Stiger over 20 procent på et år: Anmeldelser om vold mod offentligt ansatte stiger kraftigt

Særligt specialpædagoger og social- og sundhedsarbejdere bliver udsat for vold på arbejdet, viser nye tal.

Særlig specialpædagoger, social- og sundhedsarbejdere og fængselsbetjente har flere ubehagelige oplevelser på arbejdet. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik, som blev offentliggjort mandag. 

Samlet set er antallet af ofre for vold mod personer i offentlig tjeneste steget med 21 procent fra 2014 til 2015.

Formanden for paraplyorganisationen FTF, Bente Sorgenfrey, mener at stigningen skyldes, at der er mindre tid til den enkelte borger i den offentlige sektor. 


- Det skaber frustrationer hos kunderne i butikken. Vi ser voldsomme stigninger i vold, og det er dybt problematisk, siger Bente Sorgenfrey. 

Også forbundsformand for fagforeningen Socialpædagogerne, Benny Andersen, peger på manglende ressourcer som en af hovedårsagerne til volden. 

- Vi kan se, at socialpædagoger er alene med udadreagerende borgere, fordi der ikke er nok ressourcer. Så er der stor risiko for at komme skade, mener forbundsformanden. 

2800 personer blev udsat for vold, mens de var på arbejde i det offentlige i 2015. Siden sidste sommer har vold på arbejdspladsen skullet anmeldes til politiet, for at medarbejderen kan få erstatning. 

Det kan være årsagen til en del af stigningen, medgiver Dennis Kristensen, der er formand for fagforeningen FOA.

- Men når vi ser på vores medlemsundersøgelser, så er stigningen den samme, siger formanden, der opfordrer Erstatningsnævnet til igen at ændre praksis. 

- Det er meget grænseoverskridende for en sosumedhjælper at skulle anmelde en dement borger, som ikke selv kan gøre for, hvordan hun reagerer, til politiet, siger han.

Det er ikke kun i år, at mere vold er blevet anmeldt. Fra 2009 er antallet af anmeldelser steget med 42 procent, har tal fra Danmarks Statistik tidligere vist. 

Justitsminister Søren Pind (V) har bebudet en såkaldt respektpakke, som dog endnu ikke er fremlagt. Blandt andet skal straffene for at overtræde paragraf 119 i straffeloven skærpes. 

Paragraffen handler om vold og trusler mod tjenestemænd. I dag kan der gives op til otte års fængsel for overtrædelse af den paragraf.

/ritzau/

Emneord: Vold på jobbet, Vold og trusler i det offentlige, Voldssager
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 23.06.21 Ledelse
  Ny regionsrådsformand i hovedstaden

  Et enigt regionsråd udpegede tirsdag aften den socialdemokratiske gruppeformand til at afløse Sophie Hæstorp Andersen, der fortsætter som menigt medlem – og skal fokusere mere på valget til overborgmesterposten i København

 • 21.06.21 Ledelse
  Redningsmænd får Forsvarsministerens Medalje

  Forsvarsministerens Medalje uddeles én gang om året og tildeles personer, der har ydet en anerkendelsesværdig eller frygtløs indsats. I dag overrækker forsvarsminister Trine Bramsen Forsvarsministerens Medalje til fem redningsmænd fra kystredningstjenesten.

 • 17.06.21 Ledelse
  Dansk Ældreråd får ny formand

  På Danske Ældreråds repræsentantskabsmøde den 16. juni er Inger Møller Nielsen uden modkandidat valgt som ny formand for ældrerådenes landsorganisation. Hun afløser Mogens Rasmussen, der efter to år på posten, har valgt ikke at genopstille.

 • 19.12.16 Politik
  Respektpakken vedtaget: Skrærpet straf for chikane mod offentligt ansatte

  Overfald og chikane af politibetjente, socialrådgivere og fængselsbetjente bliver fra det nye år straffet langt hårdere. Folketinget har i dag vedtaget en lang række tiltag fra den borgerlige Respektpakke, som alle skal styrke respekten for det fælles. Justitsministerens nye lov træder i kraft i slutningen af december.

 • 06.10.15 Velfærd
  Greve Kommune skærper sikkerheden efter trusler

  En voldsom episode mandag på Greve Rådhus og Greve Videncenter får nu konsekvenser i form af øget kontrol ved indgangene.