP siden 2011 har haft et flertal.

Det andet store etablerede parti, Socialistpartiet eller PSOE, er med et valgresultat på 25 procent fortsat det næststørste i Spanien trods en tilbagegang fra 2011, da PSOE fik 27,5 procent.

De to partier har domineret spansk politik i årevis, men mange vælgere har vendt dem ryggen på grund af de seneste års økonomiske nedskæringer, korruptionsskandaler og den rekordhøje arbejdsløshed. 

Valgets vindere er Podemos og centrumhøjre-partiet Ciudadanos. 

Lederen af Podemos, Pablo Iglesias, forudser, at søndagens resultat er et varsel om, hvad der vil ske ved efterårets parlamentsvalg.

Mange vælgere er blevet trætte af de to traditionspartier, mener han. 

- Og det ændrer sig ikke inden november, og derfor vinder vi valget mod Partido Popular, siger Pablo Iglesias.

Premierminister Mariano Rajoy har flere gange advaret om konsekvenserne, hvis han og PP bliver fjernet fra magten. Det risikerer at afspore den økonomiske genopretning, mener han.

Emneord: Spanien, Valg, Podemos, Demokrati
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 04.05.17 Politik
  Nyt parti vil indføre app-demokrati

  Nyt parti vil flytte folketingsdebatter og forhandlinger om lovforslag ud til vælgerne med en app. Partiets medlemmer skal følge resultat af afstemninger i sin app.

 • 13.05.15 Politik
  Nordiske ministre vil fremtidssikre public service

  De nordiske kulturministre har netop, i en fælles erklæring, givet hinanden håndslag på at arbejde for, at public service-medierne i Norden i et digitalt medielandskab fortsat skal understøtte den demokratiske debat og sikre et uafhængigt nyhedsudbud.

 • 09.09.14 Politik
  Ekstremistiske miljøer i Danmark

  SFI’s kortlægning har til formål at skaffe viden om miljøer med holdninger og vilje til handlinger, der kan være i konflikt med demokratiske styreformer. Kortlægningen har identificeret i alt 15 grupper inden for tre ekstremistiske miljøer.

 • 24.09.13 Politik
  To mio. kr. til initiativer for at få socialt udsatte til at stemme til region- og kommunalvalget

  Social-, børne- og integrationsminister Annette Vilhelmsen giver to mio. kroner til at få flere socialt udsatte borgere til at stemme til efterårets regional- og kommunalvalg.

 • 18.09.13 Politik
  Ny rapport: Det lokale demokrati er udfordret

  Kommunalpolitik er en holdsport. Derfor skal nye spilleregler for det politiske arbejde mellem borgmestre og menige kommunalbestyrelsesmedlemmer sikre en bedre magtbalance i kommunalpolitik. Og et nyt udvalg skal se på, om høringsreglerne i tilstrækkelig grad sikrer, at borgerne reelt bliver inddraget i lokalpolitik. Sådan lyder et par af anbefalingerne fra den arbejdsgruppe, økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager i december bad tage temperaturen på det lokale demokrati.