Men efter kritik af beslutningen, har Jørn Neergaard Larsen nu aftalt med LO, DA samt Kommunernes Landsforening (KL), at forsøgsordningen får lov til at fortsætte i yderligere tre år med henblik på at finde en »permanent løsningsmodel«. Det skriver Dagbladet Information.
»Det er min opfattelse, at socialøkonomiske virksomheder er meget værdifulde for de mennesker, der arbejder der,« siger Jørn Neergaard Larsen til Information og fortsætter: »Det er mennesker, som har komplekse udfordringer og står uden for eller på kanten af arbejdsmarkedet, og med socialøkonomiske virksomheder har de mulighed for at blive en del af et fællesskab på en arbejdsplads.«
Siden 2013 har de socialøkonomiske virksomheder således haft mulighed for at fravige det såkaldte rimelighedskrav. Et krav som skal sikre, at der både i private og offentlige virksomheder er et rimeligt forhold mellem antallet af ansatte uden løntilskud og antallet med. I praksis betyder det, at der kun må være én person ansat med løntilskud for hver fem ordinært ansatte.
Rimelighedskravet har været en barriere for de socialøkonomiske virksomheder, der ofte har som formål netop at ansætte medarbejdere med få – eller ingen – ressourcer, men med løntilskud.
De socialøkonomiske virksomheder er ganske vist private virksomheder, der sælger deres varer og tjenesteydelser til de offentlige og private. Men selv om pengene tjenes på almindelige markedsvilkår, bruges overskuddet til at skabe arbejdspladser for udsatte eller finde svar på udfordringer som miljø og sundhed.
LO – og ikke mindst DA – har imidlertid frygtet, at en fjernelse eller dispensation for rimelighedskravet skaber konkurrenceforvridning, og beskæftigelsesministeren besluttede oprindeligt at udfase forsøgsordningen for de socialøkonomiske virksomheder med henvisning til, at det ikke var lykkedes arbejdsmarkedets parter at blive enige om at lempe kravet i en særlig nedsat arbejdsgruppe.
I dag understreger chefkonsulent i DA, Jørgen Bang-Petersen, at forlængelsen af forsøgsperioden nok skal bruges til at finde en permanent løsning. Men den skal samtidig bruges til at finde en løsning som »ubureaukratisk skal skabe rum for«, at flere førtidspensionister kan blive ansat i de socialøkonomiske virksomheder.
»Vi mener, at socialøkonomiske virksomheder er rigtig gode arbejdssteder, hvor for eksempel førtidspensionister kan få mulighed for at bruge den arbejdsevne, de fortsat har i behold. Denne aftale sikrer, at de virksomheder fortsat kan yde den indsats,« siger Jørgen Bang-Petersen til Information.
Læs hele historien her:
https://www.information.dk/indland/2016/04/foertidspensionister-maa-fort...