Per Stig: Fogh greb Muhammed-krisen forkert an

Danmarks værste udenrigspolitiske krise i nyere tid kunne være undgået, mener den tidligere udenrigsminister.

Havde daværende statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) håndteret Muhammedkrisen på en anden måde, og indvilliget i at mødes med ambassadører fra 11 muslimske lande, kunne mange problemer være undgået.

Det mener den tidligere udenrigsminister Per Stig Møller (K).

Regeringen kunne have grebet ind i tide, fortæller han i en ny dokumentarserie fra DR, "Per Stig - om krig, fred og Muhammedkrise", som DR 2 sender første afsnit af tirsdag.

Her fortæller han, at Anders Fogh Rasmussen ifølge Per Stigs overbevisning frasagde sig en stor mulighed for at mindske krisens omfang, flere måneder før den for alvor brød ud.

Det skete, da statsministeren sagde nej til at mødes med 11 muslimske ambassadører i Danmark.

Afslaget kom få dage efter, at Muhammedtegningerne blev trykt i Jyllands-Posten den 30. september 2005.

- Det var en fejl. Når ambassadørerne henvender sig, så tager man et møde med dem. Og det ville have været fuldstændig uproblematisk. Vi kunne have grebet ind i tide ved at holde det møde, siger Per Stig Møller.

En fodfejl mellem Stats- og Udenrigsministeriet var skyld i, at afslaget til ambassadørerne ikke kom forbi Per Stig Møllers bord, inden det blev sendt ud.

Han mener, at et møde med ambassadørerne kunne have ændret dele af Muhammedkrisens forløb.

- Havde jeg haft møde med dem og lukket den der, så var der kommet pæne indberetninger i deres ministerier. Det gjorde der ikke, fordi der ikke kom det møde, siger Per Stig Møller.

I dagene efter afvisningen af de 11 ambassadører, begyndte krisen at tage til.

Den blussede for alvor op nogle måneder senere, da en delegation med blandt andet to herboende imamer rejste rundt i Mellemøsten med et krav om, at Danmark skulle komme med en officiel undskyldning.

Reaktionen fra de muslimske lande var så voldsom, at Danmark havnede i sin største udenrigspolitiske krise siden Anden Verdenskrig.

Danske flag blev brændt i gaderne, og der var store demonstrationer mod Danmark i adskillige muslimske lande. Alene i 2006 blev 790 mennesker såret og 241 mennesker dræbt under Muhammedkrisen.

- Det var vanvid. Vanvid, siger Per Stig Møller i DR-dokumentaren.

/ritzau/

 

Emneord: Muhammedkrisen, Per Stig Møller, Udenrigspolitik, Anders Fogh Rasmussen
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 25.06.21 Politik
  Her er de nye rejsevejledninger

  Udenrigsministeriet opdaterer ugentligt rejsevejledningerne for EU og Schengenlandene på baggrund af de seneste smittetal fra Statens Serum Institut. Nedenfor er et overblik over, hvad der er gældende fra lørdag den 26. juni kl. 16.

 • 18.06.21 Politik
  Ny politisk aftale: 850 millioner til udvikling af grønne brændstoffer

  CO2-neutrale løsninger inden for blandt andet den tunge transport er afgørende for at komme i mål med den grønne omstilling. Derfor afsætter regeringen og et bredt flertal i Folketinget nu 850 mio. kroner til udviklingen af Power-to-X-teknologier, der skal gøre det muligt i stor skala at omdanne grøn strøm til brint og andre bæredygtige brændstoffer, der kan bruges i skibe, fly, lastbiler og den tunge industri.

 • 15.06.21 Politik
  Regeringen sender 45 mio. kr. til det nordlige Syrien

  Som et led i arbejdet i Task Force Evakuering giver Danmark et humanitært bidrag på 45 mio. kr. til det nordlige Syrien.

 • 15.06.21 Politik
  Nyt fra Veganerpartiet: Vælger ny ledelse

  I weekenden afholdte Veganerpartiet landsmøde i Nyborg. Her blev den nye landsledelse valgt, og processen om at finde ny frontfigur for partiet sat i gang.

 • 11.06.21 Politik
  Skatteministerium lader svindelsager forælde

  Borgere og virksomheder kan med forsæt eller ved grov uagtsomhed afgive urigtige eller vildledende oplysninger til brug for skattekontrollen for at unddrage at betale skat eller afgifter. I så fald kan de straffes med bøde eller fængsel. Skatteministeriet har opgjort, at ca. hver 10. virksomhed bevidst angiver skat og moms forkert.