De Radikale er klar til at binde sig til blå blok

Politik

12/09/2016 08:45

Nick Allentoft

Den radikale leder gentager budskabet om, at partiet er klar til 2025-aftale med regeringen.

Forud for kommende uges forhandlinger om en 2025-plan fremlægger de Radikales leder, Morten Østergaard, nu sin egen opdaterede 2025-plan og erklærer sig samtidig venligt stemt over for Løkke Rasmussen-regeringens helhedsplan. Ja, på »lange stræk« flugter regeringens plan ligefrem med de Radikales udspil, påpeger han i Berlingske mandag.

Se flere historier om 2025-plan

Regeringen forsøger at samle flertal om en ny 2025-plan, der skal løse en række af udfordringerne i samfundsøkonomien. Se alle historierne og debatten her. 

Ydermere er Morten Østergaard klar til at binde sig til en økonomisk aftale med blå blok på den anden side af et valg.

»Det er klart, at vi ikke sidder og kigger på, hvem der sidder om bordet, når vi sidder i Struensee-værelset og forhandler med Claus Hjort. Vi kigger på, hvad der ligger på bordet. Hvis det er vores politik eller noget, der bringer os tættere på vores politik, så medvirker vi glad og gerne til det, og så forpligter vi os også ud over denne valgperiode til, at de ting, vi aftaler, står ved magt,« siger Morten Østergaard til Berlingske.

Dermed synes han at slå endnu en kile ned i de politiske sprækker mellem de Radikale og Socialdemokraterne. 

Mens S-formand Mette Frederiksen ikke umiddelbart ser rum for skattelettelser og kategorisk afviser topskattelettelser, kan de Radikale med Østergaards ord »godt se sig selv i den skattereform, regeringen har lagt frem«, så længe den prioriterer midler til uddannelse samt indbefatter et nyt boligskattesystem.

Og mens Socialdemokraterne ikke ønsker at ændre på danskernes pensionsalder, ønsker de Radikale at gå længere end regeringen, der i første omgang lægger op til at udskyde pensionsalderen med seks måneder. Det skal i radikal optik skabe rum for en såkaldt generationsgave.

»Kernen i vores 2025-plan er muligheden for at bruge en ekstra fremtidsmilliard, altså mindst en milliard ekstra om året, som skal bruges på børns opvækst, uddannelse og forskning frem mod 2025,« fortæller den radikale partileder, som efterlyser reformvilje fra de andre røde partier.

»Hvis man har en ambition om at efterlade et bedre og renere samfund til vores børn, så kan man ikke nøjes med at kigge på de reformer, der allerede er gennemført. Så kræver det en villighed til at sætte handling bag ordene, og derfor insisterer vi i lighed med regeringen på, at det ikke er nok bare at stå på det råderum, der er,« siger han.

Mest Læste

Annonce