Aalborg vil energispare gennem børnene

Bæredygtighed

19/02/2018 22:52

Nick Allentoft

Børn skal lære at spare på varmen, vandet og strømmen i daginstitutionen, og så skal de lære deres forældre det samme derhjemme. Sådan lyder det i Aalborg Kommune, fortæller DR Nordjylland. Det fortæller DR Nordjylland.

Der ligger nemlig et stort potentiale i at forbedre energiforbruget i børnehaver, siger rådmand for Energi- og Miljøforvaltningen i Aalborg Kommune, Lasse Olsen (EL).

- Det er både steder, hvor der bliver brugt meget energi og så er det også der, hvor vi har mulighed for at lære børnene om den grønne adfærd helt fra de er små.

Det sidste er ifølge rådmanden nødvendigt, hvis kommunerne skal lykkes med en grøn omstilling. 

- Både vores skoler, vores plejehjem og vores børnehaver jo er en del af vores samlede energiforbrug og vores samlede CO2-belastning, siger han.

I Aalborg Kommune hedder energimanageren Kristian Rønnest. Sammen med ansatte på 18 forskellige institutioner arbejder han på at sætte børnehavernes energiforbrug ned. Og det kan være meget enkle tiltag, der gør en stor forskel.

- Det kunne for eksempel være at slukke lyset eller justere på varmen, altså tjekke at børnene ikke går rundt og skruer på termostaterne, og hvis de gør, så få dem lært, at det skal man ikke, siger han.

Andre tiltag kan være at få det sat i system, så vinduer bliver lukket efter udluftning og forbruget jævnligt bliver aflæst, så både kommune og institutioner kan følge med i udviklingen.

I børnehaven Flik Flak i Gistrup udenfor Aalborg har der blandt andet været fokus på vandforbruget, så opvaskemaskinen kun kører, når den er fuld og der skiftes mellem stort og lille skyl efter toiletbesøg.

- Så skal man sige: jeg er færdig og så skal man trykke på det lille skyl, hvis man har lavet tis, siger Laurits på tre og viser, at man sagtens kan nøjes med to stykker papir, når man så efterfølgende har vasket fingre.

Projektet handler altså om mere end at huske at slukke lyset og sikre sig, at radiatorer ikke buldrer løs i den enkelte institution. Også forældrene skal involveres.

- Det er jo det her med at skabe nogle gode rollemodeller, så børnene får den rigtige adfærd fra starten af. Det er i adfærden, det store potentiale er, siger energimanager Kristian Rønnest til DR Nordjylland.

Han bakkes op af Tine Steen Larsen, der er lektor på Institut for Byggeri og Anlæg på Aalborg Universitet.

- Jeg tror der, hvor det virkelig vil rykke, det er, når børnene får vanerne med hjem, så man også der får fokus på energien og lige får kigget efter, om der er nogle ting man kan ændre i forhold til energibesparelser, siger hun.

Hendes erfaring er, at børnehaver og institutioner kan være en kæmpe energisluger, de steder, hvor der ikke bliver holdt øje med driften og forbruget.

- Jeg tror, der er noget at hente næsten alle steder. Generelt set er byggebranchen ikke særlig god til at få fuldt op, når der bliver bygget nyt eller renoveret, siger lektoren, der mener, det hurtigt kan tjene sig selv hjem at ansætte en, der har fokus på energiforbruget i institutionerne.

- Måske er personalet kommet til at dreje på nogle indstillinger, som ikke er særligt hensigtsmæssige, og sådan noget vil man jo fange, hvis man gennemgår det systematisk, siger Tine Steen Larsen.

Projektet i Aalborg Kommune er støttet af EU og afsluttes i 2019.

Hele historien hos DR Nordjylland

Mest Læste

Annonce