Sagen om seruminstituttet: Staten brugte 133 mio på at tjene 250 mio kroner

Politik

18/04/2017 10:34

Nick Allentoft

Det indbragte staten godt en kvart milliard kr. at sælge to dele af seruminstituttet, men godt halvdelen blev brugt til it og konsulenter, viser nyt svar. Salget er omgærdet af hemmeligheder.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Staten har brugt 136 millioner kroner på at skille sig af med to selskaber, der tidligere var en del af Statens Serum Institut. Det fremgår af svar, som Sundhedsministeriet har sendt til Ingeniøren.

Det lød umiddelbart godt, at staten scorede knap en kvart milliard kroner på at sælge en del af Statens Serum Institut, Diagnostica. Den svenske kapitalfond Adelis Equity var villig til at lægge beløbet for de 90 medarbejdere, som udvikler og producerer udstyr til at stille diagnoser.

Knap så godt spillede klaveret, da det senere på året endelig lykkedes at finde en køber til problembarnet; SSI Vaccineproduktion. Sølle 15 millioner kr. ville det nyoprettede, malaysiske AJ Vaccines, et selskab i det saudiarabiske Aljomaih-konglomerat, betale.

It- og konsulentudgifter æder over halvdelen af salgspris

Men nu viser det sig, at alene konsulent- og it-udgifterne overstiger halvdelen af den salgspris, som staten fik for begge dele af seruminstituttet.

Af svaret fra Sundhedsministeriet fremgår, at godt halvdelen af udgifterne, 69 millioner kroner, er gået til it. Det skyldes først og fremmest, at Statens Serum Institut inden salget havde fælles it-systemer. De har skulle splittes fra hinanden for at sikre, at seruminstituttet og de to købere kun har adgang til de oplysninger og systemer, som de hver især har betalt for.

It-udgifterne har Statens Serum Institut betalt ud af sit eget budget. Dertil kommer, at der har været konsulentudgifter på knap 64 millioner kroner, som både instituttet, Sundhedsministeriet og Finansministeriet har været med til at afholde.

Svaret fra Sundhedsministeriet specificerer ikke, hvad de sidste tre mio. af de 136 mio. kr. er brugt på, ligesom det ikke fordeler udgifterne mellem salgene af henholdsvis Diagnostica og Vaccineproduktion.

Samlet overblik manglede

En del af udgifterne har tidligere været kendt. For eksempel fik Ernst & Young godt 14 mio. kr. for at rådgive staten om salget af Vaccineproduktionen, mens advokatfirmaet Acura fik knap 17 mio. kr. for den juridiske rådgivning. Den oprindelige rapport, som konsulentfirmaet PwC udarbejdede, inden salgsprocessen blev sat i gang, kostede godt tre mio. kr.

Imidlertid har ikke engang sundhedspolitikerne fået et samlet overblik over, hvilke udgifter der har været forbundet med at splitte Statens Serum Institut op og sælge to af bidderne.

»Der har været forskellige beløb fremme om enkelte dele af udgifterne, men der har været meget lidt åbenhed om det samlede beløb. Det kan være, at det kommer, for jeg har spurgt på samme måde, som I har,« siger Enhedslistens sundhedsordfører, Stine Brix.

Minister: Underskuddet var for stort til at beholde vaccineproduktionen

Hun havde i forrige uge kaldt fungerende sundhedsminister Karen Ellemann (V) i samråd om salget.

»Staten har brugt mange penge på de to salg, og det hører med til billedet. Regeringens fortælling er, at det ikke er statens opgave at eje de to selskaber, men at de kunne sælges for at skaffe nogle indtægter,« siger den røde sundhedsordfører.

Under samrådet gentog Karen Ellemann adskillige gange, at Statens Serum Instituts Vaccineproduktion havde så store underskud, allerede inden salgsprocessen blev skudt i gang, at det ville være nødvendigt med et trecifret millionbeløb i årligt, statsligt tilskud.

»En fortsættelse af vaccineproduktionen i statsligt regi har ikke været vurderet som et realistisk alternativ, da det ville kræve tilførsel af en betydelig trecifret merbevilling årligt for at dække underskuddet. Hertil kommer investeringer,« sagde hun i sit indledende svar.

Stine Brix stiller sig tvivlende over for, om underskuddet var så stort, inden skiftende regeringer begyndte at hive udbytte ud af Statens Serum Institut og kræve lavere vaccinepriser.

»Når staten går i gang med at bruge konsulentfirmaer, så er det per definition dyrt«

Salget af Diagnositica og Vaccineproduktionen blev besluttet under SR-regeringen. Ud over Enhedslisten var kun SF og Alternativet imod.

SF's sundhedsordfører, Kirsten Normann Andersen, er efter eget udsagn »desværre ikke særlig overrasket« over, at konsulentudgifterne har været så store.

»Når staten går i gang med at bruge konsulentfirmaer, så er det per definition bare dyrt,« siger hun.

»Man behøver heller ikke meget fantasi for at tænke sig til, at konsulentfirmaer forsøger at levere de svar, kunden gerne vil have,« tilføjer hun.

Kirsten Normann Andersen mener ikke, at salgene af dele af Statens Serum Institut sparer staten noget på den lange bane. Hun er ligesom Stine Brix stærkt kritisk over for, at politikerne har fået udleveret de rapporter, der ligger til grund for salget. En enkelt, central PwC-rapport fik de lov til at læse mod udvidet tavshedspligt og med forbud mod at tage billeder eller kopier.

Salget af SSI Vaccineproduktion blev formelt gennemført 17. maj. Firmaet leverer børnevacciner både til Danmark og til kunder i udlandet, herunder FN's børneprogram, Unicef.

Hele historien hos fagbladet Ingeniøren

Mest Læste

Annonce

07/11/2024

På blot 2 minutter fandt jeg den billigste bilforsikring til min nye bil, og der var mange penge at spare.