Lokalpolitikere på plus 50 dominerer i byrådene

Politik

29/01/2016 11:11

Nick Allentoft

Der er få helt unge politikere i byrådene i landets kommuner. Syd- og Sønderjyllands ældste og yngste byrådsmedlemmer er enige om, at en jævn aldersfordeling i kommunalbestyrelserne er vejen frem, skriver DR Syd.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

En gennemgang af byrådsmedlemmernes alder, som DR har foretaget, viser, at byrådsmedlemmernes gennemsnitsalder er på omkring 50 år. Det kan være et demokratisk problem, at ungdommen ikke er bedre repræsenteret, siger Ulrik Kjær, der er professor ved Syddansk Universitet.   - Man kan have en frygt for, at nogen af de dagsordener og holdninger, som de unge har, ikke kommer ind i den lokalpolitiske proces.

Den vurdering er borgmester i Fanø Kommune, Erik Nørby (V), enig i.

- Hvis alle byrådsmedlemmer er på den gode side af 60, så har de nok fokus på andre områder end byrådsmedlemmer på 30 år, siger han.   I Tønder Kommune siger borgmester, Laurids Rudebeck (V), at man bør arbejde på at få skabt en bedre balance i byrådet.   - Byrådspolitikerne er dygtige, erfarne og ihærdige, men jeg er enig i, at der er brug for, at vi får nogle unge mennesker ind i politik.   70 af landets 98 kommuner er inddraget i gennemgangen af byrådsmedlemmernes alder.   Partiforeninger: En udfordring at finde unge kandidater Hvis der skal stoppes flere unge mennesker ind i byrådssalene, så skal arbejdshandskerne på frem mod kommunalvalget næste år.   Et kig i byrådet i din kommune vil afsløre, at der ikke er mange byrådsmedlemmer under 30 år. Og det kan være lidt af en udfordring at få de helt unge til at stille op til byrådet, erkender Ketty Christoffersen, der er formand for Venstre i Esbjerg:

- Udfordringen er der hver gang. Unge mennesker studerer jo og flytter til og fra byen, så vi skal sørge prikke de unge på skuldrene og høre dem, om de ikke har en lille politiker i maven, siger Ketty Christoffersen.

  I Esbjerg er gennemsnitsalderen i kommunalbestyrelsen 52 år. Det svarer til gennemsnitsalderen for byrådspolitikere i hele Syd - og Sønderjylland, viser en gennemgang af byrådene, som DR har lavet.   Også i Sønderborg forsøger man løbende at gøre noget ved det, siger Karsten Wohlgemuth, der er formand for Socialdemokraterne i Sønderborg:   - Jeg tror det er lettere, hvis man allerede begynder at være politisk aktiv i 13-14-års alderen. Så vi har et rigtigt tæt samarbejde med vores ungdomsafdeling, og kigger hele tiden på at få de unge til at være aktive og diskutere politik, siger Karsten Wohlgemuth.     Ung møder gammel: Vi skal sikre mangfoldige kommunalbestyrelser Carl Andersen fra Liberal Alliance er 21 år gammel og sidder i kommunalbestyrelsen i Vejen Kommune, hvor han var den eneste under 30 år, der stillede op til seneste kommunalvalg.   Han mener, at flere unge bør engagere sig i det kommunale arbejde.   - Hvis vi har en stor gruppe fra én aldersgruppe, har vi en skævvridning i forhold til den befolkning, vi repræsenterer. Men hvad man laver i en kommunalbestyrelse er meget fjernt for mange unge mennesker. De skal vide, at det også er andet end tunge budgetforhandlinger, siger Carl Andersen.   Socialdemokraten Christian Pandbo, der er 74 år, sidder i kommunalbestyrelsen i Aabenraa Kommune. Han mener også, at en bred aldersfordeling er den rigtige vej frem. Men han pointerer også, at det er et meget tidskrævende arbejde.   - Fordelingen skal være jævn, både når det gælder alder og faglig viden. At så mange er over 50 år fortæller, at byrådene sidder med en masse erfaring. De unge kan have mere travlt med karriere eller uddannelse, og det giver nogle udfordringer, når de ikke har erfaringen, siger Christian Pandbo.   Med en gennemsnitsalder over de 50, er landets kommunalbestyrelser et godt sted at lede, hvis man er på jagt efter grå hår. Og det er problematisk.   For bortset fra enkelte politikere med en alder under de 30 år hist og her, så peger det på, at vi har et demokratisk problem, mener Ulrik Kjær, der er professor og kommunalforsker på Syddansk Universitet:   Der kan jo godt være unge, der mener at fokus skal være nogle andre steder, end de er i øjeblikket. De kommer ikke til orde, hvis de ikke har repræsentanter i kommunalbestyrelsen. De burde jo komme med, når de er unge, for det er her, de kan påvirke de beslutninger, som de jo skal leve længere med, siger Ulrik Kjær.   Han peger på flere årsager til, at unge mennesker har svært ved at lokkes til rådhuset. Blandt andet har unge mennesker ikke den store kontakt til kommunen, før de er på plads med hus og børn:   Det skal forklares, at kommunen er meget relevant for dem, selvom det kan se anderledes ud. Kommunen har jo også en masse at gøre med kulturpolitik og hele by/land-diskussionen, for at tage et par eksempler, siger Ulrik Kjær.   Kommunalforsker: Få unge i politik giver demokratisk problem

Mest Læste

Annonce

10/12/2024

På blot 2 minutter fandt jeg den billigste bilforsikring til min nye bil, og der var mange penge at spare.