Stafetten
-
Inkludér succeshistorierne om autisme
Der er generelt massiv skepsis over for inklusionstanken blandt både forældre og voksne med autisme. Jeg tror på, at inklusion giver børn med autisme de bedste udviklingsmuligheder. Men det er ikke visioner om inklusion, vi har brug for at høre om. Vi har først og fremmest brug for troværdige succeshistorier.
-
Borgerne i det byggede fællesskab
Der er grund til at overveje – både kærligt og kritisk - hvordan velfærdsstaten møder sine borgere i og med det byggede. Hvordan har de bedste af de skoler, institutioner, biblioteker, rådhuse, hospitaler, sygehuse og universiteter, vi kender, bidraget til et samfund, der behandler alle borgere ligeværdigt?
-
Sæt kræfterne fri
Jeg tror vi skal gå mod et fysisk miljø, som har flere fascinerende knaster og fremspring, mod en arkitektur og designproces som ikke er funktions- og regelbunden. Vi skal stimulere det fysiske miljøs kvalitative aspekter over en bred kam, der ikke laver skilning mellem det normale og det anderledes. På den måde sættes kræfterne fri – det kommer til at handle om kvalitet generelt og for alle – ikke regulering og pedantisk kontrol af checklister om handicap.
-
Tilgængelighed for alle
Vi skal udbrede kendskabet til tilgængelighedsløsninger. Vi skal bevidstgøre fagfolket om, at disse løsninger ikke behøver at være fordyrende eller være på kant med projekternes kvalitet – ej heller den arkitektoniske kvalitet. Og vi skal være bedre til at slå på tromme for at ”tilgængelighed for alle” er til gavn for os alle.
-
Det er mennesker, det handler om.
Der er ingen tvivl om, at mennesker med handicap har et medansvar i forhold til vores deltagelse i det danske samfund. Men for mig at se drejer det sig om et fælles ansvar for, at der er plads til os alle i samfundet. Derfor have jeg langt hellere foretrukket et ”vi” i spørgsmålet fra Frank Bylov.
-
Handificering hæmmer mennesket bag
Der er meget positivt at sige om rutineret faglighed – den er langt at foretrække for det modsatte. Prisen er blot, at rutinerne tendentielt kan overskygge opmærksomheden på det nye og uventede. Så selv om de velfærdspolitiske indsatsmål er erklæret rettede mod inklusion, så er virkeligheden omkring de beskyttede livsformer, at de af og til snarere producerer nye former for ambivalens og marginalisering.
-
Kultur spiser pædagogiske visioner til morgenmad
Kulturen i det sociale arbejde har er en sommetider usynlig men helt uvurderlig betydning. Gennem mine mange år som socialpædagog har jeg erfaret et enormt gab imellem de flot formulerede visioner om pædagogisk faglighed - og så den faktiske adfærd. Forskellen er kulturen.
-
Sveriges socialsystem er langt foran
Hvad kan vi i Danmark lære af Sverige? Meget, når det gælder omsorg og handicapspørgsmål. I Sverige sikres det at metoder som ikke har en videnskabelig base ikke har plads i socialt arbejde, og at brugen af disse metoder altid aftales med brugeren. Dette skærper fokus på at opretholde den enkelte borgers selvbestemmelse og oplevelse af delagtighed langt ud over hvad vi ser i Danmark.