Danmarks Statistik undsiger DA-analyse om antal jobparate

Velfærd

29/05/2018 12:00

Nick Allentoft

"Man bør være varsom med at komme med udmeldinger om, at det går i den forkerte retning," siger chefkonsulent fra Danmarks Statistik om analyse fra Dansk Arbejdsgiverforenings nyhedsbrev Agenda.

Det sker, efter at Dansk Arbejdsgiverforenings nyhedsbrev Agenda mandag skrev, at hver tredje jobparate kontanthjælpsmodtager reelt ikke står til rådighed for arbejdsmarkedet, og at udviklingen går den forkerte vej.

Når så mange ikke er klar til job, står det 'i skarp kontrast til rådighedskravene for at modtage kontanthjælp som jobparat,' konkluderer Dansk Arbejdsgiverforening på baggrund af tal fra Danmarks Statistik.

Men det kan man ikke uden videre konkludere, pointerer Danmarks Statistik, som peger på flere usikkerheder ved Agendas analyse.

Læs mere om socialkrisen

Vi har skrevet om sygdomsramte og klemte borgere i systemet gennem lang tid.

Læs vores tema om socialkrisen, hvor en lang række artikler er samlet. 

 

Størstedelen af forklaringen på, at det i 2017 er hver tredje kontanthjælpsmodtager, som ikke reelt er jobparat mod knap hver fjerde året før, skal nemlig formentlig findes i, at en stor gruppe modtagere af integrationsydelse som noget nyt tæller med som jobparate.

- Det er jo en væsentlig pointe, som gør, at man bør være varsom med at komme med udmeldinger om, at det går i den forkerte retning, siger Mikkel Zimmermann, som er chefkonsulent ved Danmarks Statistik, til Avisen.dk.

Det blev besluttet fra politisk side i trepartsforhandlingerne i foråret 2016, at modtagere af integrationsydelse som udgangspunkt erklæres jobparate. Efterfølgende er andelen af modtagere af integrationsydelse, som vurderes jobparate, steget fra 2-3 procent til næsten 60 procent, eller med over 10.000 fuldtidsledige, forklarer Mikkel Zimmermann.

- Bare fordi man fra politisk side har bestemt, at nu skal de i udgangspunktet registreres som jobparate, er det jo ikke sikkert, at de selv vurderer sig som jobparate. Der kan jo være mange grunde til, at den her gruppe ikke er så jobparate som alle andre, siger Mikkel Zimmermann.

Gruppen tæller blandt andet flygtninge og familiesammenførte, som lige er kommet til landet og som derfor kan have nogle sproglige barrierer, som forhindrer dem i uden videre at kunne sende en jobansøgning eller tiltræde et job øjeblikkeligt.

Dansk Arbejdsgiverforening mener stadig, at man kan tale om en stigning, selvom den sandsynligvis skyldes en omkategorisering af borgere på integrationsydelse.

Prøv DenOffentlige 2

DenOffentlige er nyheder, debat og videndeling uden betalingsmur

Prøv vores nyhedsbrev og bliv opdateret på Danmarks udvikling og udfordringer hver dag.  

 

- Jeg mener sagtens, man kan sammenligne og tale om en udvikling. Uanset om der er en ny gruppe, som ikke plejer at tælle med, mener vi stadig, at det er et problem, hvis de ikke står til rådighed, siger chefkonsulent Jens Troldborg til Avisen.dk.

På spørgsmålet om DA burde have taget forbehold for, at den nye opgørelsesmetode kunne være en forklaring på stigningen, svarer Jens Troldborg:

- Vi ved reelt ikke, om det er forklaringen. Vi kan ikke se i tallene, om det er den her gruppe, som er skyld i stigningen.

Hele historien hos Avisen.dk

Mest Læste

Annonce