Lungeforeningen står derfor bag den årlige Internationale Lungedag onsdag 16. november, hvor borgere i Region Hovedstaden kan få et lungetjek.
Sammen med lokale arrangører opfordrer Lungeforeningen danskere i regionen til at være mere opmærksomme på vedvarede symptomer fra lungerne. I Region Hovedstaden sker det bl.a. på sundhedsscentre, på de lokale hospitaler, apoteker eller andre steder rundt om i regionens byer.
Lungedagen markeres også i resten af landet 16. november, hvor Lungeforeningen sammen med personale fra kommuner og hospitaler og masser af frivillige afholder arrangementer med bl.a. måling af lungefunktion.
Symptomer skal tages alvorligt
Udfordringen med alle kroniske lungesygdomme som fx KOL, astma, lungefibrose, bronkiektasier og mange andre, er, at symptomerne kan virke harmløse, og man kan vænne sig til dem eller bortforklare dem med fx dårlig form.
Oplever man hoste, slim fra lungerne, pibende eller hvæsende vejrtrækning og åndenød i mere end to måneder i træk, er det vigtigt, at man reagerer og får målt sin lungefunktion.
Lungefunktionsmålingen kan give en indikation på, om man er syg, og kan hurtigt afsløre, om der er behov for et besøg hos lægen. Målingen foregår ved, at man puster i et apparat, der måler hvor meget og hvor hurtigt, man kan puste luft ud af lungerne. Målingen gør ikke ondt, og man får svar med det samme.
- Hvis det viser sig, at man har en kronisk lungesygdom, så er der ofte gode behandlingsmuligheder. På Lungedagen ønsker Lungeforeningen derfor at gøre flere danskere opmærksomme på symptomer fra lungerne, så de får gjort noget ved dem i tide, siger Lungeforeningens direktør Anne Brandt.
I Region Hovedstaden er der Lungedagsaktiviteter flere steder. Se hvor og hvornår på www.lunge.dk/lungedag-regionhovedstaden
Mange steder i regionen måles der lungefunktion. Andre tilbyder information om symptomer på kroniske lungesygdomme, tjek på inhalation eller en snak om røgfrihed, vejrtrækning, træning og mad.
Fakta
De to hyppigste lungesygdomme i Danmark er astma og KOL.
Blandt andre kroniske sygomme, som rammer lungerne ses fx lungefibrose, bronkiektasier, alfa-1-antitrypsin mangel, cystisk fibrose og sarkoidose.
Omkring 320.000 danskere har KOL, men halvdelen ved ikke de har sygdommen.
Antallet af voksne med astma er tredoblet i de seneste 30 år.
Hvert år bidrager KOL til ca. 5.500 dødsfald.
Kilde: Lungeforeningen