Flere frivillige efterlønnere i klemme: Må droppe job i idrætsforeningen

Velfærd

16/01/2017 11:40

Daniel Holst

Flere efterlønnere har fået brev fra deres a-kasser og må stoppe som frivillige. Udviklingen er en katastrofe for idrætsforeningerne, og DGI's formand Søren Møller vil nu mødes med beskæftigelsesministeren

Det er sket for efterlønneren Merete Høgh i Frem Fitness Skørping. Og for Svend Skifter Andersen i Rosendal Motion. De har begge fået et brev fra deres a-kasser om, at hvis de udfører frivilligt ulønnet arbejde i deres foreningsbaserede motionscenter, så vil de blive trukket i efterløn.

"Det er helt ufatteligt, at jeg skal stoppe som instruktør, og jeg synes, det er forkert. Jeg er frivillig, fordi jeg har interesse i det, og fordi jeg kan gøre en forskel," siger Merete Høgh.

Frivilligheds-stafetten

Interesseret i at læse mere om frivillighed i vores samfund? Så klik her og læs alle indlæg fra Frivilligheds-stafetten.

DGI anlægger retssag mod Ankestyrelsen

De to sager tyder på, at flere a-kasser nu følger Ankestyrelsens afgørelse i sagen om 62-årige Inge Precht, der måtte stoppe som frivillig instruktør i Sunds, fordi hun ellers ville blive trukket i sin efterløn.

En afgørelse, DGI mener er helt forkert, og som har ført til, at DGI vil anlægge en retssag mod Ankestyrelsen.

"Det er katastrofalt for idrætsforeningerne, at flere efterlønnere og dagpengemodtagere bliver afskåret fra at frivillige. Det vil klart gøre det vanskeligere at rekruttere frivillige," siger DGI's formand Søren Møller.

Ministeren bør forenkle reglerne 

DGI's formand Søren Møller har bedt beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen om et møde om efterløns-sagerne. Og Søren Møller opfordrer ministeren til at forenkle reglerne.

"Frivillige bør ikke være nervøse for, om de bliver trukket i efterløn eller dagpenge, når de er frivillige. Derfor bør der være en simpel regel om, at når du udfører frivillig, ulønnet arbejde, så kan du ikke trækkes efterløn eller dagpenge," siger Søren Møller.

Han fremhæver samtidig, at frivilligt arbejde næppe er en barriere for at komme i arbejde - tværtimod kan frivilligt arbejde give netværk og livsglæde, hvilket er fremmende for at komme i beskæftigelse.

Foreninger kan både have fitness og fodbold

I afgørelsen fra Ankestyrelsen om Inge Precht er der lagt vægt på, at det frivillige arbejde også kunne udføres af lønnede medarbejdere. Fitnessforeningen bliver altså sidestillet med en privat eller kommerciel virksomhed.

"Men det er jo organisationsformen, ikke den aktivitet, foreningen udbyder, som er afgørende for, om en forening er en forening," siger Søren Møller.

Og når foreningen har en valgt bestyrelse, frivillige instruktører og et almennyttigt formål, altså at evt. overskud bliver i foreningen - ja, så er det en forening. Uanset om den har hold med styrketræning, fodbold eller basketball.

Har klaget over a-kassen

Merete Høgh er nu stoppet som instruktør i foreningen Frem Fitness Skørping, for hun ønsker at overholde reglerne og vil ikke trækkes i efterløn. Hun var ellers glad for at være instruktør for et særligt hold for 60+ ere - en tjans, der var både frivillig og ulønnet, og som hun delte med 3 andre.

Hun har klaget over a-kassens afgørelse, og det har Svend Skifter Andersen også. Han brugte et par timer om ugen på at ordne regnskaberne som frivillig kasserer i det foreningsbaserede træningscenter Rosendal Motion ved Hobro og er træt af, at han nu må stoppe.

»Det er fuldstændig vanvittigt. Det er en principiel sag, at jeg skal trækkes i efterløn, og det har jeg klaget over,« siger Svend Skifter Andersen.

En forening er en forening

Dansk Fitness- og Helseorganisation har i et debatindlæg skrevet, at den glæder sig over Ankestyrelsens afgørelse. Organisationen mener, foreningslivet er nødt til at tage hensyn til de kommercielle centre, når de udbyder fitness med offentlige midler i ryggen.

"Det er noget sludder. En forretning er en forretning, og den lever så længe, der er nogen som ser mulighed for at tjene penge på den. En forening er en forening, og den lever så længe nogen vil være medlemmer - og nogen af dem vil tage en tørn som frivillige," siger Søren Møller.

 

Mest Læste

Annonce