Mikroplast i drikkevandet skal undersøges

Bæredygtighed

21/09/2017 08:43

Nick Allentoft

Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen sætter gang i arbejdet med at få undersøgt, om det danske drikkevand indeholder mikroplast. Se indslag her fra TV2 Lorry om mikroplast i Nordsjælland.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Der skal være en pålidelig måling af, om der er mikroplast i det danske drikkevand. Det vil miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen sætte i gang efter, at en undersøgelse i denne uge viste, at der kan være mikroplast i dansk drikkevand.   Undersøgelsen er dog så usikker, at myndighederne ikke kan konkludere noget ud fra den.

- Vi har brug for en afklaring af, om der findes mikroplast i danskernes drikkevand. Desværre er der stadig meget, vi ikke ved om mikroplast. Forskerne er enige om, at der endnu ikke findes en retvisende målemetode. Vi har derfor støttet udviklingen af en pålidelig målemetode. Jeg forventer, at den er klar til brug inden for få måneder, og jeg vil bede Miljøstyrelsen om så snart som muligt derefter at måle for mikroplast i drikkevandet, siger han.

Ingen grund til alarm Det har ikke hidtil været muligt at foretage præcise målinger, og ministeren ser nu frem til en pålidelig måling.   - Det vil være et stykke værdifuld ny viden. Men det vil ikke være nok. Mikroplast er allerede fundet mange steder omkring os og er på den måde et vilkår i vores hverdag. Jeg er optaget af, at vi bliver endnu klogere på både udbredelsen af mikroplast og den eventuelle påvirkning af sundhed og miljø. Resultaterne af undersøgelserne vil naturligt kunne inddrages i arbejdet med den kommende danske plasthandlingsplan, og vi deler også meget gerne undersøgelsens resultater til brug for EU’s arbejde med en europæisk plaststrategi siger Esben Lunde Larsen.

Miljøstyrelsen forventer, at undersøgelsen af mikroplast i drikkevandet kan være klar i begyndelsen af 2018.

  Fakta: Mikroplast • Mikroplast er defineret som alle plastikstykker, der er mindre end 5 millimeter (½ centimeter) i diameter. De fleste stykker mikroplast er dog langt mindre end 1 millimeter og kan ikke ses med det blotte øje. • Mikroplast kan enten produceres bevidst og tilsættes fx kosmetik eller stamme fra nedslidning af større plastikstykker. Af det mikroplast, der tilføres vandmiljøet, vurderes 1 % at stamme fra produceret mikroplast, mens 99 % vurderes at stamme fra afslidning. • Mikroplast er blevet fundet en række steder, blandt andet i honning, øl, sukker og fisk – og en del findes som små partikler i luften. • Mikroplast er stadig et forskningsmæssigt nyt område, og man mangler blandt andet pålidelige målemetoder. Miljøstyrelsen er sammen med Aarhus Universitet ved at få udviklet en pålidelig målemetode, der ventes klar i løbet af november. • DTU Fødevareinstituttet vurderede i 2016, at der ikke umiddelbart er sundhedsmæssige problemer forbundet med indtag af mikroplastpartikler på helt ned til 0,1 mikrometer. De sundhedsmæssige effekter af mikroplast hos mennesker og dyr ikke er dog endnu ikke grundigt undersøgt.

 

Mest Læste

Annonce

10/12/2024

På blot 2 minutter fandt jeg den billigste bilforsikring til min nye bil, og der var mange penge at spare.