Flere af Omar El-Husseins klassekammerater fra VUC Hvidovre siger nu, at politiet allerede i 2012 blev advaret om, at Omar El-Hussein var arketypen på en terrorist med et stort had til jøder og et forstokket syn på kvinder. Det fortæller Radio24syv.
Martin Milo var en af de elever, som var bekymret over Omar El-Husseins opførsel, og han er frustreret over politiets håndtering af sagen:
”Jeg mener ikke, vi er blevet taget seriøst. Der er ingen, der har foretaget noget som helst. Han var en tikkende bombe,” siger han til Radio24syv.
Radio24syv har været i kontakt med den elev, der foretog det anonyme opkald til politiet på vegne af de bekymrede klassekammerater. Han ønsker ikke at stå frem med navn, men siger til Radio24syv:
”Jeg fortalte politiet, at han var ekstrem, og at hvis nogen var en kandidat til at begå terror, så var det ham. Det synes jeg, politiet skulle vide.”
Eleverne gjorde politiet opmærksom på det anonyme opkald foretaget i slutningen af 2012, da de i forbindelse med terrorangrebet blev afhørt i 2015. Men ifølge Radio24syv er der intet spor af det anonyme opkald i politiets systemer.
Tidligere operativ chef i PET, Hans Jørgen Bonnichsen, henviser til, at politiet har pligt til at notere den slags henvendelser.
”Men hvor der er mennesker tilstede, kan der ske alt mellem himmel og jord. Det kan ligefrem være, at man ikke har taget det særligt højtideligt, og ikke følt at det var relevant, fordi den pågældende var anonym. Men det må ikke spille en rolle, om vedkommende er anonym - det er indholdet, der er afgørende,” siger han til Radio24syv.
De nye oplysninger står i kontrast til antagelsen om, at Omar El-Hussein først blev radikaliseret under sit fængselsophold, kort før terrorangrebet i København den 14. og 15. februar 2015.
Rigspolitiet nævner ikke klassekammeraternes advarsel i den officielle evaluering af politiets indsats i forbindelse med terrorangrebet. Den berører kun de tre indberetninger, som Kriminalforsorgen foretog under Omar El-Husseins fængselsophold - hvoraf kun én blev videresendt til Politiets Efterretningstjeneste.
”Der er ingen tvivl om, at hvis du ser på summen af de informationer, der ligger om Omar - og ikke mindst de sidste informationer fra Kriminalforsorgen - så mistede man ham mellem to stole. Der sker et kommunikationssvigt, som gør, at vi havnede i den situation, som vi gjorde for et år siden. Det er svigt på svigt, desværre,” siger Hans Jørgen Bonnichsen til Radio24syv.
Hverken den elev, der foretog det anonyme opkald, eller Martin Milo abonnerer på teorien om, at Omar El-Hussein først skulle være blevet radikaliseret i fængslet:
”Det er noget pjat. Manden var dybt religiøs. Han var dybt involveret i bandemiljøet. Han stak en uskyldig mand ned i S-toget. Det kan godt være, at han inde i fængslet har haft god tid til at planlægge ting, men han blev ikke først blevet radikaliseret i fængslet,” siger Martin Milo til Radio24syv.
Hverken Rigspolitiet eller Københavns Politi har ønsket at kommentere Radio24syvs oplysninger.