Midtjylland: Flytning til supersygehus udskyder operationer i tre år

Sundhed

06/12/2018 11:04

Nick Allentoft

Plastik– og brystkirurgisk afdeling på Aarhus Universitetshospital har udskudt omkring 100 operationer af ikke-akutte patienter.

Omkring 100 kvinder, der skulle have været brystopereret på Aarhus Universitetshospital, har fået flyttet operationerne flere år ud i fremtiden.

Det skriver DR Østjylland.

Så Beth Birk fra Aarhus ved, hvad hun skal mandag den 20. september 2021 klokken 06.30. Den dag har plastik- og brystkirurgisk afdeling på Aarhus Universitetshospital nemlig reserveret en ny operationstid til hende.

- Jeg tænkte, at det var lidt grotesk, konstaterer hun.

Før udsættelsen havde Beth Birk nemlig en tid på sygehuset om knapt halvanden måned, den 16. januar næste år.

Mediefællesskabet DenOffentlige

DenOffentlige bliver skabt sammen med dig, der tager medansvar for samfundets udvikling. Vi kalder os for et mediefællesskab og du kan være med. Bliv medlem af fællesskabet og vær med til at præge samfundets udvikling gennem debat, videndeling, cases og nyheder. Kontakt os for at høre mere.

Du kan læse endnu mere om hvordan vi virker her.

Hanne Nielsen fra Silkeborg har i ti måneder haft en tid til operation på plastik- og brystkirurgisk afdeling den 22. januar. Nu er operationen udskudt til oktober 2021.

- Umiddelbart tænkte jeg, at det kan da ikke passe, at jeg skulle have en tid, der ligger tre år frem i tiden, siger hun til DR Østjylland.

Men det passer - i hvert fald hvis Hanne Nielsen og Beth Birk vil opereres på Aarhus Universitetshospital.

I november flyttede plastik- og brystkirurgisk afdeling fra det gamle sygehus midt i Aarhus til det nye storsygehus i Skejby. For Aarhus Universitetshospital er midt i en flytteproces, hvor sygehusafdelinger rykker fra det centrale Aarhus ud til i det nye supersygehus. Eller rundt på sygehuset i Skejby.
Siden flytningen har plastik- og brystkirurgisk afdeling kørt på nedsat kraft og er stadig kun på 70 procent af operationskapaciteten, siger oversygeplejerske Martha Lund.

- Når man skal flytte en hel funktion ind i nye omgivelser, så tager det noget tid, inden personalet og udstyret er oppe på det samme niveau, som vi forlod. Og man skal også lære nye arbejdsgange at kende, siger hun.

Plastik – og brystkirurgisk afdeling har udskudt omkring 100 operationer af patienter, der ikke har akut behov for operation.

- Det er selvfølgelig ulykkeligt for patienterne, men det er ikke nogen hemmelighed, at personalet også bliver påvirket af det. Vi, der arbejder inden for det her område, synes jo kun, at det er tilfredsstillende at være her, hvis vi kan yde patienterne en god behandling, siger Martha Lund.

Patienter, der har fået udskudt deres operationer, har ret til at få en hurtigere tid på andre offentlige sygehuse eller privathospitaler. Og det kan Hanne Nielsen benytte sig af, men hun undrer sig over hospitalets fremgangsmåde.

- Jeg synes ikke, at de skulle have flyttet de her operationer ud til Skejby, før de var klar til at udføre operationerne. Det virker ikke smart, siger hun.

Men det er faktisk helt efter planen, når det nye supersygehus i Aarhus kører på nedsat kraft på operationsstuerne. Det siger lægefaglig direktør Jørgen Schøler Kristensen.

For de andre kirurgiske afdelinger på det nye sygehus står i samme situation som plastik-kirurgien, siger Jørgen Schøler Kristensen.
- Inden for det operative område er der flere afdelinger, der kører med nedsat aktivitet i forhold til, hvad vi forventer, når det hele er flyttet sammen til foråret, siger han til DR Østjylland.

Efter planen skal de kirurgiske afdelinger være oppe på fuld kapacitet fra april 2019. Men indtil da er det nødvendigt at skrue ned for kapaciteten, fordi personalet skal lære at arbejde sammen under nye forhold, siger Jørgen Schøler Kristensen.

- Det er en kompleks verden at stå på en operationsstue og lave eller assistere til de ofte meget komplicerede operationer, der foregår på et specialiseret hospital, siger han.

Patienter, der får udskudt deres operationer i mere end 30 dage, har ret til at prøve et andet offentligt sygehus eller et privathospital.

Men det tilbud er Hanne Nielsen i Silkeborg ikke vild med. For hun har været frem og tilbage mellem sygehusene i forsøget på at komme tidligere til.

- I foråret blev jeg henvist til privathospital, fordi der var en ventetid på dengang ti måneder. Men da jeg kom til privathospitalet, var lægerne ikke enige med hospitalet i Aarhus om hvilken operation jeg skulle have. Så jeg blev sendt tilbage og fik den her tid i januar, forklarer hun.

Derfor har hun ventet tålmodigt på den planlagte operation i Skejby – uden at forsøge at komme til andre steder.

- Men det føler jeg mig så tvunget til nu, siger hun.
Formand for hospitalsudvalget i Region Midtjylland Henrik Gottlieb (S) mener, at sygehuset bør ændre fremgangsmåden over for patienter, som har ventet på en operation og får den udskudt til 2021.

- Når man står i den her triste situation, synes jeg, at man skal tage en direkte personlig kontakt telefonisk og oplyse om, hvilke muligheder der er for at de kan komme til før, siger han til DR Østjylland.

 

dr.dk/nyheder/regionale/oestjylland/supersygehus-udsaetter-operationer-hanne-og-beth-kan-foerst-faa

Mest Læste

Annonce