Milliardinvestering på vej: Bioethanolfabrik kan skabe 1000 grønne job

Bæredygtighed

04/04/2017 06:49

Nick Allentoft

Planerne om en bioethanolfabrik i Vestjylland var skrinlagt, men nu er ny milliardinvestor på banen. 1000 vestjyske arbejdspladser er i spil.

Den ellers skrinlagte 2G-bioethanolfabrik ved Holstebro er på vej til et gennembrud, efter at de i efteråret var nødt til at sætte planerne på pause. En udenlandsk investor er parat til at skyde 1,2 milliarder kroner i det grønne projekt, hvis de politiske rammevilkår falder på plads.

- Det er et rigtig stort skridt, som er taget nu, siger Jørgen Udby, der er bestyrelsesformand for Maajerg Energy Center til DR P4 Midt & Vest.

Det er det London-baserede investeringsfirma Pioneer Point Partners, som har meddelt, at man er parat til forhandle om en investering.

Maabjerg Energy Centers 2G-bioethanolfabrik vil skabe 1000 varige arbejdspladser, og det er noget, som vækker glæde hos de lokale borgmestre.

- Det er en helt fantastisk glædelig nyhed. Vi har arbejdet på det i mange år, og at vi nu har en investor, der vil lægge op til 1,2 milliarder kroner – det er en fantastisk mulighed, siger H.C. Østerby (S), borgmester i Holstebro Kommune til DR P4 Midt & Vest.

Fabrikken skal, hvis den bliver en realitet, opføres tæt ved nabokommunen Struer. Her er borgmesteren også begejstret.

- Det vil være fantastisk, hvis vi kan understøtte lokal jobskabelse og samtidig bane vejen for eksport af grøn teknologi, siger Struers Borgmester, Mads Jakobsen (V).

Projektet har været mange år undervejs, men efter stort forarbejde var man i 2016 nødt til at lægge projektet på hylden. Der var ikke politisk flertal for offentlige lånegarantier, og Danmarks Grønne Investeringsfond afslog at støtte bioethanolprojektet i Maabjerg.

Derfor blev konsortiet opfordret til at finde investorer. Det er lykkedes nu, og projektet er vakt til live igen. Derfor håber bestyrelsesformanden, at de allerede om et år kan tage første spadestik.

- Et realistisk skøn er, at man kan åbne for hanerne i fabrikken om tre år og to måneder, siger Jørgen Udby.

Mest Læste

Annonce