Formændene for de fem regioner erkender, at antallet af overlæger på de danske sygehuse er kunstigt højt og igangsætter nu et arbejde på tværs af regionerne, der skal bremse den dyre konkurrence om lægerne. Det skriver fyens.dk.
Fyens Stiftstidende kunne i sidste uge fremlægge tal, der viste, at der siden regionernes dannelse i 2007 var ansat 1600 nye overlæger i regionerne.
Og efter et møde i Danske Regioner vil regionerne nu forsøge at stoppe brugen af titel og en gennemsnitsløn på den gode side af en million kroner inklusiv pension som lokkemiddel.
Selvom en del af stigningen skyldes en øget specialisering på de danske sygehuse, er det ikke hele forklaringen, erkender regionsrådsformand i Region Syddanmark, Stephanie Lose (V).
- Vi må også erkende, at den voldsomme stigning ikke står mål med den udvikling, der har været i sundhedsvæsenet. Vi må erkende, at vi rundt omkring på sygehusene har brugt overlægetitlen og den medfølgende løn som et instrument til at rekruttere, siger Stephanie Lose, der peger på, at der var bred enighed om, at regionerne kun kan løse problemet i fællesskab.
- Hvis der er én region, der tager nogle mere drastiske metoder i brug til at rekruttere, står de andre med et problem. Derfor er vi blevet enige om, at vi skal have håndteret det i fællesskab. Samtidigt er det dog vigtigt at understrege, at det skal gøres på en intelligent måde, så man tager hensyn til de sygehuse, hvor man reelt har svært ved at få ansat nok læger.
I første omgang vil regionerne over de næste måneder kigge mere konkret på, hvad der kan gøres for at bremse konkurrencen om lægerne.
Stephanie Lose peger på, at det blandt andet kan ske ved at skabe klarhed over, hvordan og hvem de enkelte regioner ansætter som overlæger.
- Vi vil gerne kigge på, om vi nu også har en fælles forståelse af, hvornår en stilling skal slås op som en overlægestilling. Hvad skal der til for, at en stilling er en overlægestilling. Det er noget af det, vi skal have kigget på. Har vi en fælles forståelse af det og følger vi den forståelse?