Flygtninge-model fra Vejle på dagsordenen i trepartsdrøftelser

Politik

11/02/2016 13:51

Nick Allentoft

Vejle-modellen vækker opsigt i en sådan grad, at indtil videre 15 kommuner har valgt at bruge en lignende model, og 22 flere er på vej, fortæller formanden for Arbejdsmarkedsudvalget i Vejle Kommune, Christoffer Aagaard Melson (V). Det skriver Ugebrevet A4.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Vejle er en stor kilde til inspiration, når trepartsforhandlingerne begynder i dag. I den østjyske kommune har man nemlig fundet en virksom model for at få flygtninge i job, og det er netop fokus i forhandlingerne mellem regering, fagbevægelse og arbejdsgivere.

Integration - det væsentlige

Vi samler alle væsentlige historier om integration på denne tema-side

Vejle-modellen er i høj grad blevet bemærket af LO-fagbevægelsens formand, Lizette Risgaard, som er en af nøglefigurerne i trepartsforhandlingerne.

- Vejle-modellen kan helt klart bruges. Det er oplagt - at de ideer og erfaringer, som man har fra Vejle - kan tages med ind til treparts-forhandlingerne, siger hun til Ugebrevet A4.

- I Vejle prøver de noget af - tilsyneladende med succes - og der er jo ingen grund til, at vi skal opfinde den dybe tallerken flere gange i treparten, siger Lizette Risgaard.

Hos en anden vægtig spiller i trepartsforhandlingerne, Dansk Arbejdsgiverforening (DA), er man også inspireret af arbejdet med integration i Vejle.

- Vi er meget opmærksomme på alt, hvad der peger i retning af at kunne få flygtninge i job, og der har vi lagt mærke til Vejle, siger chefkonsulent Berit Toft Fihl, der er DA’s specialist i forhold til integration af flygtninge, til Ugebrevet A4.

Vejle-modellen vækker opsigt i en sådan grad, at indtil videre 15 kommuner har valgt at bruge en lignende model, og 22 flere er på vej, fortæller formanden for Arbejdsmarkedsudvalget i Vejle Kommune, Christoffer Aagaard Melson (V). Med modellen vælger kommunerne at styre efter tre overordnede mål, når de modtager flygtninge, som har fået opholdstilladelse:

Flygtningene skal hurtigst muligt ud på en arbejdsplads i praktik. Flygtninge skal gå ind i brancher, hvor der en realistisk chance for at få job. Og når integrationsperioden på tre år er slut, skal flygtninge være så opkvalificerede, at de er en dansk mindsteløn værd.

Siden opstarten af Vejle-modellen i 2014 har 250 flygtninge været i modellen eller er det stadig. Alene antallet gør det svært at konkludere noget håndfast om, hvorvidt modellen virker. Men ifølge en opgørelse fra Jobindsats.dk var 45 procent af flygtningene i Vejle – i de tre første kvartaler af 2015 - i beskæftigelse efter den tre-årige integrationsperiode. Gennemsnittet på landsplan var i samme periode 35 procent.

- Vores succesrate skal gerne betydeligt højere op, for at økonomien i det her hænger sammen for os. Men det forventer jeg nu også, at den kommer, siger Christoffer Aagaard Melson til Ugebrevet A4.

Mest Læste

Annonce

10/12/2024

På blot 2 minutter fandt jeg den billigste bilforsikring til min nye bil, og der var mange penge at spare.