Staten slipper bremsen: Vækststrategi med DNA og forsøg på mennesker

Lægemiddelforsøg på mennesker er “big business” i Danmark. Derfor er der lagt en nøje strategi for smidig offentlig betjening af medicinalindustri og for brug af danskernes sundhedsdata og DNA. Alt sammen for at tiltrække investorer.

Der skal tiltrækkes investeringer og flere lægemiddelforsøg til Danmark. Målet er at firedoble det beløb, som lægemiddeludviklende virksomheder investerer i de tidlige medicinske forsøg i Danmark, blandt andet via forskning i personlig medicin og DNA. Strategien fremgår af rapporten ”Start with Denmark”, der udkom i foråret 2017.


I rapporten kan man læse, at der igennem 5 år er blevet gennemført en række initiativer for at forbedre betingelserne for at gennemføre kliniske forsøg, det vil sige medicinske forsøg på mennesker, i Danmark.

Strategien skrider fremad og værdien af kliniske forsøg i Danmark er angiveligt stigende. Det vurderes i rapporten ”Værdien af kliniske forsøg i Danmark. I 2017 kom Vækstteam med anbefalinger til regeringen om forbedrede rammevilkår for medicinalindustrien i Danmark.

LÆS MERE statens fokus på BNP, besparelser og forsøg på mennesker vha. DNA

Nationalt Genom Center er under opstart og netop i disse dage behandler Folketinget lovgivning, der skal fastlægge i hvor stor grad danskerne skal have selvbestemmelse over egne DNA-kortlægninger og sundhedsdata. Der mangler imidlertid debat om centrale spørgsmål:

 • Hvorfor er regeringen så forhastet på personlig medicin når det nødvendige analysearbejder ikke er færdigt?
 • Er det virkeligt nødvendigt at danskerne skal være verdens mest brugte forsøgspersoner, når det gælder farlig afprøvning af forsøgsmedicin på mennesker?
 • Hvorfor skal staten og ikke den enkelte borger tjene på private sundhedsdata og DNA?
 • Holder statens antagelser om vækst ved investering i personlig medicin og forsøg på mennesker?
 • Hvorfor er der ikke åbenhed om at statens strategi for personlig medicin er med dagsorden om vækst og forsøg på mennesker?
 • Hvordan er det muligt at lave den nødvendige juridiske proportionalitetsvurdering af om forringelser i privatlivsbeskyttelse ved personlig medicin står i rimeligt forhold til målet som forfølges, når man endnu ikke er færdig med etiske analyser og økonomien hviler på antagelser?

 

Emneord: DNA-register, Statens økonomi, Konkurrencestaten, Lægemidler, Lægemiddelindustrien, Lægemiddelstyrelsen, Lægemiddel- og Medicoindustrien, Sundhedsdata, Sundhedsdatastyrelsen, Sundhedsdebat, Sundhedsområdet, Sundhedsomkostninger, Personlig medicin, Personfølsomme oplysninger, Databeskyttelse, Danske Regioner, Kommunernes Landsforening, Sundhedsministeren, Sundhedsministeriet, OPS, Offentligt privat samarbejde, Landspatientregistret, Offentlige registre, Registering, Thomas Birk Kristiansen, Patientdata, Patientdataforeningen
Thomas Birk Kristiansen på DenOffentlige.dk Jeg er praktiserende læge i Ishøj, i en kompagniskabspraksis, vi er 3 læger, der sammen ejer klinikken. Søn på 21 år fra et tidligere ægteskab, og bor på Nørrebro, København med min kæreste....
Aktivitet: Artikler: 17 | Kompetenceområder: 1

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE
Kommentarer
 • 09.01.18 Ove Kjær Kristensen
  Et nyt sikker system kan erstatte cpr. nr. så mennesker selv bestemmer over egne data.

  Et nyt sikker system kan erstatte cpr. nr. så mennesker selv kan bestemme over egne data. Lyt med her, det vender alt hvad vi hidtil har kendt. https://www.radio24syv.dk/programmer/aflyttet/18221296/privacy-by-hvadfornoget

 • 08.01.18 Bente Petersen
  Vores DNA og datalovgiviningen

  Min DNA er MIN, den er ikke statens. Ligesom mit liv, min krop, hjerte, lever, nyrer osv er mine, ikke statens, og ligesom mit sind og mig selv som sjæl IKKE TILHØRER STATEN! Jeg er ikke statens ejendom, de kan skalte og valte med og sælge til den højstbydende. Vi må stramme lovgivningen og stramme straffene for at bryde loven på dette område... Hvem af de politiske partier vil stramme op på det her?

 • 06.01.18 Anne-Marie Krogsbøll
  Underligt inkonsekvent....

  Alle disse ovennævnte rapporter og lokkematerialer, der skal lokke investorer til Danmark, roser Danmark til skyerne for vores gode datasikkerhed. Hvorfor gør man så ikke mere ud af at leve op til dette, for det er jo løgn? Der er i øjeblikket daglige historier om, hvor ringe sikkerheden og ansvarsfølelsen overfor dataetiske aspekter er: Seruminstituttet har ikke udført et eneste tilsyn med databehandlere, de glemmer at sikre logon-feltet til Sexusundersøgelsen, de sender data til udlandet uden at fortælle borgerne det, og de vil, i følge den udtalelse, de nu har lagt ud på hjemmesiden, ikke engang garantere, at data kun gives videre i anonymiseret/pseudonymiseret form, eller at de kun videregives til forskning (det står mellem linjerne).

  Det offentlige får den ene påtale efter den anden af Datatilsynet, og lige meget hjælper det. I folkeskolen lyver man simpelthen om anonymitet i trivselsmålingerne - det så groft. Og regeringen er netop nu i gang med at udnytte alle muligheder for at undergrave den nye EU-lovgivning på dataområdet, som ellers skulle give borgerne bedre rettigheder. Det bliver i stedet modsat.

  Hvis man satser så hårdt på vækstdelen, så er det mærkværdigt, at man ikke satser på at få datasikkerheden og etikken med, for det kan meget nemt blive det, der gør, at vækststrategien og de mange milliarder, man poster i den, ender med at være spildt. For befolkningen mister tilliden og ender med at stille sig på bagbenene - som det netop nu sker med børn og forældre i folkeskolen, som ikke mere vil være med i datavæddeløbet.

  Man har holdt hele denne satsning og motiverne for den stort set skjult for befolkningen. Der skal graverarbejde til, før det kommer frem i lyset, og det er noget udemokratisk svineri. Når det først for alvor går op for folk, at de er ved at blive solgt til stanglakrids som forsøgsdyr og datamalkekvæg, så siger de stop. Og det ved de magthavende politikere og lobbyister godt, og derfor forsøger de at gå under radaren. Det er lusket og småkriminelt og udemokratisk.

  Hele denne udvikling styres af vore beslutningstageres hyppige besøg på kæmpe internationale konferencer på dyre hoteller og konferencecentre, i selskab med gavmilde lobbyister og førende forskere. Befolkningen er koblet fuldstændigt af, og aner ikke, hvad der foregår i disse luksusluftlag (eks. Atea-sagen), og opfattes primært som råstof til kapitaludvinding for nogle af klodens og landets rigeste personer (medicinalindustrien).

  Igen: Det er en trussel mod demokratiet med denne udvikling, i skjul af mørkelygte og Mørklægningslov. Det grænser til et decideret kup i det skjulte. For data er både økonomiske ressourcer og magtmidler, og vore private data er i fuld gang med i det skjulte at blive de allerrigestes private ejendom - både til økonomisk udnyttelse og til at holde styr på os og undertrykke os.

  Lad os redde demokratiet og privatlivet, og sige "Nej" til denne farlige, totalitære udvikling.

  https://www.eiseverywhere.com/file_uploads/09c54ae7269aa278d11e0d793a7c421a_HIMSS_Nordic_Community_HIMSS17_OSG_Final.pdf

  https://www.version2.dk/artikel/jurist-under-gdpr-ville-statens-serum-institut-vaere-blevet-ramt-boede-hammeren-1083936

  https://www.version2.dk/artikel/statens-serum-institut-sender-patientdata-usa-uden-at-fortaelle-borgerne-1083367

  https://www.version2.dk/artikel/ulovlig-datahaandtering-hos-statens-serum-institut-holder-ikke-oeje-med-databehandlere

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også