Disse skoler føder flest iværksættere

Velfærd

13/11/2013 10:06

Ny rapport viser, hvilke skoler, der udklækker flest iværksættere, fordelt på kommuner, landsdele og en samlet liste med alle landets skoler. Skoler fra Solrød og Greve kommuner syd for København topper listen over kommuner, hvor flest afgangselever fra 9. klasse siden 1980 er blevet iværksættere. Også nordsjællandske kommuner ligger højt på listen, mens kommuner og skoler på Fyn og i Jylland ligger lavere.

Det er skoler i hovedstadsområdet, der fostrer flest iværksættere. Det viser en ny analyse, som Erhvervsstyrelsen har bedt Danmarks Statistik om at udarbejde op til Danmarks Vækst- og Iværksætteruge, der finder sted med over 200 arrangementer i uge 47 fra den 18. - 22. november.

Analysen omfatter over to mio. børn der har færdiggjort en 9. klasse i perioden 1980 - 2011, og som fra 2006-2011 har startet en virksomhed.

Top 10 over kommuner med den højeste andel af iværksættere blandt 9. klasses afgangselever er følgende: Solrød, Greve, Rudersdal, Dragør, Hørsholm, Frederikssund, Gentofte, Gribskov, Sorø og Stevns.

De tre skoler, der som henholdsvis lille skole, mellemstor skole og stor skole har fostret de største andele iværksættere siden 1980, er Køge Bugt Privatskole i Solrød (5,7 pct.), Sydkystens Privatskole i Solrød (5,4 pct.) og Strandskolen i Greve (4,5 pct.). Landsgennemsnittet er 2,88 pct.

Anders Hoffmann, vicedirektør i Erhvervsstyrelsen:

"Alt tyder på, at det ikke kun er forældres baggrund og værdier, som påvirker et ungt menneske i retning at blive iværksætter. Skolen, venner og det lokale samfund, man bor i, har også en stor betydning.

Nu ved vi mere om, hvilke skoler, de fleste iværksættere kommer fra, og hvor de starter virksomhed. Forskellene mellem skolerne er stor. Noget af forskellen kan forklares ud fra forældres baggrund. Men jeg er sikker på, at vi også ser, at visse skoler gennem deres værdigrundlag og deres tilgang til undervisning udvikler de værdier hos børnene, som senere i livet gør dem til iværksættere.

Analysen er dermed en vigtig brik i det puslespil, der kan give os en samlet viden, så vi med tiden kan beskrive, hvad der indgår i de økosystemer, der lader til at fremme iværksætteri og vækst."

I sidste skoleår mødte over ti procent af elever i grundskolen iværksætteri i undervisningen. Der er en tredobling på blot fire år. Iværksætteri er nu på skemaet i alle kommuner, men endnu ikke alle skoler.

Anders Hoffmann, vicedirektør i Erhvervsstyrelsen:

"Iværksætterkultur kan læres, og der er næppe tvivl om, at vi får flere iværksættere, når de nye årgange skal vælge karriere."

I næste uge er der særligt fokus på iværksætteri i skolen. Blandt de over 200 arrangementer i Danmarks Vækst- og Iværksætteruge i uge 47 er det største event Danish Entrepreneurship Award, hvor 5.000 unge mødes i Fredericia 21. november og afholder finaler i opfinderkonkurrencer m.v.

Mest Læste

Annonce