Ny måling: Små kommuner er bedst til velfærd

Velfærd

09/01/2017 12:22

Daniel Holst

Små kommuner er markant bedre til at levere velfærd på skoler, daginstitutioner, ældrepleje og socialområdet.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Sådan lyder det klare svar, hvis man spørger danskerne, hvordan de oplever den service, de får i deres kommune.

Det skriver Ugebrevet A4 på baggrund af en undersøgelse fra Analyse Danmark, der har spurgt 2.369 repræsentativt udvalgte danskere fra hele landet.

41,5 procent af borgerne i små kommuner (op til 25.000 indbyggere) oplever god eller meget god kommunal service mens kun 25 procent af borgerne i store kommuner (over 75.000 indbyggere) erklærer sig tilsvarende tilfredse med kvaliteten af den kommunale service.

Velfærdsstat eller velfærdssamfund

Vi har sat velfærd til debat i en tid, hvor kampen mellem velfærdsstat og velfærdssamfund er blevet afgørende for velfærdsmodellens fremtid.

Følg artikler og indlæg på temasiden her

- Der er generelt en tendens til en højere tilfredshed i små kommuner. For nogle borgere vil nærhed vægte højere end eksempelvis personalenormeringer eller faglige kompetencer, når de skal vurdere kvaliteten af den kommunale service, siger Kurt Houlberg, kommunalforsker ved KORA, Det Nationale Institut for Kommuners og Regioners Analyse og Forskning, til Ugebrevet A4.

Undersøgelsen kommer i anledning af ti-året for den omfattende strukturreform, som fra 2007 lagde de daværende 271 kommuner sammen til 98 større kommuner.

Her var et af løfterne ellers, at "Fremtidens større kommuner giver muligheder for en bedre opgaveløsning, hvor flere velfærdsopgaver kan løses i kommunerne."

Ifølge Ældre Sagens direktør Bjarne Hastrup er det en afgørende kvalitet for borgerne, at den kommunale service er lige i nærheden.

- Det betyder meget, at der er et ældrecenter eller aktivitetscenter lige om hjørnet. Når man ser på, hvad der gør folk glade og tilfredse, er det jo, at der bliver lyttet til dem og deres behov. Og det er der bedre mulighed for, når du er tættere på, siger han til Ugebrevet A4.

Før reformen var kommunernes gennemsnitsstørrelse på omkring 19.000 indbyggere i snit. I dag ligger snittet på 55.000 indbyggere.

- Konklusionen er, at vi fik for store kommuner. Kommunerne gik amok i kampen om at blive større end naboerne. Det betød, at vi er havnet på størrelser, der er langt større, end hvad der er fornuftigt ud fra økonomiske, faglige og demokratiske perspektiver, siger Roger Buch, kommunalforsker ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.

Mest Læste

Annonce

10/12/2024

På blot 2 minutter fandt jeg den billigste bilforsikring til min nye bil, og der var mange penge at spare.