Risikoen for at udvikle en depression er høj blandt offentligt ansatte som sosu’er og pædagogmedhjælpere.
Ti procent har kæmpet med en depression inden for de seneste to år, viser en ny medlemsundersøgelse fra FOA.
“Vi taler om omsorgspersonale, og deres arbejde kræver et særligt overskud. Af samme grund er de også i større risiko for at gå ned med flaget, når de oplever problemer,” siger psykolog Johanne Bratbo til Fagbladet FOA.
Hun er projektleder på kampagnen En Af Os, der bekæmper tabuer om psykisk sygdom.
Knap hver femte dansker vil på et tidspunkt i løbet af livet udvikle en depression, fortæller overlæge og professor i psykiatri ved Psykiatrisk Center Glostrup Poul Videbech.
“Derfor må det siges at være en høj andel af FOA-medlemmer, der har haft en depression inden for så kort tid,” siger han til Fagbladet FOA og fortsætter:
”Stress og belastende arbejdsmiljø øger risikoen for depression. Det samme gør visse livsstilsuvaner som for eksempel rygning og for lidt motion, og måske er dette overrepræsenteret blandt FOAs medlemmer.”
Hvis en depression samtidig ikke behandles fornuftigt og i tide, stiger risikoen for, at den vender tilbage eller i værste tilfælde udvikler sig til en kronisk tilstand. Derfor er behandling vigtig, og her er det værd at bemærke, at der er en ulighed i vores sundhedssystem, der rammer de lavest uddannede, siger Poul Videbech.
“Undersøgelser viser, at højtuddannede er bedre til at gøre krav på at få hjælp end for eksempel rengøringsassistenter. Det er en bekymrende uretfærdighed, og det skal den praktiserende læge være opmærksom på, for det er næsten altid ens egen læge, der er indgangsporten til videre behandling hos psykolog eller recept på medicin,” siger han.