Kursus om hygiejne: Bestå uanset antal fejl

Velfærd

20/02/2018 13:19

Nick Allentoft

Online-kursus skal øge kendskab til forebyggelse hos 10.000 kursister. Men de kan klikke igennem og bestå uanset antallet af fejl. Tudetosset, siger politikere i kor.

Den er helt gal med Fødevarestyrelsens nye obligatoriske webbaserede hygiejnekursus for folk, der arbejder med svin. Sådan lyder det fra oppositionen, skriver Information.

Kritikken kommer, efter at Information mandag beskrev, hvordan man kan klikke sig gennem hygiejnekurset på femten minutter, selv om den estimerede gennemførselsestid er halvanden time. Derudover kan man erhverve sig et kursusbevis uden at svare rigtigt på et eneste spørgsmål i den afsluttende test.

Det webbaserede kursus, som cirka 10.000 svinearbejdere forventes at gennemføre i årets første kvartal, skal sikre kendskab til smitteforebyggelse, resistens og virus med fokus på svine-MRSA. Men ifølge landbrugsordfører for Socialdemokratiet Simon Kollerup er det »dumt ud over alle grænser« at lave sådant et hygiejnekursus, uden at der er krav om, at de, der har taget, skal bestå.

Bliv redaktør for dit eget indhold

DenOffentlige bliver skabt sammen med dig, der tager medansvar for samfundets udvikling. Vi kalder os for et mediefællesskab og du kan være med. Bliv medlem af fællesskabet og vær med til at præge samfundets udvikling gennem debat, videndeling, cases og nyheder. Kontakt os for at høre mere.

Du kan læse endnu mere om hvordan vi virker her.

»Det er fuldstændig tudetosset. Man løber en samfundsrisiko, og det, mener jeg, er uacceptabelt. Det er vigtigt, at vi er i stand til at begrænse MRSA til staldene«, siger han.

En bredt nedsat arbejdsgruppe anbefalede i starten af 2016 at udarbejde et MRSA-hygiejnekursus som et AMU-kursus med klasserumsundervisning.

»I Socialdemokratiet havde vi meget gerne set, at man lavede klasserumsundervisning i stedet for et onlinekursus,« siger Simon Kollerup.
Kritisk opposition

Hos SF finder landbrugsordfører Trine Torp den endelige kursusudformning »fuldstændig meningsløs«.

»Det er helt sort, at man kan få et kursusbevis uden at svare rigtigt på noget som helst. Vi er nødt til at være mere ambitiøse og kræve et rigtigt kursus, hvor deltagerne skal møde op, og hvor der er en underviser, som kan få et indtryk af, om de rent faktisk har lært noget,« siger Trine Torp.

Hun mener ligesom Simon Kollerup, at hygiejnekurset burde tage form af et AMU-kursus (en kortvarig arbejdsmarkedsuddannelse, red.) som arbejdsgruppen i sin tid anbefalede.

Også Alternativet er skeptisk over for det manglende krav om at bestå.

»Vi synes, det ville være rimeligt, at der bliver knyttet en test med krav om at svare rigtigt på et antal spørgsmål for at bestå kurset. Man ved jo ikke med sikkerhed, om dem, der får kursusbeviset, ved noget om de ting, de har gennemgået,« siger partiets landbrugsordfører, Christian Poll.

Landbrugsordfører for Enhedslisten Maria Gjerding tilslutter sig kritikken af kursets udformning:

»Det er pinagtigt, at man har lavet noget, der er så utilstrækkeligt. Man aner jo ikke, om dem, der har gennemført kurset, reelt har lært noget,« siger hun

»Det er udtryk for en nedprioritering og undervurdering af, hvor vigtigt det er, at de mennesker, der arbejder med MRSA-smittede svin, faktisk har en nødvendig viden om, hvordan de håndterer det og undgår smittespredning,« siger Maria Gjerding og peger på, at klasseundervisning havde været at fortrække.

’Et mikroskopisk skridt’

Trods kritikken af udformningen blev det i forligsforhandlingerne sidste år enstemmigt vedtaget i Folketinget, at Miljø- og Fødevareministeren kunne fastsætte rammerne for »formen og indholdet af kurset«. Miljø- og Fødevareminister Esben Lunde Larsen havde i lovprocessen gjort det klart, at han agtede at etablere kurset som et læringskursus, man tog over internettet.

– Maria Gjerding, hvordan kan det være, at Enhedslisten i sin tid ikke stillede krav om, at kurset skulle være et AMU-kursus, når du nu er så kritisk?

»Det var jo i håb om, at det her var bedre end ingenting. Hvis vi alternativt havde stemt imod, havde vi støttet op om slet ikke at gøre noget ved MRSA-problemet. Man kan håbe, at nogle får noget ud af kurset, selv om det er helt utilstrækkeligt, at man ikke stiller krav om at bestå det. Forhåbentligt er det i det mindste et mikroskopisk skridt i den rigtige retning,« siger Maria Gjerding.

Radikale Venstres landbrugsordfører, Andreas Steenberg, mener også, det er problematisk, at man kan gennemføre og bestå kurset ved bare tilfældigt at klikke sig igennem.

»Det er jo et udtryk for, at det ikke virker efter hensigten. Der er nødt til at være en konsekvens for de kursister, der ikke svarer rigtigt – at man skal tage kurset om eller møde op til noget undervisning,« siger Andreas Steenberg. Han erkender, at de partier, der var fortaler for et AMU-kursus, burde have presset mere på i forligsforhandlingerne.

»Vi må tage det op i forligskredsen igen. Det er muligt, at vi stiller det som et krav til regeringen, at der strammes op på det her,« siger han.
V: Kurset en del af en udviklingsproces

Venstres landbrugsordfører, Erling Bonnesen, understreger, at kurset skal ses som en del af en »udviklingsproces«.

»Det handler først og fremmest om at øge informationsniveauet blandt dem, der arbejder med svin. De ved jo mange af de her ting om hygiejne i forvejen,« siger Erling Bonnesen og påpeger, at der findes masser af kurser rundtomkring i samfundet, hvor det ikke er nødvendigt at gå op til en prøve for at få et bevis.

– Er det ikke hensigtsmæssigt at stille krav om, at kurset bestås, når det handler om at beskytte mod husdyr-MRSA, der har forårsaget til flere dødsfald herhjemme?

»Vi tager husdyr-MRSA meget alvorligt. Hvis det var sådan, at alle, der arbejder med svin, over hele landet bare klikkede sig igennem og brændte tiden af, så ville vi have et problem. Men det er jo ikke tilfældet. Desuden er det jo grundlæggende i medarbejdernes egen interesse at vide noget om de her ting,« siger Erling Bonnesen og understreger, at man vil tage bestik af en fremtidig evaluering af kurset.

»Hvis det viser sig, at der er grundlag for at føje ting til kurset – herunder et krav om at bestå – så vil vi tage det op til overvejelse,« siger han.

Dansk Folkeparti ser ikke noget problem i, at kurset er endt med at være webbaseret. Partiets miljøordfører, Lise Bech, er bortrejst på ferie, men skriver i en mail til Information:

»Det er en fordel, at kursisterne ikke skal tage en dag fri for at tage til et AMU-center, men kan tage kurset, hvor og hvornår det passer dem.«

Lise Bech efterspørger dog et krav om at bestå: »At der ikke stilles krav om at bestå kurset, er faktisk noget, jeg spurgte meget ind til inden vedtagelsen. Jeg ønskede, at der skulle være en vis rigtig svarprocent, inden udstedelse af kursusbevis. Vi endte med at blive enige om, at det er hensigtsmæssigt med en evaluering af kurset, når det har været gældende i en periode. Vi må også formode at de medarbejdere, der tager disse kurser, selv har en interesse i at lære noget,« skriver hun i mailen.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen.

Hele historien hos Information

Mest Læste

Annonce