EP-formand: Grundlaget for EU er i fare

Politik

28/01/2016 11:18

Nick Allentoft

- Hvis medlemslande kun vil tage det, som er i egen interesse, men ikke give det, som er i fællesskabets interesse, så er det fundamentale grundlag for EU i fare, siger Europa-Parlamentets formand i interview med Information.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Martin Schulz, formand for Europa-Parlamentet, frygter, at den manglende solidaritet i krisetider bringer det europæiske projekt i fare. Det er Danmarks håndtering af flygtningekrisen et eksempel på. Danmarks nye lov bliver undersøgt i EU. Det skriver Information.

Flygtninge overblik

Tusinder og atter tusinder af mennesker kommer i øjeblikket til Europa for at flygte fra forfølgelse og krig med drømmen om et liv i tryghed. Debatten raser om, hvad Europa skal gøre, og hvad Danmark selv skal gøre.  Vi samler væsentlige og udvalgte relevante artikler på denne temaside.  

Immigrationskrisen presser EU til det yderste. Tonen i flere medlemslande er gået fra visioner om solidaritet, åbenhed og medmenneskelighed til pragmatiske paroler om, at nok er nok, grænser skal genopbygges, og at vi ikke kan hjælpe alle. Og det er den nye danske flygtningelov et nyt eksempel på. Sådan lyder det fra Europa-Parlamentets socialdemokratiske formand, Martin Schulz, i et interview med Information.

Han frygter, at flygtningekrisen kan være et symptom på en demontering af den solidaritet, som det europæiske fællesskab er bygget på.

»EU er baseret på et fælles værdisæt, det gælder også for Danmark på trods af jeres forbehold.«

Martin Schulz’ udmelding kommer i kølvandet på tirsdagens vedtagelse af den såkaldte ’smykkelov’ og mandagens usædvanlige høring med integrationsminister Inger Støjberg (V) og udenrigsminister Kristian Jensen (V) i Europa-Parlamentets udvalg for borgerrettigheder.

Især lovens bestemmelse om konfiskering af asylansøgeres værdier samt reglerne for familiesammenføring har vakt bekymring i Europa-Parlamentet. Man frygter, at den danske lovgivning er i direkte modstrid med de europæiske traktater.

Martin Schulz forklarer, at den danske regerings oprindelige lovforslag vakte opsigt i parlamentet, da man frygtede, at loven ville være i modstrid med EU’s grundlæggende princip om ikkediskrimination:

»Ideen om at tage smykker og vielsesringe fra flygtninge er overdrevet, og dér er vi helt inde ved spørgsmålet om at respektere den menneskelige værdighed,« siger Martin Schulz.

Han finder i udgangspunktet ikke tanken om at lade flygtninge bidrage til deres eget ophold problematisk, men »det springende punkt for os er, hvorvidt man forskelsbehandler flygtninge i forhold til de øvrige borgere«.

Og den internationalt kritiserede danske lovgivning skal nu ses efter i sømmene af EU. Det blev besluttet ved en afstemning under den sidste samling i Strasbourg. De indkaldte derfor repræsentanter fra den danske regering til at redegøre for lovens detaljer.

Efter samrådet i mandags vil koordinatorerne fra udvalget mødes på tirsdag i den kommende uge for at evaluere de danske ministres forklaring og tage stilling til, hvad der nu skal ske. Et muligt scenarie kan blive, at de beslutter, at loven skal tages op til debat på den kommende plenarsamling, og at parlamentet dernæst vil forsøge at lægge pres på Europa-Kommissionen. For også kommissionen har igangsat en undersøgelse af, hvorvidt den danske lovgivning er i overensstemmelse med de europæiske traktater.

Det er et relativt sjældent fænomen, at kommissionen undersøger den danske flygtningelovgivning, da Danmark i de fleste tilfælde er beskyttet på grund af vores retsforbehold. Forbeholdet beskytter os imidlertid ikke, når der er mistanke om overtrædelse af menneskerettighedskonventionen, fortæller kilder i kommissionen til Information.

For Martin Schulz bunder problemet i den manglende solidaritet, som var det grundlæggende princip i EU igennem 40-50 år. Det princip indebar, at de store lande kunne bistå de små og de velstående lande de fattige:

»Solidaritetsprincippet er nu ved at blive udskiftet med et håndplukningsprincip. Hvis et land siger til de øvrige medlemslande, at det har brug for økonomisk eller militær støtte, så leverer EU det. Hvis vi derimod står og skal håndtere en flygtningekrise, så træder samme land ikke nødvendigvis til. Hvis medlemslande kun vil tage det, som er i egen interesse, men ikke give det, som er i fællesskabets interesse, så er det fundamentale grundlag for EU i fare.«

Læs hele historien her: http://www.information.dk/559690

Mest Læste

Annonce

10/12/2024

På blot 2 minutter fandt jeg den billigste bilforsikring til min nye bil, og der var mange penge at spare.