Lav tålmodighed hos offentlige arbejdsgivere: Næsten hver anden fyreseddel skyldes sygdom

Ledelse

15/09/2017 07:34

Nick Allentoft

Hver anden gang, der bliver uddelt en fyreseddel til SOSU’er på plejehjem, ansatte i daginstitutioner og rengøringsansatte, er årsagen sygdom, viser nye tal fra FOA.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Bliver du sygemeldt og arbejder i det offentlige, risikerer du at miste jobbet.

I 2016 stod der ’fyret på grund af sygdom’ på 44 procent af de fyresedler, der blev uddelt til ansatte i ældreplejen, daginstitutioner og rengøringsansatte. Det skriver Fagbladet FOA. Det er første gang, det står sort på hvidt, hvor mange, der bliver fyret på grund af sygdom.

Tallene vækker bekymring hos de sagsbehandlere, der sidder med sagerne til daglig.

“Etikken er væk. Hvis man før havde for eksempel cancer, kunne man få lidt ro på og nogle skåneopgaver. I dag bliver der kun kigget på kroner og ører,” siger faglig sagsbehandler i FOA Nordsjælland, Pia Johansen. 

“Man fyrer langt hurtigere i dag end for ti år siden. Der er ikke længere plads til dem, der ikke kan yde hundrede procent hele dagen,” siger formand for FOA Nordsjælland Lene Lindberg. 

Ifølge tal fra FOAs lokalafdelinger var sygdom årsagen til 2.362 fyringer ud af 5.420 i 2016. Meget tyder på, at tålmodigheden er blevet mindre med de sygemeldte. I Århus er antallet af sager steget fra 107 til 151 sager fra 2013 til 2016.

“Det bekymrer mig, at tallet stiger så meget. Det tyder på, at man er blevet hurtigere på aftrækkeren over for de syge,” siger Inge Jensen Pedersen, formand for FOA Århus.

I FOA SOSU, der har cirka 18.000 medlemmer i Københavnsområdet, er tallet steget fra 215 til 288 sager fra 2015 til 2016. Socialpolitisk konsulent i FOA, Malene G. Haarder, peger på det store fokus på lavere sygefravær og reformen af sygedagpenge i 2014 som årsager til, at arbejdspladsen hurtigere skiller sig af med sygemeldte. 

”Kommuner, der kun fokuserer på sygefravær, får utrygge medarbejdere, der hurtigt søger andre steder hen, fordi de tænker: Hvad hvis det er mig, der bliver syg næste gang?”

I de 69 sager om fyring, hvor man kender arten af sygdommen, tegner stress sig for cirka halvdelen af sagerne. 

Prognosen er god for at komme tilbage på arbejde, hvis arbejdsgiveren tager sig den fornødne tid, siger Malene Friis Andersen, ph.d. og forsker i stress på Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø.

“Det tager tid, før en ansat er tilbage på fuldt produktionsniveau. Man skal se arbejdspladsen som en træningsbane frem for et sted, hvor man kun skal producere.”

Michael Ziegler, formand for KL’s Løn- og Personaleudvalg, afviser, at tålmodigheden er blevet mindre.

“Det er altid sidste udvej at afskedige en medarbejder på grund af sygdom,” siger han.

Hele historien hos Fagbladet FOA

 

Mest Læste

Annonce

10/12/2024

På blot 2 minutter fandt jeg den billigste bilforsikring til min nye bil, og der var mange penge at spare.