Bosteder hårdt ramt af dårligt arbejdsmiljø: Hver femte fik påbud fra Arbejdstilsynet

Ledelse

13/03/2017 10:14

Nick Allentoft

Arbejdstilsynet vurderede 39 gange sidste år, at de ansatte på landets bosteder var i akut fare for fysisk eller psykisk vold viser aktindsigt

Ikke færre end 60 gange vurderede Arbejdstilsynet sidste år, at de ansatte på bostederne var udsat for så stor risiko for vold og trusler, at det udløste et strakspåbud eller påbud. Det er det højeste tal i ti år. 39 gange var der tale om et strakspåbud. Det falder kun, når der er akut fare for fysisk eller psykisk vold mod de ansatte.

Det skriver Ugebrevet A4 på baggrund af en aktindsigt i Arbejdstilsynets kontroller med landets bosteder, der huser nogle af landets mest udsatte psykisk syge.

- Det er alarmerende, at der er så mange steder, hvor Arbejdstilsynet skønner, at man kunne gøre noget mere. Der er helt klart et forbedringspotentiale, når de kan finde 60 tilfælde, hvor der ligefrem er givet påbud, siger psykolog Lars Peter Andersen fra Arbejdsmedicinsk Klinik i Herning.

LÆS OGSÅ: Ekspertgruppe skal stoppe stress-bølge

Påbuddene er givet på baggrund af 294 tilsynsbesøg, og særligt de 39 strakspåbud stikker ud. I 2015 blev der uddelt ni strakspåbud, i 2014 hed tallet 24, mens det var 14 i 2013. Det høje tal for 2016 kan til dels forklares med, at Arbejdstilsynet har haft et udvidet tilsyn særligt målrettet døgninstitutioner. 

Alligevel er formanden i FOA, der er SOSU’ernes fagforening, bekymret. 

- Hvis vi alene kigger på 2016, så har vi haft et drab og rigtig, rigtig mange episoder, hvor der er tale om både dødstrusler og rigtige overfald som kvælningsforsøg. Så det har været et rigtig barsk år i socialpsykiatrien, siger formand for FOA, Dennis Kristensen til Ugebrevet A4.

Han mener, at forholdene er blevet værre og voldsommere, fordi flere beboere har dobbeltdiagnoser, hvor de både har en psykisk lidelse og misbruger stoffer, der kan være aggressionsfremkaldende. 

Det er kommunerne, der driver bostederne. I Kommunernes Landsforening er man også forstemt over udviklingen. 

- Vi er meget utålmodige i forhold til, at der bliver fundet en løsning, ellers kan vi sætte os tilbage og vente på, at det næste tragiske drab sker, og det er der jo ingen af os, der kan leve med, siger formand for Løn- og Personaleudvalget i KL og borgmester i Høje-Taastrup, Michael Ziegler (K).

Men man skal være 'meget varsom med at generalisere' om forholdene på bostederne, påpeger fungerende sundhedsminister Karen Ellemann (V) i en mail til Ugebrevet A4. 

- På nogle bosteder er man nået langt med at forebygge vold og trusler, men vi er fuldt ud klar over, at det er nødvendigt med en styrket indsats på det her område, så vi kan få skabt tryghed og sikkerhed for både medarbejdere og beboere på bostederne. Nu tager vi en runde mere med aftalepartierne for at se, om vi kan ramme rigtigt denne gang, skriver Karen Ellemann med henvisning til de kuldsejlede forslag om en mellemstation for de mest ustabile psykiske syge.

I weekenden foreslog KL og FOA, at man opretter 150 nye behandlingspsykiatriske sengepladser i regionerne for de borgere, der ikke er plads til i psykiatrien, men er for syge og farlige til at komme ud i et kommunalt tilbud. Det forslag vil ministeren diskutere med partierne i Folketinget den 24. marts.

Mest Læste

Annonce