Forvalter 392 Novo-millioner: Life-science fond får ny topchef

Sundhed

22/10/18 9:25

Nick Allentoft

Professor Jens Nielsen bliver direktør for BioInnovation Institute, der skal udklække flere start-up-virksomheder inden for life-science.

Novo Nordisk Fonden har ansat professor og forskningsdirektør Jens Nielsen som ny leder af BioInnovation Institute (BII) fra 1. februar 2019.

Fonden bevilgede sidste år 392 mio. kr. til etablering af BII med det mål at bane vej for mange flere start-ups inden for life-science i Danmark. BII støtter talentfulde iværksættere og forskere med at videreudvikle forskning af høj kvalitet til nye produkter og løsninger, der kan bekæmpe sygdomme, forbedre sundhed eller bevare naturens ressourcer. Centret tilbyder støtte i form af finansiering, viden og rådgivning. I sidste måned blev navnene offentliggjort på de første otte start-ups, der er blevet optaget i et af centrets programmer.

Jens Nielsen siger: "Det er et privilegie at få mulighed for at stå i spidsen for BII, der har en størrelse og ambition, som vi ikke hidtil har set i Danmark. Potentialet er meget stort, da vores life-science-forskning er på højt internationalt niveau. Udfordringen er, at mange forskningsresultater aldrig når videre, fordi der mangler adgang til udviklingsfaciliteter, ekspertviden og kapital. Det håber jeg, at vi med BII kan ændre i tæt samarbejde med forskere, iværksættere, universiteter, hospitaler og virksomheder".

Følg sundhedsdebatten

Vi samler de væsentlige historier fra sundhedsområdet lige her. 

Vær med i temaet - bliv redaktør på DenOffentlige. Skriv til os for at høre mere

Jens Nielsen er professor ved Chalmers University of Technology i Sverige, hvor han bl.a. har grundlagt Department of Biology and Biological Engineering. Han er endvidere forskningsdirektør ved Novo Nordisk Foundation Center for Biosustainability ved Danmarks Tekniske Universitet.

Han er en internationalt højt respekteret forsker og iværksætter og har udgivet mere end 600 videnskabelige artikler, udtaget mere end 50 patenter og grundlagt en række biotekvirksomheder, herunder i de senere år MetaboGen AB (erhvervet af BioGaia), Biopetrolia AB og Elypta AB. Han har vundet adskillige videnskabelige priser, ligesom han besidder en lang række tillidshverv ved vidensinstitutioner flere steder i Europa og USA. Han har desuden siddet i bestyrelsen i flere af de virksomheder, han selv har grundlagt.

BII's nuværende midlertidige leder, Thomas Nagy, fortsætter frem til Jens Nielsens tiltræden. Herefter vil han overgå til en deltidsstilling som Lead Entrepreneur med primær fokus på BII's virksomhedsrelationer.

"BII er på meget kort tid allerede kommet godt i gang med otte opstartsvirksomheder tilknyttet og mange ansøgninger til centerets nye programmer," siger Lars Rebien Sørensen, formand for Novo Nordisk Fonden. "Novo Nordisk Fondens mål med BII er, at vi kan være med til at gavne hele opstartsmiljøet omkring life-science og skabe nye virksomheder, der vil være til gavn for både menneskers liv, sundhed og samfund."

Sten Scheibye, formand for bestyrelsen i BII, siger: "Det er rigtig godt for bioscience start-up-miljøet, at Jens Nielsen har påtaget sig den vigtige opgave at stå i spidsen for BII. Han har meget relevante lederegenskaber, stor erfaring inden for life-science-forskning og bioteknologi samt praktisk erfaring med at bygge virksomheder. Samtidig vil vi gerne takke Thomas Nagy for den vigtige rolle han har spillet i skabelsen af BII gennem de sidste to år".

BII er etableret ved COBIS i København og offentliggjorde i september de første otte life-science start-ups, der efter ansøgning er udvalgt til at deltage i centrets Business Acceleration Academy Program. Virksomhederne vil i programmet bl.a. få adgang til et mentor- og ekspertnetværk, der skal bidrage til at få virksomhedernes produkter tættere på markedet. BII har i september desuden lukket ansøgningsrunder til programmerne Proof of Concept og Creation House og har modtaget 10 gange så mange ansøgninger, som der er pladser til i programmerne.

Om Jens Nielsen

Født: 1962, Horsens, Danmark

Stillinger

2008- Professor, Department of Biology and Biological Engineering, Chalmers University of Technology (Chalmers Tekniska Högskola), Sverige

2011- Professor, scientific director, Novo Nordisk Foundation Center for Biosustainability, Danmarks Tekniske Universitet (DTU)

2012-2017 Adjungeret professor, Department of Biotechnology, KTH Royal Institute of Technology in Stockholm, Sverige

2013- Forskningsdirektør, Novo Nordisk Foundation Center for Biosustainability, DTU

2015 Stiftende afdelingsleder, Department of Biology and Biological Engineering, Chalmers University of Technology (Chalmers Tekniska Högskola), Sverige (fungerede i 9 måneder som afdelingsleder og opbyggede en afdeling med 150 ansatte)

2016- Adjungeret professor, Beijing University of Chemical Technology, Kina

Udvalgte udmærkelser

2017 Eric and Sheila Samson Prime Minister's Prize for Innovation in Alternative Fuels for Transportation, Fuels and Smart Mobility Initiative, Israel

2017 Guldmedalje, Royal Swedish Academy of Engineering Sciences (Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien), Sverige

2017 Eni Prisen, Eni, Italien

2016 Novozymes Prisen, Novo Nordisk Fonden, Danmark

2016 B&B Elmer Gaden Prisen, American Chemical Society, USA

Uddannelse

1995 Dr.techn., DTU

1989 Ph.d., Biochemical Engineering, DTU

1986 M.Sc., Chemical Engineering, DTU

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

04/5/22 7:34

Politik
Stolt Mette Frederiksen: For første gang i 20 årMette Frederiksen glæder sig over at det nu sker for første gang i 20 år.