Flygtninge og indvandrere kan få en pose penge med, hvis de vil forlade Danmark og flytte tilbage til deres tidligere hjemland – også kaldet repatriering. Nogle af dem vender så tilbage til Danmark igen, og her er det ikke dem alle, der skal betale pengene tilbage, skriver metroxpress.
I Københavns Kommune har der siden 2009 været seks personer, der er hjemvendt uden at skulle betale tilbage, og det har kostet staten 477.994 kroner. I Aarhus Kommune har der fra 2012 til 2014 været otte personer, der er hjemvendt uden at skulle betale tilbage. Det har kostet staten 1.139.758 kroner.
Det Konservative Folkepartis integrationsordfører, Naser Khader, fortæller, at han har hørt om personer, der spekulerer i det, og han ønsker derfor, at systemet ændres.
»Vi skal have stoppet den her spekulation. Det kan ikke være rigtigt, at man kan rejse og så komme tilbage, og to dage efter er man på overførselsindkomst igen,« siger Naser Khader, der blandt andet har bragt repatriering på banen under forhandlingerne af finansloven.
»Vi mener, at man som udgangspunkt skal betale pengene tilbage, når man kommer tilbage til Danmark, og det er uanset den her fortrydelsesret, eller at man ikke kunne få det til at fungere i det andet land,« siger han.
Staten betaler pengene for repatriering, men sagerne ligger hos kommunerne, og det hæfter integrationsminister Inger Støjberg (V) sig ved.
»Hvis kommunen vurderer, at en flygtning ikke har gjort et reelt forsøg på repatriering, kan den kræve, at pengene bliver betalt tilbage, og det forventer jeg, at kommunerne gør i de tilfælde,« siger hun.
Københavns Kommune oplyser, at den følger statens regler på området.