Kontanthjælpsmodtagere er oftere forgældede

Velfærd

10/02/2012 12:08

Nick Allentoft

I gennemsnit har den voksne befolkning i Danmark en nettoformue på knap 400.000 kr. Omkring 36 procent af hele den voksne befolkning har en nettogæld, hvorimod det næsten er 70 procent af kontanthjælpsmodtagerne, der har en nettogæld. Den fjerdedel af kontanthjælpsmodtagerne med den største nettogæld har i gennemsnit en nettogæld på næsten 250.000 kr.

I gennemsnit har kontanthjælpsmodtagere en nettogæld på knap 60.000 kr. Ser man på alle voksne personer i Danmark, har de en positiv nettoformue på knap 400.000 kr. I formuen indgår på positivsiden indestående i banker, aktiebeholdning og boligværdien, mens gæld i banker, realkreditinstitutter mv. er fratrukket.

Gennemsnittet dækker over, at nogle af kontanthjælpsmodtagerne har en nettogæld, mens andre har en nettoformue.

Knap 70 pct. af kontanthjælpsmodtagerne har en nettogæld. Det er væsentlig flere end hele den voksne befolkning, hvor blot 35,8 pct. har en nettogæld. Blandt de kontanthjælpsmodtagere der har en nettogæld, er nettogælden på 113.100 kr. Blandt resten af befolkningen, som har en nettogæld er denne gæld på 253.100 kr. i gennemsnit.

Stor nettogæld blandt de nogle kontanthjælpsmodtagere
Nogle kontanthjælpsmodtagere er meget tynget af en stor gæld. Det kan illustreres ved at opdele kontanthjælpsmodtageren i fire lige store grupper efter størrelsen af deres nettogæld.

Den fjerdedel af kontanthjælpsmodtagerne med den største nettogæld har således en nettogæld på næsten 250.000 kr.

Det er en gæld der er væsentlig over deres årlige bruttoindkomst, som udgør omkring 165.000 kr., når der tages højde for familiens samlede indkomst. En så stor nettogæld for kontanthjælpsmodtagere, som samtidig har en relativ lav indkomst, udgør en stor belastning for den enkelte families økonomi.

Læs AE-analyse

/AE/

Mest Læste

Annonce