Arbejdstilsynet overdrev resultater: Sikrede direktøren bonus

26/11/2015 13:43

Nick Allentoft

Arbejdstilsynet pyntede på resultaterne for at nå mål i direktørkontrakt, skriver MetroXpress. (opdateret med svar fra Arbejdstilsynet)

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Arbejdstilsynet har talt usandt om, hvor mange virksomheder de har kontrolleret for at nå dets mål. Det skriver metroxpress. (Arbejdstilsynet har efter udgivelse rettet henvendelse med uddybende informationer. Læs tilsynets forklaring herunder, red.)
 

De usande oplysninger har været med til at skaffe tilsynets direktør, Peter Vesterheden, 75.000 kroner i bonus. Det fremgår af notater, som metroxpress har fået aktindsigt i, og fra kritik fra Rigsrevisionen:

‘Arbejdstilsynet har ikke rapporteret retvisende om antallet af gennemførte risikobaserede tilsynsbesøg. Arbejdstilsynet oplyste, at de havde gennemført ca. 27.000 risikobaserede tilsynsbesøg. Arbejdstilsynet havde dog kun gennemført egentlige tilsynsbesøg i ca. 22.000 tilfælde.’

5.200 virksomheder i 2014 viste sig at være konkurs eller ikke at have ansatte – alligevel valgte tilsynet at tælle dem med for at nå sit mål.

SF kræver straks svar fra beskæftigelsesministeren.

»Det her er jo en vaskeægte skandale. Man kan jo ikke lave tilsyn hos firmaer, der er lukkede. De snyder på vægten, hvis de tælles med,« siger beskæftigelsesordfører Karsten Hønge til metroxpress.
Enhedslisten bakker op om kritikken.

Resultatkravet i arbejdstilsynets direktørkontrakt lyder, at de skulle nå 27.000 uanmeldte kontroller. Det nåede de kun, fordi de tog de forgæves besøg med.

Arbejdstilsynet ønsker ikke at svare, men henviser til ministeriet:

‘Beskæftigelsesministeriet har noteret sig, at Rigsrevisionen foretrækker en anden opgørelsesmetode, og det tager ministeriet naturligvis til efterretning. Kravet om risikobaserede tilsyn er kun 1 ud af 16 resultatkrav til Arbejdstilsynets direktør,’ skriver afdelingschef Søren Kryhlmand.

Supplerende oplysninger fra Arbejdstilsynet modtaget fredag den 27. nov. pr mail: 

"

Hvorfor har vi talt alle besøg med – også dem hvor vi ikke kan gennemføre tilsyn?

Det fremgår af den politiske aftale fra 2011 (V, S, K, DF og RV) at Arbejdstilsynet skal gennemføre 27.000 besøg om året, og at disse besøg skal være uanmeldte. Derfor vil der altid være en del af tilsynene, som er forgæves. Vi må netop ikke ringe inden og forhøre os, om virksomheden er nedlagt i mellemtiden, om der ikke længere er ansatte ud over ejeren eller om der er arbejdes netop den dag.

Når vi har valgt at tælle de forgæves besøgte virksomheder med, skyldes det alene, at de tæller som en aktivitet. Vi bruger ressourcer på at planlægge tilsynet, ligesom en tilsynsførende har brugt tid på at køre forgæves ud til en virksomhed.

Praksis har været kendt

Arbejdstilsynet og forligskredsen har løbende drøftet spørgsmål om forgæves besøg. Det er også baggrunden for, at man i den seneste aftale i foråret 2015 aftalte en række tiltag, der skal reducere antallet af forgæves besøg. Derfor har det ikke været holdt skjult for nogen, at der også var forgæves besøg blandt de 27.000.

Bonus afhænger af meget andet end tilsynsbesøg

Kravet om antallet af risikobaserede tilsyn er desuden – som det fremgår af artiklen – kun ét af i alt 16 mål i vores direktørs resultatkontrakt. Bonussen fastsættes ud fra en samlet vurdering af, hvordan de 16 mål er opfyldt. Derfor er det forkert at vinkle historien så hårdt, at det fremstår som om Arbejdstilsynet overdrev resultater og dermed sikrede direktøren en bonus (jf.: jeres rubrik ”Arbejdstilsynet overdrev resultater: Sikrede direktøren bonus”). Det er der ganske enkelt ikke belæg for at sige. Og som det fremgår er der tale om et aktivitetsmål, hvor aktiviteten er udført.

Praksis er ændret

Rigsrevisionen kritiserer alene den måde, vi opgør antallet af besøg på i vores årsopgørelse, hvor de mener, at det bør fremgå, hvor mange besøg, der er forsøgt besøgt. Det har vi naturligvis taget til efterretning, og vi ændrer opgørelsesmetode fremadrettet.

"

 

 

Mest Læste

Annonce

10/12/2024

På blot 2 minutter fandt jeg den billigste bilforsikring til min nye bil, og der var mange penge at spare.