Regeringen dropper revision af offentlighedsloven

Politik

04/10/2018 09:57

Nick Allentoft

Trods tidligere tilsagn fra justitsministeren om at revidere offentlighedsloven, indeholder regeringens lovprogram ikke den længe lovede revision af loven

Justitsministeriet tegner sig for en stor del af lovforslagene i regeringens lovprogram for det kommende folketingsår. Men man kigger forgæves efter den lovede revision af offentlighedsloven blandt ministeriets 31 kommende lovforslag, skriver Dagbladet Information.

»Man må forstå det sådan, at regeringen har opgivet en revision,« vurderer Peter Skaarup (DF), mangeårig formand for Retsudvalget. Og det er »ærgerligt«, siger han.

»Erfaringen har vist, at loven lukker for meget af,« siger Peter Skaarup til Information og understreger, at DF fortsat er imod lovens omstridte lukkethedsregler.

Den konservative partiformand, Søren Pape Poulsen, har ved flere lejligheder sagt, at stramningerne i offentlighedsloven er »gået for langt«, da »det er en del af det at leve i et demokrati at have åbenhed«.

Pia Olsen Dyhr (SF) er enig med Peter Skaarup:

»Det er en skam, for der er akut behov for mere åbenhed, og derfor vil SF fortsat kæmpe for en justering af offentlighedsloven,« skriver hun i en mail til Information.

Heller ikke offentlighedsrådgiver Oluf Jørgensen er i tvivl om, at regeringen har opgivet at få loven revideret. Han ser det nye lovprogram som udtryk for, at regeringen »åbenbart ikke har intentioner eller politisk vilje til at komme med et lovforslag, der vil forbedre offentlighedens muligheder for indsigt«.

Oluf Jørgensen var medlem af den kommission, der efter adskillige års arbejde stod bag forslaget til en ny offentlighedslov, som blev vedtaget i 2013.

Siden den nye offentlighedslov trådte i kraft i januar 2014 har tre af de fem partier, der stod bag loven, ændret holdning til tre af de paragraffer, der ifølge kritikere lukkede af for offentlighedens indsigt, først og fremmest reglen om ministerbetjening.

I efteråret 2016 konkluderede ombudsmand Jørgen Steen Sørensen sin evaluering af loven med, at reglen om ministerbetjening havde indskrænket offentlighedens mulighed for indsigt »væsentligt«.

Et af de partier, der var blevet kritisk over for loven, var De Konservative. Da partiets formand Søren Pape Poulsen blev justitsminister i VLAK-regeringen i november 2016, indgik en ændring af offentlighedsloven også i regeringsgrundlaget. Her lovede regeringen således at »lempe ministerbetjenings¬reglens beskyttelse af den interne og politiske beslutningsproces i forhold til de nuværende regler«.

Det har ikke været muligt for Information at få en kommentar fra Justitsministeriet.

Mere hos Information

Mest Læste

Annonce