Stine Bosse: EU viser vejen i verdens digitale fremtid

Europa

30/09/2018 09:00

Maja Kirstine Andersen

Selv Facebook må indordne sig, når EU står sammen om at stille krav til verdens største tech-virksomheder.

Der skal nok være en eller anden, der har forbandet EU's nye regler for håndtering af personlige data langt væk. Men langt de fleste af os har formodentlig en intuitiv fornemmelse af, at dette faktisk er vigtigt og helt i orden.

Det blev jeg i den grad bekræftet i på en studietur til Silicon Valley i denne måned. Jeg var afsted sammen med 30 andre for at opdatere min viden om de muligheder, som digitaliseringen giver.

Som professionelt bestyrelsesmedlem ser jeg det som hélt og aldeles afgørende at forstå de forretningsmæssige muligheder, som al den nyeste teknologi giver. Samtidig er det også af yderste vigtighed at forstå det ansvar, som de øverste ledelseslag har i forhold til, hvordan mulighederne bruges. Vigtige etiske drøftelse udestår i ledelseslagene, også når lovgivningen overholdes.

Europabevægelsen Blog

Debattøren er en del af Europabevægelsens panel af bloggere på DenOffentlige. Se andre indlæg her

Her bidrager en række erhvervsfolk- og organisationsfolk, kulturpersonligheder, undervisere og tidligere toppolitikere med interesse for det europæiske samarbejde til at styrke debatten om EU.

Indlægget er udtryk for skribentens egen holdning

 

Studieturen tog os til Google, Facebook, IBM, Salesforce samt en række af de bureauer, der sammen med kunder bruger data m.m. for at gøre sig klogere på vores adfærd og gøre livet lettere for os ved at ramme os på rette tid og sted med produkter og services. Alt sammen godt og med masser af nye muligheder.

Når man som jeg er glad for at være dansk og stolt over at være europæer, er det ikke mindre end stort, når flere at de store tech-virksomheder tydeligt viser, at de er EU-compliant. Med EU-flag og det hele. At EU kan sætte standarder, kan ikke undre mange. Vi er én af verdens største økonomier, og vi er ikke urolige over at regulere og stille krav til erhvervslivet.

Helt anderledes i USA. Her har markedskræfterne virkeligt frit spil. FaceBook planlægger f.eks. at være 40.000 medarbejdere i Silicon Valley on 5 år. Det dobbelte af hvad de er i dag. For 14 år siden startede det hele, medens Zuckerberg stadig var studerende. En genial idé. Lad os forbinde hele verden. Sympatisk, ja næsten filantropisk. Men i dag er det en af verden største kanaler for ditribution af reklame, endda helt skræddersyet til dig. Og meget meget mere.

Data er en vare. Vores data handles og skaber naturligvis værdi for dem, der køber dem, idet de således kan målrette varer og serviceydelser meget præcist og med betydelig sandsynlighed for succes. Altså omsætning. Alt sammen er det ok, men naturligvis ikke uden regulering, vil en europæer tilføje.

GDPR-forordningen trådte i kraft i foråret og er et glimrende eksempel på, hvorfor EU er så vigtigt i den tid, vi lever i. Ingen. Ingen af de europæiske lande kunne alene have gennemført denne lovgivning. Kun fordi vi som marked er store og  økonomisk stærke, kan vi samlet have en stemme overfor disse gigantiske virksomheder, hvis årlige omsætning overstiger mange store landes bruttonationalprodukt med flere længder.

På en af de slides, der indledte besøges hos Facebook, sås Zuckerberg selv. Siddende i kongressen. Noget ung syntes han. Og som man vil kunne huske, var hans bedste forsvar, at han ville sikre at FaceBook globalt ville leve op til EU's standarder. Kom ikke og sig, at EU ikke gør en forskel.

Min vurdering er, at denne regulering af disse spørgsmål kun lige er begyndt. Der bliver brug for betydeligt mere, medmindre vi om få år vil acceptere en underminering af de demokratiformer, vi kender i dag. Ligesom finansiel infrastruktur er både reguleret og kontrolleret pga. sin betydning i samfundet, så vil der vise sig et behov for at regulere disse digitale giganter.  Derfor er det godt, at EU kom i gang, og det er vigtigt, at arbejdet fortsætter.

Mest Læste

Annonce