I 2009 brugte det offentlige 71 millioner i Region Sjælland. I 2013 var tallet i oppe på 179. Det er den største relative stigning per indbygger på landsplan, skriver Danske Regioner. Stigningen skyldes en bevidst strategi fra regionens side.
- Mere forskning lokker nemlig flere dygtige læger og sygeplejersker til, siger Eva Benfeldt, forskningschef i Region Sjælland til DR Sjælland.
Forskningssatsningen har blandt andet lokket professor i mave- og tarmkirurgi, Ismail Gögenur, til Køge Sygehus og for nylig begyndte John Brodersen som Region Sjællands første professor i almen medicin.
- Det er stimulerende for en hospitalsafdeling, hvis der er nogle, der laver forskning. Så taler man om det på gangene og til møderne og det giver mere spændende arbejde til både sygeplejersker og læger, siger Eva Benfeldt.
De mange dygtige sundhedspersonaler, som regionen kan tiltrække med attraktive forskningsmiljøer, skal også gerne være med til at forbedre behandlingen af patienterne.
- Man kan blive tilbud deltagelse i forskningsprojekter og få adgang til den nyeste behandling eller medicin, siger Eva Benfeldt.
En anden vigtig pointe er, at regionen selv bestemmer hvilken forskning, der skal laves. Nogle sygdomme er nemlig mere udbredte i vores område end i Hovedstaden, siger regionsrådsformanden på Sjælland.
- Vi har nogle særlige udfordringer i forhold til vores borgeres sundhed, som vi gerne vil forske i, siger Jens Stenbæk (V), regionsrådsformand, Region Sjælland til DR Sjælland.
Konkret har regionen netop startet en befolkningsundersøgelse på Lolland-Falster, som skal afdække udfordringerne med ulighed i sundhed.
Region Sjællands 179 millioner forskningskroner er dog stadig langt mindre end de 2,3 milliarder, der blev brugt i Region Hovedstaden i 2013, oplyser DR Sjælland.