Det handler om at styrke børnenes fremtid og tryghed gennem fædrene, i integrationsprojektet. Baba. Her er det flygtningebørn på Hovedbanegaarden i forbindelse med flygtningekrisen. Foto: Ilona Gondesen

Fædre i udsatte boligområder taler børneopdragelse

Velfærd

05/12/2017 11:02

Nick Allentoft

Med dialogprojektet Baba er det lykkedes frivillige fædre at nå over 600 andre fædre i deres udsatte boligområder, viser evaluering.

Fædrene skal mere på banen, hvis de unge i udsatte boligområder ikke skal havne i ballade.

Sådan lyder tanken bag projektet "Baba - fordi far er vigtig", der de sidste tre år har givet frivillige fædre i bl.a. Høje Taastrup og på Nørrebro redskaber til at snakke med andre fædre med minoritetsbaggrund om børneopdragelse. Det skriver DR P4 København.

Bare i de to projekter er det lykkedes de 15 frivillige at nå ud til godt 600 andre fædre, viser evaluering fra Center for Boligsocial Udvikling.

Integration - det væsentlige

Vi samler alle væsentlige historier om integration på denne tema-side

- Dem jeg snakker med er blevet meget OBS på deres far-rolle, siger Memeth Bozboga, der bor i det ghettolistede boligområde Taastrupgaard i Høje Taastrup med sin familie og er frivillig i Baba, til DR P4 København.

- De snakker mere med deres børn, og de sætter grænser for, hvornår de skal være hjemme. Og dermed hjælper det også til at formindske, at de laver ballade eller kommer med i kriminalitet eller bander.

De frivillige fædre gennemgår først et undervisningsforløb, hvor de får værktøjer til at involvere sig mere i deres børns liv. Og derefter mødes de ugentligt med andre fædre fra deres lokalområde og udveksler erfaringer og dilemmaer om børneopdragelse. Det glæder teamchef i Baba, Asim Latif, at projektet er nået så langt ud.

- Hvis det kan inspirere fædrene til at blive en del af deres børns liv, når de er små, kan de også bedre hjælpe dem, når de bliver teenagere, og vennerne og andre fællesskaber trækker, siger han og fortsætter:

- Vi ved fra forskningen, at med deltagende fædre er der højere sandsynlighed for, at børnene kommer gennem uddannelsessystemet, og at de ikke bliver kriminelle eller radikaliserede.

Flere nye Baba-forløb er under opstart i blandt andet Brøndby, Albertslund og Bispebjerg. Samtidig fortsætter forløbene på Nørrebro og i Høje Taastrup.

- Forhåbningen er, at fædrenes engagement spreder sig som ringe i vandet og skaber mere fællesskab i vores boligområder, siger Eline Feldtman, der er projektleder i helhedsplanen i Lundtoftekvarteret på Nørrebro for boligselskaberne AKB og KAB, til DR P4 København.

Her er Baba-forløbet et samarbejde mellem Blågårdskvarteret på indre Nørrebro og Mimersgade og Lundtoftegade-kvartererne på ydre Nørrebro, der lige nu er splittet af bandekonflikten. Og Eline Feldtman håber, fædrenes netværk kan være et forbillede for kvarterernes børn.

- Det er rigtig vigtigt, at børn og unge lige nu oplever, at der ikke er et skel mellem, hvor man vokser op på Nørrebro. At der ikke er områder, som er lukkede for nogle grupper og ikke for andre, siger hun.

 

Mest Læste

Annonce