Rige danskere blev anklaget for skattesnyd: Nu beklager DR historien

Politik

31/05/2017 16:38

Nick Allentoft

I forvejen har DR i løbet af tirsdag bragt præciseringer, fordi overskriften kunne misforstås som om, at der var tale om specifikke familier. Nu er der tale om selve historiernes dokumentation, skriver BT.

DR beklager nu, at de ikke var tydelige nok omkring, at historien 'De rigeste 320 familier i Danmark skjuler 60 milliarder i skattely' var baseret på et skøn. 

Det skriver bt.dk.

»Vi har ikke været tydelige nok omkring, at der var tale om et skøn - med deraf følgende usikkerheder - foretaget på baggrund af undersøgelsens konklusioner. Det beklager vi, og vi har derfor bragt en præcisering både på web, i radioavisen og i TV Avisen,« skriver Bjørn Lambek, redaktionschef hos DR, i en mail til BT. 

I forvejen har DR i løbet af tirsdag bragt præciseringer, fordi overskriften kunne misforstås som om, at der var tale om specifikke familier. Nu er der tale om selve historiernes dokumentation.

DR's beklagelse kommer, efter BT har konfronteret DR med kritik fra hovedkilden i DR's skattely-historier, forskeren Niels Johannesen. 

Han er medforfatter til en ny skandinavisk rapport om skattely, som DR’s historier i radio, tv og på dr.dk handler om. Og de i historier kunne ville det have været på sin plads med flere forbehold, siger forskeren til BT. 

Rapporten inddrager hele Skandinavien, fordi talmaterialet statistisk set ikke rækker til at gå ned i de enkelte lande. Studiets konklusion sandsynliggør, at det er de 0,01 procent rigeste, der gør brug af skattely.

I en dansk kontekst betød det ifølge DR, at de 320 rigeste danske familier skjuler 60 milliarder kroner. 

Men det er altså blot et skøn - ikke et videnskabeligt resultat, forklarer Niels Johannesen:

»Problemet ved at lave et landestudie er, at vi får meget større usikkerhed omkring skønnene. Det er rigtig nok, at det er det bedste skøn for Danmark. Men det er behæftet med en større usikkerhed, fordi det er baseret på et enkelt land. Det har en lavere sandhedsværdi, end det der står i det videnskabelige studie,« siger forskeren til BT og fortsætter:

»Det ville have været godt, hvis der i den første webartikel, som Danmarks Radio lavede, var noget mere omkring de usikkerhedsmomenter, der er, når man tager sådan et resultat og overfører til et enkelt land. Det ville have været på sin plads med flere forbehold.«

DR’s historie bredte sig mandag til nærmest samtlige danske medier (DenOffentlige bragte ikke historien, red.)

Læs mere om beklagelsen hos BT

Mest Læste

Annonce