IT-gigant drev forretning ulovligt i 8 år

Infrastruktur

25/05/2017 13:23

Nick Allentoft

Den suverænt største, betalte bøde for brud på hvidvaskreglerne tilfalder IT-selskabet IBM

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

IT-selskabet IBM har fået en bøde på 750.000 kroner for ikke at melde deres leasingforretning til Finanstilsynet. Selv om det fandt sted over 8 år, siger selskabet selv, at der var tale om en forglemmelse. Bøden er den suverænt største accepterede bøde, som bagmandspolitiet har udsted i årene 2014, 2015 og 2015 for brud på hvidvaskloven.

I marts 2006 gik IBM ind i markedet for finansiel leasing - altså at med at udleje for en længere men tidsbegrænset periode - på en ulovlig måde. For Finanstilsynet fik ikke fik at vide, hvad IBM lavede i de næste 8 år.

- De har i virkeligheden slet ikke gjort de foranstaltninger, som de skal. De har fået en bøde som de selvfølgelig betaler, fordi det er objektivt korrekt: Det har ikke gjort, hvad de skulle, siger Lars Krull, der er seniorrådgiver på institut for Økonomi og Ledelse på Aalborg Universitet.

Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (også kaldet bagmandspolitiet) skriver i bøden som Efterforskerne på P1 har fået aktindsigt i, at IBM har gjort følgende galt:

- udøvet virksomhed med finansiel leasing uden at være registreret hos Finanstilsynet.

- undladt at sikre, at virksomhedens ansatte (...) var bekendt med de pligter, der fremgår af hvidvaskloven.

- undladt at udarbejde (...) skriftlige interne regler (...) mod hvidvask og terrorfinansiering for 11 af virksomhedens medarbejdere...

Selvom det er en overtrædelse af hvidvaskloven, så tror Lars Krull ikke, at de sorte penge har flydt gennem IBM.

- Det her handler jo ikke om, om der rent faktisk er blevet hvidvasket. For efter min vurdering så er der nok ikke mange, der lejer kontorudstyr for at vaske penge hvide. Men det har ikke noget at gøre med, om man har gjort det, man skulle, siger han til Efterforskerne på P1. 

IBM selv vil ikke stille op til interview. Men i en mail til Efterforskerne på P1 undskylder sig med et manglende kendskab til de danske regler.

- Vi var - i sin tid - ikke opmærksomme på, at Danmark havde implementeret en ændring fra EUs Hvidvaskningsdirektiv, hvilket betød, at een af vores linjeforretningsområder - leasing - nu skulle registreres, selvom det ikke var vores hovedaktivitet, hvilket var et nyt krav i direktivet. Da Danmark var det første land, der implementerede EU-direktivet, blev ændringen heller ikke opfanget af vores europæiske organisation, skriver Benedicte Strøm, der er Manager of Communications i IBM Denmark.

IBM svarer ikke på, hvorfor det tog så lang tid at opdage, at de havde lavet en fejl. Ej heller på hvordan det blev opdaget. 

- Da vi blev opmærksomme på, at vi manglede at registrere leasingaktiviteten, registrerede vi os og gik i dialog med Finanstilsynet i Danmark og foretog derefter de ændringer, som vi blev påbudt, skriver skriver Benedicte Strøm til Efterforskerne på P1. 

Lars Krull giver ikke meget for, at IBMs manglende opmærksomhed på reglerne.

- Det er jo grundlæggende en dårlig undskyldning. De har drevet en type virksomhed, der har skullet leve op til de her krav, og det har de jo også erkendt. De har betalt bøden og er kommet videre, siger han til Efterforskerne på P1.

Mest Læste

Annonce

10/12/2024

På blot 2 minutter fandt jeg den billigste bilforsikring til min nye bil, og der var mange penge at spare.