Historisk lav tillid til magthavere

Politik

10/02/2012 17:39

Embedsmænd og regeringsledere oplever det største fald i deres troværdigheden nogensinde, viser Edelman Trust Barometer 2012.

Skylden for det finansielle og politiske kaos, som generelt har hersket gennem 2011 i det meste at verden, bliver ifølge Edelman Trustbarometer 2012 placeret hos regeringscheferne., Tilliden til disse oplever på globalt plan et rekort stort fald på ni procent-points til 43 procent.

I 17 af de 25 undersøgte lande stoler under halvdelen af de adspurgte på, at regeringerne handler korrekt. I 12 lande halter tilliden til regeringerne efter erhvervslivet, medierne og NGO’er som er de organisationer, som folk stoler mindst på.

Edelman Trust Barometer 2012 viser også, at embedsmænd nu er de mindst troværdige talsmænd. Kun 29 procent ser dem som troværdige. Barometeret har for første gang set på den almene befolkning på tværs af landene som gruppe, og har fundet frem til, at næsten halvdelen siger, at de ikke stoler på, at regeringscheferne siger sandheden.

“Edelman Trustbarometer 2012 indeholder ikke direkte tal for Danmark, men der er ingen tvivl om, at de tendenser man kan spore i resten af verden, også er at finde i Danmark. Situationen er i dag den, at erhvervslivet er blevet bedre stillet til at lede vejen ud af krisen end regeringerne,” siger adm. direktør i Communiqué, Michael Buksti som er dansk repræsentant for Edelman.

Richard Edelman, som er President og CEO for Edelman supplerer:

”Men balancen må ændres, så erhvervslivet ses, både som en kraft der er med til at drive samfundet mod det gode, men også som en vigtig profitmaskine.”

Selvom erhvervslivet generelt oplevede en mindre alvorlig nedgang i tilliden, viser Edelman Trustbarometer, at virksomhederne kæmper med deres egne udfordringer. Tilliden til erhvervslivet faldt således fra 56 procent til 53 procent på globalt plan. Lande som Frankrig og Tyskland, der befinder sig i hjertet af eurozonens økonomiske krise, oplevede væsentlig større fald i tilliden, idet disse var oppe på tocifrede fald. Manglen på tillid til erhvervslivet spredte sig i løbet af året til Sydkorea, hvor den faldt 15 procent point. Kina er det eneste land, der kan præsentere væsentlige stigninger i tilliden til erhvervslivet, her den er steget fra 61 procent til 71 procent. Regeringsledernes troværdighed faldt på globalt plan med 12 procent-point til 38 procent, som er det største fald i ni år."

”I Danmark er der ingen tvivl om at regeringen efter en turbulent start også har tabt point på troværdighedsskalaen, og at tilliden, til at den kan styre danskerne sikkert igennem krisen, er udfordret fra mange siger,” siger Michael Buksti.

Midt i dette systematiske fald i tilliden, er en ”person som mig” genopstået som en af de tre mest troværdige talsmænd, med den største vækst i tilliden siden 2004. Denne gruppe overgås nu kun af akademikere og tekniske eksperter. En almindeligt ansat er gået fra at være den mindst troværdige talsperson til at indtage en delt fjerde plads på årets Trust Barometer, med en rekordstigning på 16 procent-point. Sociale medier, micro-blogging og hjemmesider med content-sharing var vidne til de mest dramatiske procentstigninger for tillid med stigninger på henholdsvis 88, 86 and 75 procent.

Edelman Trust Barometeret 2012 viser også, at de faktorer, som er ansvarlige for at udforme de nuværende tillidsniveauer, er mindre vigtige, end dem som opbygger den fremtidige tillid. Konsistente finansielle afkast, innovative produkter og velansete ledere er de primære faktorer, som den nuværende tillid bygger på. I forhold til at opbygge den fremtidig tillid er det vigtigt at lytte til forbrugernes feedback og sætte kunder før profit.

“Vores analyse viser, at de operationelle faktorer, der driver tilliden i erhvervslivet, ikke er nok til at udvide selve tilliden. Vejen frem kræver større fokus på samfundsmæssige og medarbejderorienterede spørgsmål,” fortæller Richard Edelman.

Selvom tilliden til erhvervslivet er betydeligt højere end til regeringerne, mener 49 procent af de globale respondenter, at regeringerne ikke regulerer erhvervslivet nok. Næsten en tredjedel vil have regeringerne til at beskytte virksomhederne mod uansvarlige forrentningsmetoder, og en fjerdedel vil have regulering, som sikrer ansvarlig virksomhedsadfærd.

”Trust Barometer 2012 viser, at de tiltag, som folk beder regeringerne om at komme med, er ændringer, som virksomhederne bør kunne implementere på egen hånd,” siger Michael Buksti.

Tilliden til banker og de finansielle virksomheder faldt endnu engang i 2011. IT-branchen forbliver den branche, som folk stoler mest på globalt set. Tilliden til medierne steg over 50 procent globalt, og medierne er dermed den eneste sektor, som i 2011 oplevede en stigning i tilliden.

“Når mediernes landskab får flere dimensioner og giver et større udvalg, bliver det mere troværdigt. Medierne har også gjort et fantastisk stykke arbejde det sidste år i forbindelse med dækningen af de finansielle problemer i EU,” siger Richard Edelman.

Andre væsentlige resultater i Edelman Trust Barometer 2012 er:

• USA fastholder tilliden konstant på tværsaf de tre største institutioner til forskel fra sidste år, hvor der forekom betydelige fald i NGO’er, medier, erhvervslivet og regeringen.

• Traditionelle medier og online søgemaskiner er de mest troværdige informationskilder for folk, der søger generelle nyheder og informationer, informationer om nye produkter, nyheder om miljøkriser og virksomheders bekendtgørelser.

• Digitale medier er de mest populære kilder til generelle nyheder og oplysninger i øvrigt blandt 18-29-årige.

• Brasilien var vidne til de største fald på tværs af alle store institutioner – regeringen (53 procent-point), NGOer (på 31 procent-point), erhvervslivet (18 procent-point) og medier (12 procent-point). Ved sidste års Trust Barometer var Brasilien blevet tildelt Verdensmesterskaberne 2014 og OL 2016 og Dilma Rouseff var lige blevet valgt som præsident. Dette års fald repræsenterer en tilbagevenden til normale forhold for virksomheder og arrestationen af fire embedsmænd for korruption.

Om Edelman Trust Barometer
The 2012 Edelman Trust Barometer is the firm’s 12th annual trust and credibility survey. The survey was produced by research firm StrategyOne and consisted of 20-minute online interviews conducted from October 10 - November 30, 2011.

The 2012 Edelman Trust Barometer online survey sampled 25,000 general population respondents with an oversample of 5,600 informed publics in two age groups (25-34 and 35-64) across 25 countries. All informed publics met the following criteria: college-educated; household income in the top quartile for their age in their country; read or watch business/news media at least several times a week; follow public policy issues in the news at least several times a week. 

Læs mere

/Communiqué/

 

Mest Læste

Annonce