Fattigdomsdebatten boks
Fattigdomsdebatten bidrager med ny viden til fattigdoms-området. Læs tidligere indlæg her:
- Flere fattige øger pres på sundhedsvæsnet
- Folketinget - ikke EU - har forværret fattigdommen i Danmark
- Realitetscheck af uholdbar børnecheck
- Syv gode råd om at overleve på kontanthjælp
- Hvis unge på kontanthjælp var dyr
- Et 80-20 samfund med blindt øje for fattigdom
- Fattigdom er menneskets skyld
Temaredaktør Per K. Larsen har beskæftiget sig med fattigdom og socialt udsatte gennem årtier, og er i dag landssekretær i EAPN.
Gabet mellem rig og fattig bliver større, risikoen for at vippe ud over kanten af samfundet stiger, og flere end tidligere henvender sig på Kirkens Korshærs varmestuer for at få hjælp. Der bliver både større behov for sovepladser, suppegryder og hjælpende hænder til hjemløse, børnefamilier, psykisk sårbare og ensomme i vores samfund.
MELD DIG SOM INDSAMLER ELLER STØT HER
- Det er forkert, at der bliver en større og større ulighed mellem mennesker i Danmark! Helle Christiansen er chef for Kirkens Korshær og har i sine 7 år på posten set udviklingen gå i den forkerte retning. Hun fortsætter: - Derfor går vi ud og beder folk om at give et bidrag til vores sociale arbejde under overskriften ’Danmark mod Fattigdom’. Det er nødvendigt, at vi råber danskerne op ved at banke på deres dør. Der er mange danskere, der ikke ved, hvor galt det er fat blandt de mennesker, som har de sværeste vilkår i vores land, siger Helle Christiansen. Flere bliver fattige Hos Kirkens Korshær oplever medarbejdere og frivillige, at der bliver flere hjemløse på gaderne. De kommer til Kirkens Korshær for at sove, bade eller få rent tøj på. Der kommer også flere familier nu i varmestuerne, fordi de ikke har råd til det basale, så børnene må smøre deres skolemadpakker her, for overhovedet at få noget at spise på en lang skoledag. Flere familier vil også få svært ved at betale huslejen, når kontanthjælpsloftet for alvor slår igennem, og hvor skal de så gå hen?Følg Kirkens Korshær på DenOffentlige
Kirkens Korshær deler viden, nyheder og erfaringer på DenOffentlige. Læs mere om organisationen og se alle artikler her.
- Det kan man sige om alt vores arbejde. At det burde i grunden ikke være nødvendigt. Derfor gør vi det under protest. Men vi er glade for, at vi kan gøre det, når nu det er nødvendigt, siger Helle Christiansen.
Hun understreger, at vi ikke må vænne os til fattigdommen i Danmark. Det er vigtigt, at vi stadig ser den, så vi bliver ved med at lægge mærke til de flere og flere, der lever på gaderne. Så vi stadig er opmærksomme på, at der er børn i Danmark, som slet ikke har samme muligheder som deres klassekammerater. Og så vi virkelig opdager, at vores fællesskab er forsvundet. Landsindsamling som protest - Der synes at være en rimelig bevidst politisk strategi bag den forarmelse af mennesker i Danmark, som vi ser. Derfor ønsker vi at oplyse den danske befolkning, for vi tror ikke, at størstedelen af dem ønsker denne forarmelse, siger Helle Christiansen. Og derfor har Kirkens Korshær med landsindsamlingen den 27. november valgt at gøre opmærksom på fattigdommen og på de vilkår, som fattige mennesker i Danmark må leve under. Det er nødvendigt, at vi ser fattigdommen, for den går ikke væk af sig selv.- Kirkens Korshær protesterer, og alle, der er enige i den protest, er velkomne til at være med den 27. november, når vi holder vores første landsindsamling. Som såkaldt almindelig dansker kan det føles umuligt at stille noget op. Men her er en mulighed for at hjælpe fattige og udsatte mennesker i Danmark og samtidig gøre opmærksom på, at vi ikke ønsker den øgede ulighed. Vi vil løfte en stemme på vegne af dem, der bliver ramt af nedskæringer og social eksklusion, siger Helle Christiansen.
- Sammen er vi stærkest. Sammen råber vi højest. Og sammen kan vi hjælpe flest mennesker. FAKTA: Viden om landsindsamlingen Kirkens Korshærs landsindsamling tager udgangspunkt i, at alle mennesker bør have de mest basale behov dækket. Det gælder et sted at sove, noget ordentligt at spise, og adgang til et bad og rent tøj på kroppen. Et sted at sove Officielt er der 6138 hjemløse i Danmark. Oveni dem kommer et ukendt antal mennesker, der er nødt til at sove på bekendtes sofaer, plus de tusindevis af familier, der ifølge interesse- og brancheorganisationen Danmarks Almene Boliger, vil få svært ved at betale husleje, når kontanthjælpsloftet rammer dem.At mangle et sted at kalde hjem og en seng at sove i, betyder utryghed og et usikkert liv med risiko for sygdom, vold og misbrug.
Kirkens Korshær har varmestuer i 25 danske byer og otte herberger, hvor de, der ikke har andre steder at gå hen, kan komme indenfor i varmen. Mad Ifølge Det Nationale Forskningscenter for Velfærd (SFI) er der, hvis man måler ud fra den tidligere fattigdomsgrænse, 40.000 fattige mennesker i Danmark, inklusiv 7000 børn. For at få pengene til at vare hele måneden må en del af dem fravælge mindst et måltid hver dag. Mange har ikke råd til næringsrig mad, hverken frugt og grønt, dyrt kød eller fuldkorn, og i stedet må det flade, hvide toastbrød og pastaskruerne slå til. Kirkens Korshær har familiestøttende arbejde i flere større byer i Danmark, hvor skolebørn blandt andet kan komme og smøre morgendagens madpakke. I varmestuerne kan fattige og udsatte mennesker samles om et billigt måltid og få støtte i en usikker hverdag. Bad Hygiejne er en væsentlig del af at føle sig tilpas som menneske. Hvis man er hjemløs, har et misbrug eller en psykisk sygdom kan det være svært at finde overskud og få råd til helt basal hygiejne som et dagligt bad, rent tøj mm. Det gør det svært at få job, en uddannelse eller relationer til andre.I Kirkens Korshærs varmestuer, herberger og bofællesskaber kan mennesker uden andre muligheder komme i bad, få rent tøj og blive behandlet med værdighed.
Hvornår er man fattig i Danmark I 2015 blev den hidtidige fattigdomsgrænse afskaffet. Før 2015 ansås man for fattig, hvis man hverken var studerende eller havde formue, men i tre sammenhængende år havde haft en disponibel indkomst på under 103.200 kroner om året. Arbejderbevægelsens Erhvervsråd kom i november 2015 frem til, at omkring 40.000 mennesker, heraf 8000 børn, i Danmark lever i fattigdom, hvis man bruger den afskaffede fattigdomsgrænse som målestok.