I Rigsrevisionens seneste beretning for statsregnskab møder netop dette overforbrug kritik, og det er ikke første gang, at Kirkeministeriet er blevet kritiseret for økonomiske forhold, skriver Kristeligt Dagblad.
I 2003 fyrede daværende kirkeminister Tove Fergo (V) kirkeministeriets it-konsulenter efter et økonomisk kaos i ministeriet, og siden har blandt andet Landsforeningen af Menighedsråd flere gange kritiseret ministeriets it-løsninger for at gøre arbejdet unødigt besværligt.
Digitalisering - temaside
Danmark er under digitalisering. Følg med i udviklingen på vores tema-side her.
Mangler dine budskaber? Så bliv udgiver på DenOffentlige. Skriv til os.
Kirkeministeriets it-chef, Torben Stærgaard, fortæller, at Kirkeministeriet tager kritikken fra Rigsrevisionen alvorligt.
”Det giver altid anledning til overvejelse om, hvorvidt vi kunne have gjort det bedre.”
Ekspert i offentlig forvaltning og professor ved Institut for Statskundskab på Aarhus Universitet Peter Munk Christiansen har gennemgået Rigsrevisionens beretning om Kirkeministeriet og kalder statens revisionsmyndigheds kritik af styringen af de to it-systemer for en ”bestemt påtale”.
”Det er en kritik, som Kirkemisteriet skal tage ad notam. Det er klart, at ministeriet har sovet i timen og ikke har gjort sit arbejde ordentligt. Samtidig er det en kritik, som de fleste ministerier vil være glade for at nøjes med. Men Rigsrevisionen bemærker, at budgetrammen ikke har været tilstrækkelig, og at det skal gøres bedre fremadrettet,” siger Peter Munk Christiansen.
Også Tine Lindhardt, biskop over Fyens Stift og formand for budgetfølgegruppen i Kirkeministeriet, har læst Rigsrevisionens beretning, og hun har taget initiativ til, at beretningen og kritikken tages op på budgetfølgegruppens næste møde den 24. november.
”Det er relevant for os at se på, og selvfølgelig er Rigsrevisionens beretning en, vi skal tage seriøst. Jeg synes, at det er helt naturligt, at vi behandler punkterne, og derfor kommer de på dagsordenen til næste møde,” siger Tine Lindhardt.
Erik Frøkjær, lektor på Datalogisk Institut ved Københavns Universitet, har fulgt en række sager, hvor offentlige institutioner og ministerier har brændt sig på it-projekter. For ham at se skyldes Kirkeministeriets fejl i den konkrete sag, at ministeret ikke er vant til at køre it-projekter:
”En ordentlig projektledelse med kyndige folk burde have stoppet det her tidligere. Problemerne, som bliver beskrevet i Rigsrevisionens beretning, ser vi gang på gang, når det handler om it-udvikling.
Det går ofte galt, når det er i hænderne på folk, der ikke har de tilstrækkelige it-mæssige ledelseskompetencer, og her burde ministeriet have fået hjælp fra Statens IT og Finansministeriet,” siger Erik Frøkjær.
Torben Stærgaard fortæller, at Kirkeministeriet fremover ændrer praksis, så interne lønudgifter også indgår i budgetterne for projekter som de nævnte i Rigsrevisionens beretning.
”Nu retter vi ind, og så gør vi det, som Rigsrevisionen påpeger. Men det er ikke bare, fordi de siger det, men fordi vi mener, at det er en god idé, at man opgør, hvad et projekt koster samlet set. Det er en stigende erkendelse i offentlige institutioner, at man ser på, hvad et projekt koster, og hvad man får ud af det,” siger Torben Stærgaard.