Danskerne i ny undersøgelse: Stress er det allerstørste problem

Velfærd

28/04/2017 08:36

Nick Allentoft

Står det til danskerne, skal politikerne og fagbosserne tordne mere mod stress end mod arbejdsløshed og kontanthjælpsloftet, når de røde faner rulles ud på Arbejdernes Internationale kampdag på mandag.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

For stress er den allerstørste udfordring på det danske arbejdsmarked. Det siger danskerne i en ny undersøgelse, som Analyse Danmark har gennemført for Ugebrevet A4. 

42 procent af danskere peger på stress, mens 36 procent peger på højere pensionsalder. På en næsten delt tredjeplads kommer presset på løn- og arbejdsforhold, social dumping og dårlig ledelse, som mellem 23 og 25 procent peger på som store udfordringer.

Stress-eksperten Thomas Milsted kalder undersøgelsens hovedkonklusioner nedslående. 

LÆS OGSÅ: Stress er ikke en diagnose

- Tidspres, dokumentationskrav og stress hænger uløseligt sammen, og dertil kan man lægge dårlig ledelse, siger Thomas Milsted til Ugebrevet A4.

Hvad der virkelig falder ham for brystet er, at politikerne og arbejdsgivere, skubber det alarmerende høje stressniveau fra sig med bortforklaringer om, at stress er en diffus størrelse. 

- I min verden er stress ikke en diffus størrelse, som der ikke kan gøres noget ved. Hvis vi satte os ned og blev enige om, at det her problem skal løses med nogle konkrete forslag, kunne det sagtens lade sig gøre. Men når politikere og arbejdsgivere hele tiden italesætter stress som diffust, handler det også om, at de vil slippe for at gøre noget ved, siger han.

LO-formand Lizette Risgaard pointerer, at vi ikke kan være bekendt at sætte danske lønmodtagere under et evigt krydspres af øgede krav om, at de skal arbejde mere og længere samtidig med, at man på Christiansborg svinger sparekniven i alle mulige sammenhænge. 

- Folk løber stærkere og stærkere, og hvis man hele tiden hænger oppe under loftet, bliver man syg af det. Arbejdsmiljøet skal prioriteres enormt højt ude på arbejdspladserne, og så skal politikerne i Folketinget droppe enhver tanke om at hæve pensionsalderen yderligere. Udsigten til højere pensionsalder stresser folk, siger hun. 

I Dansk Arbejdsgiverforening, DA, mener arbejdsmiljøchef Christina Sode Haslund ikke, at arbejdsgiverne springer over, hvor gærdet er lavest. 

- Det er min klare opfattelse, at arbejdsgiverne tager stress på arbejdspladsen meget seriøst. Faktisk har hver anden virksomhed med over 20 ansatte en decideret handlingsplan for håndtering af stress, skriver hun i en mail til Ugebrevet A4. 

Undersøgelsen fra Analyse Danmark vidner om, at krisen ikke længere har tag i danske lønmodtagere. Arbejdsløshed, forandring på grund af robotter og nye teknologier samt usikkerhed omkring dagpenge havner i bunden af udfordringer på det danske arbejdsmarked.

Hele historien hos A4

Mest Læste

Annonce

10/12/2024

På blot 2 minutter fandt jeg den billigste bilforsikring til min nye bil, og der var mange penge at spare.