Claus Hjort: Vi gør vores bedste i Finansministeriet

Politik

23/04/2016 14:28

Nick Allentoft

Finansministeren forsvarer overfor Avisen.dk regnemetoder efter kritik af flere fejlskøn.

 Der er ingen grund til at anfægte den måde, som Finansministeriets fagfolk regner vigtige tal ud på. Ministeriet gør sit bedste for at give politikere og andre så retvisende tal som muligt, når der skal træffes beslutninger.

Sådan lyder budskabet fra finansminister Claus Hjort Frederiksen, efter at Avisen.dk har dokumenteret et stort fejlskøn fra ministeriet.

Avisen.dk har skriftligt spurgt Claus Hjort Frederiksen, om man kan have tillid til tallene fra ministeriet. Han svarer ikke direkte på spørgsmålet, men skriver:

- Finansministeriets beregninger søger at give så retvisende et billede af den offentlige økonomi som muligt. Finansministeriet offentliggør regneprincipperne på hjemmesiden.

Claus Hjort Frederiksen gør i øvrigt opmærksom på, at man i ministeriet har ændret sine principper for beregninger, siden man tilbage i 2014 lavede et kritiseret skøn for brugen af kontantydelsen. Claus Hjort Frederiksen henviser i den forbindelse til arbejdet i Dagpenge-kommissionen forrige år.

Han skriver:

- Regneprincipperne i forbindelse med ændringer i dagpengesystemet blev senest opdateret i forbindelse med Dagpenge-kommissionens arbejde (...)

- Dagpengekommissionen lagde til grund, at den udviklede model giver et retvisende billede af effekterne på beskæftigelse og den offentlige økonomi. Der er således bred faglig enighed om vurderingerne, skriver Claus Hjort Frederiksen.

Avisen.dk's afdækning af ministeriets fejlskøn giver reaktioner på Christiansborg. Blandt andre reagerer SF's finansordfører og tidligere skatteminister, Jonas Dahl.

Står det til ham, skal Finansministeriet kigge sine regnemodeller grundigt efter i sømmene og foretage ændringer.

- Hvis ikke vi kan få større tillid til Finansministeriets tal, vil vi fremover stå i den situation, når vi diskuterer større politiske reformer, at beslutningerne vil være omgærdet af al for stor usikkerhed, siger Jonas Dahl til Avisen.dk.

En af landets førende økonomer professor Torben M. Andersen fra Aarhus Universitet mener, at det er vigtigt, at fagfolk kan kigge Finansministeriet i kortene.

- Når Finansministeriet laver forudsigelser er det meget vigtigt, at man gør opmærksom på usikkerheden og på, hvad forudsætningerne for beregningerne er. Begge dele kan ministeriet altid blive bedre til, siger Torben M. Andersen til Avisen.dk.

Avisen.dk erfarer, at ministeriets regnemodeller kommer under behandling i vismændenes kommende rapport, som offentliggøres i maj. 

Mest Læste

Annonce