For lige at lukke den forkerte diskussion med det samme; Ja, forsvarets soldater kan godt kende forskel på ven og fjende. Ja, forsvaret kan godt hjælpe politiet med bevogtningsopgaver i Danmark, hvis der er brug for det.
Militærpolitiet er uddannet til at løse bevogtningsopgaver, og vores soldater kan med uddannelse også anvendes til at støtte politiet. Allerede nu er 400 soldater på kort tid uddannet til at støtte politiet ved modtagelsescentrene for asylansøgere.
Det kan soldaterne godt håndtere, ligesom Den Kongelige Livgarde heller ikke har skudt nogen inde på Amalienborg.
Det ærgrer mig, at de to fremtrædende politikere Zenia Stampe (R) og Søren Pape Poulsen (K) har fået diskussionen til at handle om det spørgsmål, for det er den forkerte diskussion. Det er for nemt af politikerne. Drop mundhuggeriet I stedet for at mundhugges om forsvarets evne til at varetage politiets opgaver, burde de ansvarlige politikere forsøge at finde nogle løsninger på, hvordan vi bedst muligt øger sikkerheden for borgerne. Politikerne står med konsekvenserne af mange års vigende prioritering af statens kerneopgave; borgernes sikkerhed. Lad os få sikkerheden til at hænge sammen. Både den indre og den ydre sikkerhed. Jeg er helt tryg ved, at Politiet tager sig af den indre sikkerhed, og så tager forsvaret sig af den ydre. Det kræver dog, at politikerne viser handlekraft i den situation Danmark er i. Det vi skal tale om er, hvordan der skabes vilkår, hvor både forsvar og politi kan virke til gavn for borgerne. Fnidder fnadder blandt politikerne skal ikke få forsvar og politi op at toppes. Dertil er situationen for alvorlig. Det er ikke forsvaret mod politiet. Vi passer loyalt vores opgaver, som hver især er vigtige for den samlede sikkerhed i Danmark. Forsvaret må ikke blive en hovsa-løsning. For det første er forsvaret i præcis samme situation som politiet. Her hober merarbejdet sig også op, og hver eneste soldat er rent faktisk optaget af dagligt arbejde i internationale missioner eller herhjemme i det nationale beredskab. Hvad skal vi så IKKE lave? Hvis en gruppe soldater skal samles for at støtte politiet, hvad er det så, de ikke skal løse af nuværende opgaver? Og hvilke konsekvenser vil det få? Det er ikke sådan, at vi har en gruppe soldater siddende, der bare venter på noget at lave. For det andet er jeg ikke sikker på, at danske soldater i gadebilledet vil skabe den nødvendige følelse af tryghed. Vi har vænnet os til at se meget politi med våben i gadebilledet, og det er sørgeligt, at det skal være sådan. Men kan vi også vænne os til soldater i gadebilledet? Ønsker vi virkelig, at man som turist møder soldater ved Den Lille Havfrue? Danmark står over for dybt alvorlige og meget reelle udfordringer i det nationale beredskab, hvad enten det gælder politi eller forsvar. Taler politikerne overhovedet sammen? Vi har brug for en langsigtet plan, hvor målet vil stå i direkte forbindelse med midlerne. Skal udfordringerne løses, kræver det flere ressourcer, herunder flere medarbejdere og flere penge til både uddannelse, personale, materiel og opgaveløsninger. Politikernes mundhuggeri viser to ting. Dels at politikerne tilsyneladende ikke taler sammen i egne partier, og dels at de ikke anerkender forsvarets udfordring med personelmangel og overarbejde. Der er ingen lette genveje. Det er dybt alvorligt og kræver både handling, planlægning og frem for alt fornuft. Og det eneste fornuftige her er en bæredygtig langsigtet plan, som involverer hele det nationale beredskab.