Man flytter ikke bare lige 3.900 københavnske statsansatte ud i resten af landet. Ankestyrelsen har som den første styrelse fået en aftale på plads med fagforeningen HK Stat, men kun ganske få vælger at flytte med til Aalborg. Det kommer dog til at blive dyrt under alle omstændigheder, vurderer formand i HK Stat Rita Bundgaard.
Udflytning af statslige arbejdspladser
Vi har samlet alle historier om udflytningsplanerne.
Læs meget mere her
Ansatte, der flytter med, kan blandt andet få:
34.804 kroner til gifte i engangsgodtgørelse, 20.840 kroner til singler
Betaling af flytteomkostninger
Betaling af omkostninger ved at handle bolig – op til 55.000 kroner
Ret til dækning af dobbelt husførelse i en periode – dog ikke for singler
Samt en række andre udgifter betalt og et krav om to ugentlige hjemmearbejdsdage, mulighed for nedsat tid mv.
Rita Bundgaard er tilfreds med aftalen, men understreger, at der er lang vej endnu, hvis alle udflytninger skal forhandles forfra.
- Jeg synes, at ledelsen og tillidsrepræsentanterne sammen har lavet et rigtig godt stykke arbejde. Det er fine vilkår, og det er nogle ting, som vi synes, man kunne lægge ind som en overligger i de centrale aftaler. Det her jo bare en lokal aftale på arbejdspladsen, lyder det fra HK Stat-formanden.
Men kun to ud af 25 berørte HK’ere vælger at flytte med til Aalborg, mens en håndfuld vil pendle. De resterende medarbejdere kan nu betragte sig selv som opsagt.
Ankestyrelsen har formentig været de første til at afslutte flytteplanerne, fordi de allerede har en stor afdeling i Aalborg, vurderer Rita Bundgaard. Men en frist på omkring tre uger til at beslutte sig, er ikke godt nok, mener hun.
- Det er ikke lang tid til at overveje, om man kan sælge huset, om ægtefællen kan få job og alle de andre helt praktiske ting. Det har været et stort problem, og medarbejderne har svært ved at forstå, hvorfor det skulle gå så stærkt.
De mange medarbejdere, som vælger at lade sig opsige, får med aftalen også en række særlige rettigheder.
De kan blandt andet få individuel rådgivning eller kurser for 25.000 kroner, ret til at deltage i møder, jobsamtaler og kurser i arbejdstiden og mulighed for at forlade arbejdet med få dages varsel, hvis de får nyt job.
Norske og svenske erfaringer viser, at det koster mellem en halv og en hel million at flytte en statslig arbejdsplads. Derfor er HK Stat-formanden bekymret for, hvor pengene skal komme fra. Hun efterlyser en central aftale med et budget for alle udflytningerne, så kassen ikke pludselig er tom.
- Der er afsat 400 millioner til 2016, men vi kan ikke få at vide, hvad de skal dække. Er det institutionerne selv, der skal betale dele af flytteregningen? Det ligger jo ikke i deres driftsbudget. Så vi frygter, at de skal tilpasse omkostninger på den anden side af flytningen, og det kan let betyde fyringer, siger Rita Bundgaard.