Der var ikke tale om nepotisme, da Jens Elkjærs hustru, Susanne Elkjær, blev ansat på en ekstraordinær lukrativ kontrakt, som blandt andet vil sikre hende et gyldent håndtryk på 700.000 kroner, når hun træder fra til nytår. Sådan lyder det regionsdirektør Jane Kraglund, der dog samtidig erkender, at regionen brød reglerne. Det skriver fyens.dk.
Sundhedsdirektør Jens Elkjærs hustru, Susanne Ellkjær, er uddannet sygeplejerske og har derefter taget en master-uddannelse i ledelse på SDU.
Men da hun i 2010 blev ansat som ledende afdelingschef for billeddiagnostisk afdeling på Sygehus Sønderjylland krævede hun løn som en ledende overlæge. Det fremgår af en redegørelse fra Region Syddanmark, der er lavet på baggrund af, at Fyens Stiftstidende for knap en uge siden kunne fortælle, at Susanne Elkjær sikrede sig en særdeles lukrativ åremålsansættelse, da hun blev ansat i regionen i 2010.
Ifølge redegørelsen havde Susanne Elkjær høje forventninger til sin løn, fordi stillingen oprindeligt var blevet opslået som en "ledende overlæge". Den stilling ville Susanne Elkjær ikke have været kvalificeret til. Men da der ingen ansøgere kom til den stilling, ændrede regionen stillingsbetegnelsen til "ledende afdelingschef".
"Der er ingen tvivl om, at Susanne Elkjærs forventninger til løn var høje. Hendes udgangspunkt var, at stillingen oprindeligt var opslået som en ledende overlægestilling, hvilket så var hendes forventning", skriver administrerende direktør på Sygehus Sønderjylland, Finn Jensen, der selv sad som formand for det ansættelsesudvalg, der ansatte Susanne Elkjær.
Åremålsansættelsen betød konkret, at Susanne Elkjær fik 200.000 kroner mere om året i løn end sin sidestillede kollega, der havde været i regionen i mange år og var uddannet radiograf. Samtidig kan hun nu se frem til en udbetaling på 700.000 kroner, når hun stopper i stillingen til nytår.
Selvom regionen erkender at have brudt reglerne ved ikke at nævne muligheden for at få fingrene i sådan en kontrakt i stillingsopslaget, afviser regionsdirektør Jane Kraglund, at der har været tale om nepotisme.
"I flere medier har det været antydet, at Susanne Elkjær i 2010 fik jobbet som ledende afdelingschef på billeddiagnostisk afdeling på Sygehus Sønderjylland, fordi hun er gift med sundhedsdirektør Jens Elkjær. Det er ikke tilfældet. Det fremgår af en redegørelse om sagen, som forretningsudvalget i Region Syddanmark drøftede i går", skriver Jane Kraglund i en pressemeddelelse torsdag eftermiddag.
Et brud på reglerne
De såkaldte åremålsansættelses bruges typisk, hvis man gerne vil tiltrække et større felt af ansøgere til en stilling. Fordi kontrakt-formen indeholder helt særlige vilkår omkring løn, fratrædelsesgodtgørelser og andet er der klare regler for, at det skal fremgå af stillingsopslaget, hvis der er mulighed for åremålsansættelse.
Ifølge Finn Jensen var han dog ikke klar over, at den regel eksisterede, skriver han i redegørelsen:
"Løsningen blev åremålsansættelse som på én gang forener de forskellige hensyn. Set fra sygehuset (arbejdsgiver) hensyn, så blev grundlønnen til Susanne Elkjær (næsten) den samme som andre med samme uddannelse, hvilket var med til ikke at skabe en ny præcedens. Med et åremålstillæg kunne Susanne Elkjær få en højere løn i en periode, hvilket kunne bidrage til at få forhandlingsenderne til at nå sammen. Der ville stadig være tale om et lavere lønniveau, hvis man sammenlignede med en ledende overlægeløn. En slags kompromis. Set fra Susanne Elkjærs (den ansatte) side var ”prisen”, at den samlede ansættelseskontrakt var tidsbegrænset i 5 år – det vil sige at ansættelsen ophører. Susanne Elkjær stopper i sin stilling med udgangen af indeværende år", skriver han.
Redegørelsen holder sig ikke kun til selve ansættelsen og kontraktforhandlingerne med Susanne Elkjær. Den beskriver også, hvordan hun ifølge Finn Jensen har haft en betydelig andel i en billeddiagnostisk afdeling, der hører til blandt landets bedste.
"Ingen enkeltpersoner kan skabe denne udvikling alene, men der er ingen tvivl om, at Susanne Ellkjær har haft en betydelig andel i denne udvikling", slutter Finn Jensen i redegørelsen.